Kolme uutta sähköauton pikalatauspistettä vihittiin käyttöön

21 elokuu 2013, 13:16

ABC Hyvinkäällä vihittiin 19.8. käyttöön kolme uutta sähköautojen pikalatauspistettä. Ensimmäisen latauksen suoritti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irma Pahlman.

Sähköautokannan kasvu edellyttää riittävää infrastruktuuria latauspaikkojen muodossa. Fortum, autonvalmistaja Nissan ja ABC-ketju ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on luoda nopealla aikataululla Etelä-Suomen valtaväylien varrelle 20 pikalatauspisteen verkosto, joka ulottuu Haminasta Turkuun ja pohjoiseen Tampereen korkeudelle. Näiden kolmen uuden latauspisteen myötä hankkeesta on nyt toteutettu seitsemän kohdetta. Muut uudet pikalatauspisteet sijaitsevat Pohjois-Tapiolan ja Vantaan Ilolan ABC-asemilla.

Sähköauto latauksessa

 

 

 

 

Pohjoismaiset pääkaupungit yhdistetään pikalatausverkostolla

Pikalatauspisteet ovat osa yhteispohjoismaista hanketta, sillä Nissanin ja Fortumin yhteistyö toteutuu myös lahden toisella puolella ja yhdistää pohjoismaiset pääkaupungit pikalatausverkostolla aina Kööpenhaminaa ja Osloa myöten. Norja on yksi sähköautoilun edelläkävijämaita, jonka teillä rullaa jo yli 13 000 sähköautoa. Suomessa ollaan vielä takamatkalla, sillä meillä on reilut 300 rekisteröityä sähköautoa, mutta määrä on kaksinkertaistunut vajaassa vuodessa. Sähköinen liikenne -hankkeen myötä Suomeen on tarkoitus saada tämän vuoden loppuun mennessä noin 500 sähköautoa.  VTT:n ennusteen mukaan vuonna 2020 noin 10 % uusista autoista on täyssähköautoja tai verkosta ladattavia hybridejä.

Suomessa Nissanin ja Fortumin yhteistyökumppaneina ovat ABC-ketju ja sen liiketoiminnasta vastaavat alueosuuskaupat. Pääkaupunkiseudulla tämä tarkoittaa HOK-Elantoa.

”Sähköautoilun edistäminen on merkittävä liikenteen päästöihin vaikuttava seikka. Se edellyttää aktiivisia toimenpiteitä ja ennakkoluulottomia avauksia asian edistämiseksi”, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

Sähköautoilijoiden lataustarpeet vaihtelevat

”Haluamme maailmanlaajuisesti olla johtava sähköautojen valmistaja ja pyrimme edistämään käytettävyyttä pitkäjänteisillä ratkaisuilla, jotka palvelevat kaikkia nykyisiä ja tulevia sähköautojen käyttäjiä, eivätkä keskity vain omiin tuotteisiimme. Yhdessä Fortumin ja ABC:n kaltaisten yhteistyökumppaneiden kanssa voimme edistää kestävän kehityksen autoilua”, kertoo Nissan Nordic Europen toimitusjohtaja Jacek Gorski.

Fortum vastaa pikalatauspisteiden järjestelmistä, asennuksesta ja ylläpidosta. Yrityksellä on yli kymmenen vuoden kokemus sähköautojen latausjärjestelmien kehittämisestä.

”Tämän yhteistyön myötä laajennamme sähköautoilijoille tarjoamiamme palveluita. Pikalatausverkoston avulla haluamme helpottaa sähköautoilua ja sähköautoyhteisön kasvua”, sanoo Fortumin Country Manager Rami Syväri.

Suomessa nyt muutama sata latauspistettä

Suomessa oli toukokuun lopulla 247 julkista latauspistettä, jotka löytyvät 45 eri latausasemalta. Pääosa latauspisteistä on pääkaupunkiseudulla. Osa niistä on katujen ja teiden varsilla, mutta monet suuret kauppaliikkeet ja -keskukset tarjoavat latausta ilmaiseksi omissa parkkihalleissaan.

Ensimmäinen lataus Hyvinkäällä
Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irma Pahlman vihkimässä käyttöön Hyvinkään ABC:n pikalatauspistettä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknistä tietoja:

Pikalatauspisteissä voidaan käyttää sekä tasavirtaa että vaihtovirtaa, auton mallista riippuen. Nyt käyttöön otetun tasavirtalatauksen teho on noin 50 kW ja se sopii käytettäväksi Nissan LEAF ja muut CHAdeMO (CHArge de MOve) -yhteensopivien mallien kanssa, jotka latautuvat noin 30 minuutissa 80 prosenttiin akkujen varauskapasiteetista. Jatkossa Suomessa tullaan näkemään pikalatauslaitteita, joihin CHAdeMO:n lisäksi on yhdistetty myös Combo2 standardin mukainen johto tasavirtalatausta varten.  Järjestelmien turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota. Lataaja ja vastaanottava auto varmistavat keskenään yhteyden ja lataustason ennen kuin voimavirta kytkeytyy. Järjestelmä on CE ja TÛV -testattu ja merkitty turvallisuuden takaamiseksi.