Edistysaskelia aurinkoenergiassa

21 elokuu 2013, 13:24

Fortum näkee aurinkoenergiassa paljon potentiaalia. Olemme aloittaneet aurinkoenergian tuotannon Intiassa ja myymme aurinkopaketteja Suomessa ja Ruotsissa.

Aurinkoenergiassa on paljon potentiaalia. Vuosittain vastaanotamme maapallolla noin 800 miljoonaa terawattituntia aurinkoenergiaa, mikä kattaa maailman primäärienergiankulutuksen yli 5 000-kertaisesti. Arvioiden mukaan aurinkosähkö saavuttaa kilpailukykyisyyden muihin energianlähteisiin verrattuna vielä tämän vuosikymmenen aikana jopa sähkön tukkuhintaan nähden useissa maissa.

Aurinkoenergian tuotantokapasiteetti on myös kasvanut nopeasti. Vuonna 2012 aurinkosähköä asennettiin maailmassa noin 30 gigawattia, ja vuoden lopussa kokonaiskapasiteetti oli noin 100 gigawattia. Tänä vuonna odotetaan 35 GW lisää. Suurimmat markkinat tällä hetkellä ovat Japani ja Kiina.

Harppaus aurinkoenergian tuotantoon Intiassa

Olemme aloittaneet aurinkoenergian tuotannon Intiassa hankkimalla 5 megawatin aurinkovoimalaitoksen Luoteis-Intiasta Rajasthanin osavaltiosta. Voimalaitoksen tekninen nimelliskapasiteetti on 5,4 megawattia ja vuosituotanto noin 9 gigawattituntia.

"Intia on yksi kiinnostavimmista maista aurinkoenergian kehityksen kannalta. Suotuisan maantieteellisen sijainnin lisäksi Intialla on kunnianhimoisia  aurinkoenergiaan liittyviä suunnitelmia niin kansallisesti kuin  osavaltiotasollakin", kertoo Matti Kaarnakari, Fortum India Pvt. Ltd:n toimitusjohtaja.

Toiminnassa olevan laitoksen ostaminen on aurinkosähköntuotannon käynnistämisen ensimmäinen askel Intiassa. Tutkimme parhaillaan mahdollisuuksia mennä mukaan myös ns. greenfield-kehitykseen, eli uusien PV-voimalaitosten kehittämiseen ja rakentamiseen.

Katu Intiassa

 

 

 

Pohjoismaiden suurin aurinkopuisto Arvikassa

Olemme myös kumppanina mukana Pohjoismaiden suurimmassa aurinkopaneelipuistossa Glavassa, joka sijaitsee Arvikan kunnassa Ruotsissa. Puisto on tuottanut aurinkoenergiaa Fortumin sähkönsiirtoverkkoon vuodesta 2009 lähtien. Aurinkopuiston kapasiteetti on 210 kW ja vuosituotanto yli 200 000 kWh.

Aurinkopaketteja Suomessa ja Ruotsissa

Pohjoismaissa myymme kuluttajille ja yrityksille Suomessa ja Ruotsissa aurinkopaketteja, joka sisältää muun muassa aurinkopaneelit, vaihtosuuntaajan, kotikäynnin ja asennuksen. Fortum ostaa myös kuluttajilta mahdollisesti syntyvän ylijäämäsähkön.

Helsingissä esimerkiksi Cafe Carusel on ottanut käyttöön Fortumin aurinkoenergiapaketin.  Carusellin aurinkopaneelijärjestelmä sisältää yhteensä 80 kappaletta 245 W:n paneeleja ja järjestelmän kokonaisnimellisteho on 19,6 kWp (kilowatt-peak). Suurin osa paneeleista asennettiin kahvilan katolle, mutta myös terassin puolelle tulee muutamia paneeleita.

Cafe Caruselin aurinkopaneelit