Varaudu kesän ukkosiin

19 kesäkuu 2013, 13:29

Kesän ukkosmyrskyt voivat toisinaan olla rajuja ja katkoa sähköjä, jos puita kaatuu sähkölinjojen päälle tai salama iskee muuntajaan.

Etenkin mökkeilykaudella on hyvä varautua mahdollisiin katkoksiin etukäteen ja varata loma-asuntoon riittävästi huoneenlämmössä säilyvää ruokaa sekä juomavettä. Toimivilla paristoilla varustettu taskulamppu kannattaa asettaa näkyvälle paikalle, samaten kuin oman sähköyhtiön vikailmoitusnumero.

Jos sähkökatko kestää yhtäjaksoisesti yli 12 tuntia, maksaa Fortum asiakkailleen vakiokorvausta. Mahdollisiin myrskyvahinkoihin kannattaa varautua myös pitämällä kodin ja vapaa-ajan asunnon vakuutukset ajan tasalla.

Sähkövahti ilmoittaa katkosta

Kesän ukkosiin kannattaa varautua myös ottamalla käyttöön maksuton Sähkövahti-palvelu, jonka avulla saa tietoa keskijänniteverkon suunnitelluista ja yllättävistä sähkönjakelun katkoista sekä arvion niiden kestosta. Sähkövahdin voi tilata suoraan matkapuhelimeen tai sähköpostiin ja koskemaan Fortumin verkkoalueella sijaitsevaa kotia, vapaa-ajan asuntoa tai muuta kiinteistöä, jossa on voimassa oleva verkkopalvelusopimus.

Sähkövahti ilmoittaa muutamaa minuuttia pitemmistä katkoista keskijänniteverkossa. Paikallislinjan katkoksia eivät nämä järjestelmät vielä tunnista. Palvelu toimii suomeksi ja ruotsiksi, ja siihen voi liittää useita käyttöpaikkoja.