Lehdistötiedote

Fortumin lämpöpumpuilla jäteveden hukkalämpö talteen Suomenojalla Espoossa

17 kesäkuu 2013, 15:00

LEHDISTÖTIEDOTE 17.6.2013

Fortum on solminut aiesopimuksen Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kanssa jäteveden lämmön talteenotosta Suomenojan jätevedenpuhdistamolla. Fortum rakentaa tarkoitusta varten lämpöpumppulaitoksen, jonka avulla puhdistetun jäteveden hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön. Ratkaisu vähentää paikallisesti kaukolämmön tuotannon päästöjä huomattavasti, kun hukkalämmön talteenotolla korvataan fossiilisia polttoaineita; muun muassa hiilidioksidipäästöt vähenevät 148 000 tonnia vuodessa.

"Jäähdytämme puhdistettua jätevettä lämpöpumppujen avulla, ja voimme hyödyntää jäähdytysprosessissa syntyvän lämpöenergian kokonaisuudessaan Espoon kaukolämmityksessä", kertoo investoinnista vastaava johtaja Dan Blomster Fortumista. "Arvioimme, että saamme vuosittain lämpöpumpuilla talteen noin 300 000 megawattituntia eli noin 15 000 omakotitalon vuosikulutuksen verran lämpöenergiaa, joka muuten valuisi mereen".

Jäteveden tulolämpötila on vuodenajasta riippuen 8 - 18 celsiusastetta. Lämpöpumppujen avulla jätevettä jäähdytetään keskimäärin 5 celsiusastetta. Viileämpänä mereen laskeva vesi vähentää vedenpuhdistamisen ympäristövaikutuksia. 

Lämpöpumppujen rakentaminen alkaa vuoden 2013 aikana, ja niiden suunnitellaan olevan tuotannossa vuoden 2014 viimeisen neljänneksen aikana. Fortumin investoinnin arvo on hieman yli 19 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle 1,9 miljoonan euron investointituen.

Suomenojan jätevedenpuhdistamolla käsitellään yhteensä yli 310 000 asukkaan jätevedet Espoosta, Kauniaisista, Vantaan länsiosista sekä Kirkkonummelta. Jätevettä puhdistetaan yhteensä noin 35 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, ja keskimääräinen vuorokausivirtaama on noin 100 000 kuutiometriä. Suomenojan jätevedenpuhdistamon toiminta on suunniteltu siirrettäväksi vuonna 2020 Blominmäkeen. Puhdistetut jätevedet ohjataan kuitenkin jatkossakin Suomenojan kautta avomerelle.

Fortum Oyj 
Konserniviestintä
 

Lisätietoja:
Dan Blomster, investointijohtaja, Fortum, puh. 050 453 3962
Elina Kokko, viestintäpäällikkö, Fortum, puh. 040 733 9493

Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi