Lehdistötiedote

Fortumilta uuteen Espoon sairaalaan Suomen ensimmäinen avoimen energiaverkon pilottiratkaisu

13 kesäkuu 2013, 12:00

PAIKALLISTIEDOTE UUDENMAAN ALUEEN LEHDISTÖLLE 13.6.2013

Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet aiesopimuksen Jorvin alueelle rakennettavan Espoon sairaalan energiaratkaisusta. Fortumin uudenlaisen energiaratkaisun avulla sairaalassa syntyvä hukkalämpö hyödynnetään kokonaisuudessaan Espoon kaukolämmityksessä. Tämä pienentää kaukolämmön ympäristöpäästöjä alueella. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kahdensuuntaisesti toimiva, avoin energiaverkko, jonka myötä sairaala voi yhdistää oma tuotantonsa ja markkinoilta ostetun energian optimaalisella tavalla.

Espoon sairaalaan toteutettava energiaratkaisu mahdollistaa energian kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen paikallisesti. Avoimen energiaverkon avulla asiakas voi myydä oman tarpeen ylittävän tuotannon takaisin verkkoon markkinahintaan. Avoimen verkon ratkaisuihin on mahdollista yhdistää rakennuksen kulutuksen ohjaus ja muut älykkäät talotekniset ratkaisut.

"Fortumin tavoitteena on vähentää Espoon kaukolämmön CO2-ominaispäästöjä merkittävästi. Arvioimme, että hukkalämmön hyödyntämispotentiaali on yli 10 % Espoon kaukolämmön tarpeesta. Tämän potentiaalin haluamme valjastaa hyötykäyttöön ", kehitysjohtaja Niko Wirgentius Fortumista sanoo.  "Kahdensuuntainen energiajärjestelmä nostaa myös rakennuksien energiatehokkuuden uudelle tasolle", hän lisää.

Kiinteistöt, teolliset prosessit ja tuotantolaitokset synnyttävät paljon hukkaan menevää lämpöä. Fortum ottaa nyt Suomessa ensiaskeleen avoimeen kaukolämpöön ja mahdollistaa ylijäämälämmön myynnin markkinahintaan kaukolämpöverkon kautta. Tätä mahdollisuutta voivat käyttää esimerkiksi kauppakeskukset, teollisuuslaitokset sekä kiinteistönomistajat. Ylijäämälämmön hyödyntäminen on eduksi niin kaukolämpöasiakkaille kuin osallistuville yrityksillekin – ympäristöstä puhumattakaan.

Fortum Oyj
Konserniviestintä                                                                    

 

Lisätietoja: Niko Wirgentius, kehitysjohtaja, Fortum, puh. 050 330 0043

 

Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi