NURES® -tuotteet auttavat Fukushiman puhdistamisessa

17 huhtikuu 2013, 13:38

Maaliskuussa 2011 Fukushiman ydinvoimalaitosonnettomuuden yhteydessä syntyi suuria määriä radioaktiivisia nesteitä. Näiden puhdistamiseen käytetään nyt Fortumissa kehitettyjä NURES® -tuotteita.

Loviisasta maailmalle

NURES® -tuotteet ovat epäorgaanisia, erittäin selektiivisiä ioninvaihtimia, jotka poistavat nesteistä radioaktiivisia aineita. Ioninvaihtimet nappaavat tehokkaasti itseensä nesteessä olevat radioaktiiviset aineet, sitovat ne lujasti ja luovuttavat samalla nesteeseen tavallisia vaarattomia suola- ja vetyioneja. NURES® -tuotteita on kolme: cesiumia puhdistava CsTreat®, strontiumia puhdistava SrTreat® ja korroosiotuotteisiin, erityisesti kobolttiin iskevä CoTreat®.

Tuotteet kehitettiin alun perin Loviisan ydinvoimalaitosta varten. Loviisassa saatujen käyttökokemusten ja referenssien myötä, mitä niille on syntynyt yrityksessä laajemminkin, tuotetta on alettu myydä muillekin toimijoille. NURES® -tuotteilla on käsitelty esimerkiksi allasvesiä, haihdutusjätteitä ja radioaktiivisten komponenttien puhdistukseen käytettyjä vesiä. Ne soveltuvat myös lähes kaikkiin radioaktiivisiin nesteisiin.

Sadoista kuutioista litroihin

NURES® -tuotteet ovat myös kustannustehokkaita. Yhdellä kilolla ioninvaihdinmassaa voidaan puhdistaa jopa satoja kuutioita radioaktiivista vettä, jolloin jää jäljelle vain kilo säteilevää kiinteässä olomuodossa olevaa materiaalia. Fortum on myynyt hyvin erityyppisille ydinlaitoksille tähän mennessä noin 60 asiakkaiden tarpeisiin räätälöityä NURES® -järjestelmää. Fortumin toimitus Fukushimaan sisältää tuhansia kiloja raemaisessa muodossa olevia ioninvaihtimia.

"Fortumissa turvallisuus on ykkösasia niin ydinvoiman käytössä kuin ydinjätekysymyksissäkin. Fukushiman hanke on hyvä osoitus Fortumin tunnetusta osaamisesta ja verkostoitumisesta ydinvoimaosaamisen alalla. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että voimme hyödyntää osaamistamme Japanin vaikean ydinjäteongelman ratkaisemisessa", sanoo Esko Tusa, projektipäällikkö ja NURES® -tuotteiden isä Fortumin Power-divisioonassa.