Kuluttaja hyötyy sähkön tuntihinnoittelusta

17 huhtikuu 2013, 13:46

Sähkönkulutuksen tuntimittauksen käyttöönotto antaa etenkin sähkölämmittäjille uusia mahdollisuuksia säästää energiaa.

Kun kuluttajalla on myös tunneittain hinnoiteltu sähkösopimus, voi hän siirtää kulutustaan sähköpörssin halvimmille tunneille. Sähköpörssissä sähkön hinta määritellään vuorokauden jokaiselle tunnille, ja hinta voi vaihdella kymmeniäkin prosentteja.

Fortum Fiksu on uuden ajan yösähkö

Syksyllä 2012 Fortum toi markkinoille Fortum Fiksun, joka ohjaa varaavaa vesikiertoista sähkölämmitystä sähkön hinnan mukaan. Kiinteistöön asennettava ohjausjärjestelmä hakee internetistä tulevan vuorokauden sääennusteen ja sähkön hinnan jokaiselle tunnille. Tietojen avulla järjestelmä laskee kiinteistön vesivaraajan lämmitystarpeen ja valitsee automaattisesti vuorokauden edullisimmat tunnit lämmittämiseen.

Useissa kotitalouksissa asunnon lämmitykseen käytettävä vesi ja käyttövesi lämmitetään yöaikaan, jolloin vesivaraajan lämmitys käynnistyy heti yösähköhinnoittelun alkaessa. Fortum Fiksu on perinteistä yösähköä älykkäämpi ratkaisu. Sen toimintaa on testattu useissa koetaloissa ja  lämmityskustannusten keskimääräinen säästö on ollut 15 %.

Hyötyä myös sähköjärjestelmälle

Kulutuksen ohjaaminen halvimmille tunneille tasapainottaa myös sähköverkon kuormitusta ohjaamalla kulutusta automaattisesti pois huipputunneilta. Halvimmilla tunneilla tuotettu sähkö on myös ympäristön kannalta vähäpäästöisin vaihtoehto, koska kulutushuippujen sähköntarve katetaan useimmiten fossiilisilla polttoaineilla.

Fortum Fiksu -kaavio