Lehdistötiedote

Tuusulan ja Järvenpään kaukolämpöverkot lämpiävät nyt biopolttoaineella

26 helmikuu 2013, 09:00

LEHDISTÖTIEDOTE 26.2.2013

Fortumin uusi biopolttoaineita hyödyntävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos tuottaa nyt lämpöä Järvenpään ja Tuusulan kaukolämpöverkkoon sekä sähköä valtakunnan verkkoon.

Järvenpään sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksella (Combined Heat and Power, CHP) on vastaanotettu ensimmäiset metsähakkeen toimitukset, ja metsähakkeella tuotettua lämpöä on siirretty viime viikosta alkaen Tuusulan ja Järvenpään kaukolämpöasiakkaille. Laitos tuottaa kaukolämmön lisäksi myös sähköä valtakunnan verkkoon. Järvenpään laitoksen ensimmäinen synkronointi sähköverkkoon tapahtui perjantaina 22.2. Laitoksen käyttöönotto jatkuu kevään ajan, ja lopullisesti laitos valmistuu tuotantokäyttöön kesään mennessä.

Järvenpään CHP-laitoksen vuosituotannoksi on arvioitu noin 280 GWh lämpöä ja noin 130 GWh sähköä. Laitoksella tuotetaan noin 80 % Järvenpään ja Tuusulan kaukolämmöstä. Lämmöntuotannon päästöt alueella vähenevät uuden laitoksen myötä noin 70 %.

Järvenpään laitos käyttää yli 80-prosenttisesti biopolttoainetta, lähinnä metsätähdehaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita kuten purua ja kuorta sekä jonkin verran turvetta. Biovoimalaitos on yksi merkittävimmistä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävistä investoinneista Uudellamaalla.

Ensimmäiset polttoainekuormat saapuivat Järvenpään biovoimalaitokselle helmikuussa 2013, katso video: http://www.youtube.com/watch?v=ekNHXZSZGBw

Fortum Oyj  
Konserniviestintä
                                                                       
Lisätietoja:
Jouni Haikarainen, johtaja, Fortum Heat-divisioona Suomi, puh. 040 709 5690

Lisää tietoa Järvenpään CHP-laitoksesta:
https://www.fortum.fi/fi/energiantuotanto/sähkön-ja-lämmön-yhteistuotanto/suomessa/pages/default.aspxFortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n
osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi