Kiirettä pakoon Suvantoon

10 elokuu 2012, 14:05

Rauhallinen keidas, jossa voi sulkea hetkeksi silmät ja rentoutua uppoutuen omiin ajatuksiin. Tällainen tunnelma oli tavoitteena, kun joukko suunnittelijoita lähti rakentamaan Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajille uudenlaista hengähdyspaikkaa, Suvantoa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle valmistui kesän alussa kolme Suvantoa, joissa matkustajat voivat levähtää lentokentän kiireessä. Fortum on yhdessä viiden yhteistyöyrityksen kanssa toteuttanut uuden Suvanto-konseptin, jossa matkustajilla on mahdollisuus työskennellä ja rentoutua. Työ- ja lepopisteiden muodostamilla keitailla on myös mahdollisuus ladata sähkölaitteet ennen lentoa.

Kaikkiaan Suvantoja on kentällä kolme kappaletta, porttien 16, 26 ja 36 läheisyydessä. Yhteistyöyrityksinä ovat Fortumin lisäksi toimineet Finavia, Martela, UPM, Karelia-Upofloor ja Clear Channel.

Lisää virtaa lennoille

Lähes jokainen lentomatkustaja kantaa nykyään mukanaan yhtä tai useampaa sähkölaitetta. Lähes yhtä usea on huomannut, miten haastavaa pistorasioiden löytäminen lentokentällä voi olla.

Fortumin viestintä- ja markkinointijohtaja Aki Koskisen mukaan Suvantojen ideointivaiheessa haluttiin keskittyä mukavuuden lisäämisen ohessa myös helpottamaan matkustajien arkea.

”Meille on luontevaa tuoda energiaa lentomatkustajien tarpeisiin. On tärkeää, että matkustajat voivat ladata laitteitaan myös lentokentällä - oli kyse sitten lomalle otettavasta kamerasta tai tärkeään esitykseen käytettävästä työkoneesta. Tämän lisäksi on erityisen tärkeää ladata myös itseään, eli päästä hetkeksi rentoutumaan lentokentän kiireestä", Koskinen kertoo.

Pysyvä osa lentokentän palveluita

"Suvanto on nimensä mukaisesti rauhallinen syvennys, jossa on mahdollista uppoutua omiin ajatuksiin tai töihin. Visuaalisesti se on tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus, jolle kaarevat linjat antavat omaleimaisen ilmeen", Martelan sisustusarkkitehti Iiro Viljanen kertoo.

Viljanen on suunnitellut Suvantojen kalusteet yhdessä Martelan pääsuunnittelijan Pekka Toivosen kanssa.

”Käyttäjäystävällisyys oli punaisena lankana Suvannon suunnittelussa. Uskomme, että ihmisille jää myös lentokentän ja Suvannon kautta mielikuva designvuodesta”, Martelan muotoilujohtaja Petteri Kolinen kertoo.

Suvanto-konseptin yhteistyö kuuluu Fortumin World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeisiin ja Finavian tavoitteena on tehdä siitä pysyvä osa lentoaseman matkustajapalveluita. Konseptin laajentaminen myös muille keskeisille lentoasemille Suomessa on mahdollista.

Fortum on yksi World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden pääyritysyhteistyökumppaneista. Suvannot ovat jatkoa Fortumin aiemmalle designpääkaupunkihankkeelle lentokentällä. Huhtikuussa Fortum avasi Helsinki-Vantaan asemalle yhteensä 15 latausseinäkettä lähtöporteille 11, 18–19, 20, 21, 25, 27, 31, 32A, 32, 33, 37 ja 38.

Suvanto Helsinki-Vantaan lentökentällä