Fortumin energiajärjestelmä varmistaa Kulttuurisaunan löylyt

21 toukokuu 2012, 14:17

Kulttuurisaunaan tulee kaksi löylyhuonetta, pieni kahvila, kabinetti sekä toimisto.  Saunasta pääsee myös ulos vilvoittelemaan ja pulahtamaan mereen. Lämmitys toimii uusiutuvalla energialla ja siihen hyödynnetään puupellettejä, aurinkosähköä, merilämpöä sekä sertifioitua vesivoimaa. Fortumin kanssa kehitetyn energiajärjestelmän ideana on ekotehokkuuteen perustuva vähähiilisyys.

Koko rakennus on varustettu lämmön talteenotolla. Kulttuurisaunan kiuas lämmitetään pelleteillä ja kiukaan hukkalämpö käytetään saunassa tarvittavan veden sekä talvella tilojen ja lattioiden lämmittämiseen. Rakennuksen eteläseinään integroidut aurinkopaneelit keräävät aurinkoenergiaa ja loput tarvittavasta ulkopuolisesta sähköstä on Fortumin vesisähköä. Näin tuotetaan energiaa esimerkiksi saunan valaistukseen ja ilmanvaihtoon. Lämpöpumpulla saadaan merestä sekä lämpöä että tarvittaessa viilennystä tiloihin ja käyttöveteen.

Kulttuurisaunan pienoismalli

 

 

 

 

 

Muutakin kuin löylynheittoa

”Yleiset saunat ovat kivalla tavalla kohtaamisen paikkoja, ne keräävät yhteen hyvin erilaisia kaupunkilaisia ja vierailijoita. Kulttuurisauna on sekä sauna- että kaupunkikulttuurin paikka”, maalaili saunan toinen suunnittelija, arkkitehti Tuomas Toivonen Yle Helsingin haastattelussa maaliskuussa.

Idea saunasta syntyi yhdessä suunnittelija Nene Tsuboin kanssa, kun he miettivät, miten Merihaan ulkokulmassa olevaa tonttia voisi hyödyntää parhaiten. Aluksi he pohtivat paikalle museota tai kahvilaa, mutta kumpikaan ajatus ei ottanut tuulta alleen.

”Kun sitten aloimme harkita ideaa yleisen saunan rakentamisesta Helsinkiin, havahduin, että tässä on unelma-ammattini: pyörittää yleistä saunaa!” Näin Tsuboi kuvailee projektin alkutaipaletta Kulttuurisauna-blogissa.

Tsuboi ja Toivonen haluavat suunnitella tarkasti saunan pienimmätkin yksityiskohdat. Saunojille luvataan hyvien löylyjen lisäksi myös designelämyksiä, joita löytyy jopa ovien kahvoista.

”Emme halua tehdä asioita hankaliksi, mutta haluamme haastaa itsemme. Mitään ei jätetä sattuman varaan”, vakuutti Toivonen Blue Wings -lehden haastattelussa maaliskuussa.

Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi

 

 

 

 

Kulttuurisaunasta designpääkaupunkivuoden tapahtumapaikka

Yleisölle avoin löylyhuone kuuluu World Design Capital -vuoden projekteihin. Vuoden alussa tittelin sai yhteensä viisi kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Lahti ja Kauniainen.

Valmistuttuaan Kulttuurisaunasta tulee designpääkaupungin keskeinen kohtauspaikka. Rakennus mahdollistaa erilaisten kulttuuritapahtumien, kuten konserttien, luentojen sekä julkistamistilaisuuksien järjestämisen. Fortum on World Design Capital -tapahtumissa aktiivisesti mukana koko vuoden.

Kulttuurisaunan pienoismalli