Lehdistötiedote

Venäjä hyväksyi kolme Fortumin voimalaitosyksikköä yhteistoteutushankkeiksi

10 huhtikuu 2012, 10:00

LEHDISTÖTIEDOTE 10.4.2012 klo 10:00 EET


Venäjän talousministeriö on hyväksynyt kolme Fortumin venäläisen tytäryhtiön OAO Fortumin uutta voimalaitosyksikköä yhteistoteutushankkeiksi (Joint Implementation): yhden Chelyabinsk CHP-3:n yksikön ja kaksi yksikköä Nyagan GRES -laitokselta. Nämä yksiköt ovat osa Fortumin laajaa investointiohjelmaa. Kokonaiskapasiteetiltaan 1052 megawatin (MW) sähköntuotantoyksiköt vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä yhteensä 1,4 miljoonaa tonnia vuoden 2012 loppuun mennessä.

Samaan aikaan hyväksyttiin kaksi TGC-1:n laajennushanketta Pietarissa (Pervomayskaya CHP-14 ja Yuzhnaya CHP-22) yhteistoteutushankkeiksi. Fortumin omistusosuus OAO TGC-1 -yhtiössä on 25 %.

Kioton pöytäkirjassa määritellyn yhteistoteutusmekanismin mukaiset hankkeet vähentävät hiilidioksidipäästöjä (CO2) Venäjällä ja Fortum voi hyödyntää hankkeista saatavia päästövähennysyksiköitä EU:n päästökauppajärjestelmässä tai käydä niillä kauppaa markkinoilla. Päästövähennysyksiköitä ei toistaiseksi ole siirretty Venäjältä ja prosessin käytännön yksityiskohdat ovat vielä avoinna.

“Rakentamalla nykyaikaista ympäristömyönteistä ja energiatehokasta sähköntuotantokapasiteettia Venäjällä Fortum on osaltaan mukana maailmanlaajuisessa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Kioton mekanismit yhdessä päästökaupan kanssa ovat tärkeä työkalu pyrkimyksissämme hillitä ilmastonmuutosta. Olemme ilahtuneita, että Venäjän hallitus on tunnustanut pyrkimyksemme hyväksymällä jälleen Fortumin uuden kapasiteetin toteutushankkeita Kioton pöytäkirjan mukaisiksi yhteistoteutushankkeiksi”, toteaa Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Aiemmin joulukuussa 2010, Fortumin Tyumen CHP-1 laitoksen uusi yksikkö (190 MWe) ja OAO TGC-1:n Nevskin vesivoimalaitoksen perusparannus hyväksyttiin yhteistoteutushankkeiksi.

Fortumin 2,3 miljardin euron investointiohjelma Venäjällä lisää sähköntuotantokapasiteettia noin 2400 MW vuoden 2014 loppuun mennessä. Fortum on ottanut käyttöön jo voimalaitosyksiköt Tyumen CHP-1:llä, Chelyabinsk CHP-3:lla ja Tobolsk CHP:llä. Fortum suunnittelee ottavansa käyttöön vielä viisi uutta kaasuturbiinilaitosyksikköä Fortumin voimalaitoksilla Uralin ja Länsi-Siperian alueella käynnissä olevan investointiohjelmansa mukaisesti.

Fortum Oyj
Konserniviestintä


Lisätietoja:
Kari Kankaanpää, kestävän kehityksen päällikkö, puh. 050 4532330
Yana Sufiyarova, analyytikko, Russia Divisioona, tel. +79104013172 (englanniksi)Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja
tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat
vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian
saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme.
Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä
energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan.
Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja
nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2011 Fortumin liikevaihto oli
6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8 miljardia euroa.
Konsernissa työskentelee noin 10 800 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan
NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi