Lehdistötiedote

Fortum Designpääkaupunkivuosi tuo Helsinkiin Suomen ekologisimman yleisen saunan

15 maaliskuu 2012, 10:00

Edistyksellinen energiaratkaisu lupaa saunojille lähes olemattoman hiilijalanjäljen Edistyksellinen energiaratkaisu lupaa saunojille lähes olemattoman hiilijalanjäljen


Ekologinen ja energiatehokas yleinen sauna avautuu designpääkaupunki Helsingin Merihaan rantaan kesällä 2012. Hankkeen takana ovat kansainvälisesti tunnettu arkkitehti- ja muotoilupariskunta Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi sekä Fortum, jonka kanssa saunan energiajärjestelmä on kehitetty. Kulttuurisaunan nimellä kulkeva yleinen sauna on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Kansainvälisesti tunnustettu arkkitehti- ja muotoilupariskunta Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi sekä energiakumppani Fortum rakentavat ekologisen, urbaanin saunakulttuurin keskuksen, Kulttuurisaunan Helsingin Merihakaan. Saunan on tarkoitus valmistua elokuussa 2012. Kulttuurisauna on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

”Kun lähdimme toteuttamaan hanketta, halusimme edistää ja kehittää niitä toimintatapoja ja arvoja, joihin voimme itse uskoa ja sitoutua; kestävää ja vastuullista suunnittelua, rakentamista ja toimintakulttuuria", kertoo hankkeen isä ja toinen yleisen saunan yrittäjistä, arkkitehti Tuomas Toivonen. Toivonen ja Tsuboi vastaavat rakennuksen arkkitehtuurin ja rakennuttamisen lisäksi Kulttuurisaunan toiminnan pyörittämisestä sen avauduttua. "Olemme hakeneet ratkaisuja, jotka ovat kunnianhimoisia, mutta tarkoituksenmukaisia. Energiajärjestelmä on tästä hyvä esimerkki. Siinä hyödynnetään tuttuja teknologioita, mutta ne on pyritty yhdistämään mahdollisimman älykkäästi", pohtii Toivonen, joka myös opettaa kestävää rakentamista Aalto-yliopistossa.

Kestävä kehitys kohtaa Suomi-designin, uusimman energiatekniikan ja saunakulttuurin

Helsinkiläisille ja kaupungissa vieraileville Kulttuurisauna on uusi yleinen sauna ainutlaatuisella paikalla meren rannalla, keskustan läheisyydessä. Toivosen ja Tsuboin suunnittelema saunarakennus on erinomainen esimerkki suomalaisesta kestävän kehityksen mukaisesta rakentamisesta sekä energiajärjestelmäosaamisesta ja se on jo herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Suunnittelun lähtökohtana on uusiutuvien energioiden tehokas hyödyntäminen, ja tavoitteena on saavuttaa nollatason hiilijalanjälki saunan käytön yhteydessä. Fortum vastaa saunan ostosähkön tuottamisesta uusiutuvalla energialla sekä energiajärjestelmän rakentamisesta. Energiasuunnitelman kestävyystarkastelun sekä käytönaikaisen hiilijalanjäljen laskennan tekee Gaia Consulting Oy.

”Kulttuurisauna on hieno esimerkki tulevaisuuden energiasuunnittelusta, jossa design, kestävä kehitys ja tekniikan mahdollisuudet kohtaavat. Käyttämällä uusiutuvaa energiaa yhdessä uusimpien teknologioiden kanssa, saavutamme mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen ja voimme nauttia löylyistä”, toteaa Fortumin markkinointi- ja viestintäjohtaja Aki Koskinen.

Lisää löylyä tulevaisuuden energiaratkaisuille

Saunan energiajärjestelmä toimii kokonaisuudessaan bioenergian, aurinkosähkön ja vesivoiman yhdistelmällä. Aurinkosähköä tuotetaan rakennukseen integroidulla aurinkopaneelilla, kiuas lämmitetään puupellettejä polttamalla ja ulkopuolinen sähkö valmistetaan Fortumin vesivoimalla. Kiukaan hukka- ja jälkilämpö hyödynnetään talviaikana tilojen lämmityksessä.

Fortum Oyj
Konserniviestintä


Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Elina Kokko, p. 040 733 9493, elina [piste] kokko [ät] fortum [piste] com
Arkkitehti Tuomas Toivonen, p. 040 516 9690, tuomas [ät] nowoffice [piste] org
Vastaava tiedottaja Maarit Kivistö, p. 040 766 9957, maarit [piste] kivisto [ät] wdchelsinki2012 [piste] fi


Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2011 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 800 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi