Pörssitiedote

Tapani-myrskyt katkoivat sähköt laajoilta alueilta ja aiheuttivat Fortumille noin 45 miljoonan euron kustannukset

05 tammikuu 2012, 09:00

PÖRSSITIEDOTE 5.1.2012


Tapaninpäivän myrskyt vahingoittivat sähköverkkoa sekä aiheuttivat merkittävän määrän poikkeuksellisen pitkiä sähkökatkoksia Fortumin asiakkaille. Lisäksi myrskyistä arvioidaan aiheutuneen Fortumille Suomessa yhteensä noin 35 miljoonan euron kustannukset ja Ruotsissa 10 miljoonan euron kustannukset. Fortum maksaa viranomaisen määrittämiä sähkökatkon pituudesta riippuvia korvauksia asiakkailleen Suomessa yhteensä 17 miljoonaa euroa ja Ruotsissa yhteensä 6,4 miljoonaa euroa. Lisäksi vioittunutta sähköverkkoa on jouduttu korjaamaan monin paikoin. Myrskyn kustannukset kohdistuvat Distribution -liiketoiminta-alueen tulokseen vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä.

Tapaninpäivänä riehunut voimakkain myrsky 30 vuoteen ja sitä seurannut Hannu-myrsky aiheuttivat suuria tuhoja pääosin Etelä-, Länsi- ja Lounais-Suomessa sijaitsevassa Fortumin sähköverkossa. Pahimmillaan yli 190 000 Fortumin asiakasta oli ilman sähköä. Suomen lisäksi myrskyt aiheuttivat jonkin verran sähkökatkoksia ja korjauksia myös Ruotsissa.

Myrskyä seuranneen ensimmäisen vuorokauden aikana sähköt saatiin palautettua 100 000 asiakkaalle ja toisen vuorokauden kuluessa 30 000 asiakkaalle. Tämän jälkeen sähköjä on saatu palautettua keskimäärin runsaalle 20 000 asiakkaalle päivittäin. Käytössä ovat olleet kaikki saatavissa olevat resurssit ja myrskykorjauksia on tehty enimmillään 750 henkilön voimin urakoitsijat mukaan lukien. Sähkövikojen korjaaminen on luvanvaraista toimintaa ja edellyttää alan ammattilaisia.

Eniten katkoksia aiheuttaneet keskijänniteverkon viat saatiin korjattua keskiviikkona 4.1.2012, mutta työ noin 1500 pienjänniteasiakkaan osalta jatkuu edelleen. Sääolosuhteet ovat paikoin vaikeuttaneet korjaustyötä. Tavoitteena on saada kaikkiin vakituisessa asuinkäytössä oleviin kohteisiin palautettua sähköt viimeistään loppiaisena.

Fortumilla on Suomessa runsaat 600 000 ja Ruotsissa lähes 900 000 sähkönsiirtoasiakasta.

Lisätietoja antaa:
Timo Karttinen, Electricity Solutions and Distribution -divisioonan johtaja, puh. 010 4536 555

Paikkakuntakohtaista tietoa korjausten etenemisestä, vikapartioista ja vikatilanteesta:
http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakkaat/asiakaspalvelu-ja-ohjeet/hairiot-ja-vikailmoitukset/tapaninmyrsky/pages/default.aspx

Twitterissä: www.twitter.com/Fortum_Oyj

Vikailmoituksen puhelinnumero: 0800 195011

Sähköinen vikailmoituslomake:
http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakkaat/asiakaspalvelu-ja-ohjeet/hairiot-ja-vikailmoitukset/vikailmoitus/pages/default.aspx

Lisätietoa Tapani-myrskystä Fortumin internetsivuilla:
www.fortum.fi
tai http://www.fortum.com/countries/fi/pages/default.aspx

Fortum Oyj
Konserniviestintä


Lisätietoja:
Fortumin viestintäpäivystys medialle puh: 040 198 2843

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2010 Fortumin liikevaihto oli 6,3 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 500 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi