Lehdistötiedote

Fortum parantaa myrskytiedottamisen valmiuksiaan

28 joulukuu 2011, 16:00

LEHDISTÖTIEDOTE 28.12.2011

Fortum parantaa sähkökatkoksista tiedottamista tapaninpäivän myrskyn kokemusten perusteella. Fortum ottaa mahdollisimman pian tuotantokäyttöön jo koekäytössä olleen asiakkaiden tekstiviestipalvelun. Yhtiön asiakaspalveluyksikkö toimii täydellä teholla ja internet-sivujen kapasiteettia nostetaan edelleen.

Fortumin maksuton tekstiviestipalvelu sähköasiakkaille sähkökatkosten alkamisesta ja päättymisestä esitellään asiakkaille alkuvuonna. Tekstiviestipalvelun täysmittainen käyttöönotto edellyttää vielä pilotointia ja käyttövarmuuden testausta. Palvelun käynnistyessä tekstiviestit voi tilata suoraan omaan kännykkään.

Parhaillaan rakennetaan myös valmiutta ottaa vielä tällä viikolla käyttöön netti-ilmoitus, jolla asiakkaat voivat raportoida sähköhäiriöistä.

Tapaninpäivänä Fortumille tuli 588 000 puhelinsoittoa ja tiistaina vielä 170 000 puhelua. Fortumin vikapalvelunumerossa, joka toimii ympäri vuorokauden, oli aluksi vastaamassa 32 henkilöä. Tiistaina vikapalvelussa päivysti 52 henkilöä, minkä lisäksi 10 - 15 hoiti netin kautta tulleita vikailmoitusviestejä. Henkilöstömäärä vaihteli vuorokaudenajan mukaan. Myös vikapalvelunumeron teknistä kapasiteettia kasvatettiin. Näiden lisäksi Fortumin asiakaspalvelussa päivysti 25 henkilöä. Nyt loppuviikolla vikapalvelussa päivystää pitkiä vuoroja tehden 40 henkilöä päivisin, 20 iltaisin ja 10 henkilöä yöllä. 

Puhelinpalvelujen mentyä tukkoon suuren kontaktimäärän vuoksi Fortumin internet-sivujen kävijämäärä kasvoi räjähdysmäisesti. Kun sivujen lataaminen hidastui, kävijät yrittivät sivujen latausta uudelleen ja uudelleen, mikä jälleen lisäsi sivuston kuormitusta. Arviomme mukaan www.fortum.fi -sivustolla on enimmillään ollut 100 000 - 200 000 latausta samaan aikaan. Sivuston läpäisykapasiteetti on tapaninpäivän iltapäivän jälkeen nelinkertaistettu. Sähkökatkosivusto on toiminut normaalisti tiistai-iltapäivästä alkaen.

Asiakkaat jäivät tiedotusvälineiden välittämän tiedon varaan. Tiedotusvälineitä palvellaan mahdollisimman nopeasti, mutta soittopyyntöjä on jonossa koko ajan useita kymmeniä ja jonon purkaminen vie aikaa. Fortumin viestintäpäivystystä kasvatettiin tapaninpäivän illasta alkaen. Viestintä toimii kahdessa vuorossa, jossa kummassakin toimii 4 viestijää.

Tapaninpäivän myrsky vaurioitti laajasti sähköverkkoa ja katkaisi sähköjä monin paikoin Etelä- ja Lounais-Suomessa, jossa sijaitsee pääosa Fortumin sähköasiakkaista. Pahimmillaan noin 190 000 Fortumin asiakasta oli yhtä aikaa ilman sähköä. Vuosikymmeneen pahin myrsky ruuhkautti sekä Fortumin puhelinpalvelun että nettisivut.

Miksi sähköverkon vikojen korjaaminen kestää?

Kaikkiaan tapaninpäivänä riehunut myrsky ja sitä seuranneet puuskaisen tuulen rintamat ovat tehneet suuria tuhoja sähköverkkoon. Paikoitellen sähköverkkoa pitää rakentaa kokonaan uudelleen. Korjattavilta alueilta joudutaan ensin raivaamaan kaatuneet puut, jotta korjauskalusto pääsee paikalle. Sen jälkeen joudutaan paikoin rakentamaan verkkoa uudelleen, mikä edellyttää esimerkiksi kaivinkoneiden saamista paikalle.

Fortumilla on koko ajan noin 300 asentajaa korjaamassa vikoja ja työtä tehdään ympäri vuorokauden. Olemme hankkineet lisäresursseja Virosta sähköjen palauttamiseksi. Työtä on vaikeuttanut myrskytuhojen laajuus sekä voimakkaat tuulet, jotka joudutaan ottamaan huomioon myös työturvallisuusnäkökulmasta.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Taustatietoa medialle:
Fortumin päivystävät viestijät tavoittaa numeroista:
klo 08.00 - 16.00: puh. 040 581 3710 Karoliina Lehmusvirta
klo 08.00 - 22.00: puh. 050 453 6590 Tommy Wikström
klo 16.00 - 22.00: puh. 040 548 6675 Helena Aatinen


Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja
tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat
vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian
saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme.
Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä
energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Itämeren
alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät
Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2010 Fortumin
liikevaihto oli 6,3 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8
miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 500 henkilöä. Fortum Oyj:n
osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi