Lehdistötiedote

Fortum otti käyttöön uutta kapasiteettia Tobolskissa Venäjällä

03 lokakuu 2011, 10:00

LEHDISTÖTIEDOTE 3.10.2011

Fortum on saanut päätökseen Venäjän investointiohjelmaan kuuluvan voimalaitosprojektin, joka sijaitsee Tobolskissa Länsi-Siperiassa. Tobolskin lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksella (CHP) otettiin noin 210 megawattia (MW) uutta kapasiteettia kaupalliseen käyttöön 1.10.2011.

”Tobolskin voimalaitoksen investoinnilla Fortum on jälleen kerran vahvistanut sitoutumisensa Venäjän investointiohjelmaan, joka on avainasemassa vankan tuloksen tekemisessä Venäjän liiketoiminnoissamme. Tobolskissa nyt käynnistetty uusi kapasiteetti tukee vahvasti myös alueen petrokemianteollisuuden ja koko talouden kehitystä”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Tobolskin voimalaitos on kolmas Fortumin loppuun saattama Venäjän investointiohjelmaan sisältyvä projekti. Ensimmäinen projekti oli Tyumen CHP-1:n uusi 230 MW:n yksikkö, joka aloitti kaupallisen tuotantonsa tämän vuoden helmikuussa. Chelyabinsk CHP-3:n yksikkö, jonka kapasiteetti on 226 MW, aloitti toimintansa puolestaan kesäkuussa. Investointiohjelma jatkuu Njaganin kaupungissa Khanty-Mansiassa, jossa ensimmäinen kolmesta uudesta yksiköstä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2012 aikana.

Fortumin tytäryhtiö Venäjällä, OAO Fortum, toteuttaa yhtä kokonaiskapasiteetiltaan suurinta investointiohjelmaa Venäjän sähköntuotannossa. Heinäkuun 2011 alun valuuttakurssilla jäljellä olevan investointiohjelman arvo oli noin 1,3 miljardia euroa. Ohjelma on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2014 ja se nostaa Fortumin Venäjän voimalaitosten kokonaiskapasiteetin 5146 MW:iin, mikä merkitsee noin 85 % kapasiteetin lisäystä.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja
Anne Brunila, johtaja, yhteiskuntasuhteet ja kestävä kehitys, puh. 010 452 0970.


Tietoa Tobolskista:
Tobolsk sijaitsee Venäjän kaasu- ja öljyntuotannon keskuksessa Länsi-Siperiassa Tjumenin alueella, mikä on Moskovan jälkeen Venäjän vaurain alue. Tobolskissa on 100 000 asukasta. Paikalliset petrokemianteollisuuden yritykset ovat Tobolskin voimalaitoksen suurimpia asiakkaita. Energiantuotantoon keskittyneen teollisuutensa ansiosta Tjumenin alueen sähkönkulutus laski vain vähän viime vuosien aikana verrattuna muihin Venäjän alueisiin.


Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2010 Fortumin liikevaihto oli 6,3 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 500 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi