Lisäksi eri puolelle Oulujokea istutetaan alkukesän aikana myös pyyntikokoista kirjolohta ja järvitaimenta sekä yhden kesän vanhoja kuhan ja harjuksen poikasia.
Istutuslohien elämästä uutta tietoa tutkimuksella
Istutuslohien selviytymisestä luonnossa saadaan parin vuoden sisällä uutta tietoa, kun Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen hankekokonaisuuden "Rakennettujen jokien vaelluskalakantojen hoitotoimenpiteet - menetelmäkirjon arviointi ja kehittäminen" tulokset valmistuvat. Tietoa odotetaan muun muassa istutuspaikan ja -ajankohdan merkityksestä Oulujoen istutusten tuottoon. Tulosten perusteella istutusmenetelmiä kehitetään edelleen.
Fortum tukee tätä vuosina 2010-2013 toteutettavaa tutkimuskokonaisuutta sekä omalla työpanoksellaan että Ekoenergia-merkityn sähkön myynnistä kertyneillä varoilla. Fortumin rahoitus tutkimushankkeelle on yhteensä 150 000 euroa. Osana tutkimusta Montan kalanviljelylaitoksella merkittiin tänä keväänä 10 000 lohenpoikasta erilaisin tunnistemerkein. Osa istukkaista merkittiin perinteisten Carlin-merkkien sijaan uudemmin T-merkein. Koska merkintätutkimusten onnistuminen perustuu kalastajien löytämiin ja palauttamiin merkkeihin, on tärkeää, että kaikki löydetyt merkit palautetaan niissä olevaan osoitteeseen.
Fortum, Power-divisioona
Viestintä
Lisätietoja:
Marja Savolainen, Ympäristöasiantuntija, Renewable Energy, p. 050 453 2344
Kalaistutuksiin liittyviä valokuvia on saatavilla täältä.