Lehdistötiedote

Fortum on aloittanut uusien sähkömittareiden asennukset vapaa-ajan asuntoihin

20 toukokuu 2011, 10:57

Fortum vaihtaa sähkömittarit uusiin etäluettaviin Fortum Älybokseihin vuosien 2010-2013 aikana. Kesän aikana asennetaan mittareita Turun saaristossa ja Satakunnassa mm. Kemiönsaarella ja Länsi-Turunmaalla ja Merikarvialla. Alueilla on paljon vapaa-ajan asuntoja ja asiakkaita pyydetään ottamaan huomioon esteetön pääsy sähkömittarille.


Saariston asennukset alkoivat Kemiössä tiistaina 17.5. Kemiön jälkeen asennukset jatkuvat Nauvossa ja Korppoossa. Merikarvialla asennukset alkavat heinäkuussa. Tarkempi asennusaikataulu löytyy Fortumin internetsivuilta osoitteesta www.fortum.fi/alyboksi. Asennuksia tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Fortum Älyboksin myötä sähkölasku perustuu ajantasaiseen sähkönkäyttöön. Energiakäytön hallinta on helpompaa, kun sähkönsäästötoimenpiteet näkyvät suoraan laskulla. Jatkossa sähköt voidaan mittareiden avulla kytkeä ja katkaista entistä nopeammin esimerkiksi muuttojen yhteydessä. Myös sähkön laadun seuranta on helpompaa, ja sähkökatkojen yhteydessä katkoalueiden paikallistaminen ja vikojen korjaaminen on nopeampaa.

Kaikki asiakkaat saavat postitse hyvissä ajoin ennen asennusta tiedon asennusajankohdasta. Jos asentajalla on vapaa pääsy mittarille, ei asiakkaan tarvitse olla paikalla mittarin vaihdon aikana. Mikäli sähkömittari sijaitsee sisällä asunnossa tai muussa lukitussa tilassa tai mittarille ei ole esteetöntä kulkua (esim. asiakkaan omat lukitukset mittauskeskuksessa tai puomi yksityistiellä), asiakkaan tulisi olla paikalla varmistamassa pääsy mittarille tai avata lukitukset mittarinvaihdon ajaksi. Kaikilla asentajilla on Fortumin henkilökortti.

Mittarinvaihdolla on vaikutusta yösähköön ja kuormanohjauksiin

Mittarinvaihdon jälkeen Fortum Sähkönsiirto Oy:n asiakkailla yösähköaika on klo 22–07 ympäri vuoden. Fortum Espoo Distribution Oy:n asiakkaille ei tule muutoksia. Yösähköä käyttävien laitteiden, esimerkiksi lämminvesivaraajan ja lattialämmityksen automaattisia kytkentäaikoja porrastetaan mittarinvaihdon jälkeen yösähkön alkamisajan ja puolenyön välille sähköverkon kuormituksen tasaamiseksi. Lämmityslaitteita ohjaava rele napsahtaa automaattikytkennän yhteydessä ja releen napsahdus ei ilmaise yösähkön alkamisaikaa.

Fortum Distribution
Viestintä

Lisätietoja

Heikki Linnanen, projektipäällikkö Fortumin Älykkäät sähkömittarit -hanke, puh. 040 538 8467, heikki [piste] linnanen [ät] fortum [piste] com (heikki[dot]linnanen[at]fortum[dot]com)
Miriikka Laakkonen, viestintäpäällikkö Fortum Distribution puh. 0400 259 088, mi-riikka [piste] laakkonen [ät] fortum [piste] com (miriikka[dot]laakkonen[at]fortum[dot]com)

Fortumin Älykkäät sähkömittarit -hanke

Vuoteen 2014 mennessä otetaan koko Suomessa käyttöön etäluettavat tuntikulutuksen mittaavat sähkömittarit. Mittareiden vaihto perustuu valtioneuvoston asetukseen, joka astui voimaan maaliskuussa 2009. Fortum asentaa oman mittarinsa, Fortum Älybok-sin, kaikille sähkönsiirron asiakkailleen. Mittarit vaihdetaan asiakkaille tarkan aikataulun mukaan vuosien 2010–2013 aikana. Yhdellä alueella mittarit vaihdetaan n. 8 viikon aikana. Asentaminen on asiakkaille maksutonta, eikä mittarinvaihto vaikuta sähkön myyntihintoihin.