Lehdistötiedote

Energiatehokkaalle konesalikeskukselle Green Enterprise IT -palkinto

10 toukokuu 2011, 10:30

Fortum
Lehdistötiedote
10.5.2011

Fortum
Lehdistötiedote                                                                
10.5.2011

Tiedon uusi energiatehokas konesali on voittanut kansainvälisesti arvostetun Green Enterprise IT (GEIT) -palkinnon. Yhdysvaltalaisen Uptime Instituten tunnustus tuli Beyond the Data Centre -sarjassa.

Palkinto myönnettiin vuoden alussa käyttöön otetulle Espoon konesaliratkaisulle, jonka suunnittelussa on panostettu energiatehokkuuteen. Fortumin Tiedolle toimittamassa energiaratkaisussa konesalikeskus jäähdytetään lämpöpumppujen avulla, ja palvelimista syntyvä lämpö hyödynnetään kokonaisuudessaan Espoon kaukolämmityksessä.
 
Tiedon konesali tuottaa lämpöä espoolaiskoteihin vuosittain noin 30 gigawattituntia, joka vastaa noin 1 500 omakotitalon lämpöenergian vuosikulutusta. Lämmön määrä, joka saadaan palautettua takaisin kaukolämpöverkkoon, on suurempi kuin yhdessäkään samanlaisessa ratkaisussa. Järjestelmän energiatehokkuus on (Power Usage Effectiveness, PUE) 1,2–1,3, kun tehokkuus normaalisti on 1,8–3. Konesalin tuottamalla lämmöllä korvataan fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmöntuotantoa, minkä ansiosta hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 10 000 tonnia vuodessa.

Palkittu konesali on ensimmäinen moduuli Tiedon Espooseen rakennettavasta kokonaisuudesta, johon suunnitellaan yhteensä 6 000 neliön laajuista konesalitilaa.

Uptime Institute etsii ja tukee IT-alan energiatehokkuutta lisääviä toimia, edistää tiedonvaihtoa ja energiatehokkaiden toimintatapojen sekä innovaatioiden käyttöönottoa globaalilla tasolla. Vuosittain järjestettävän Uptime Instituten Sympiosiumin tavoitteena on jakaa tietokonesali- ja IT-alan parhaita käytäntöjä ja nostaa esiin onnistuneita, energiankulutusta vähentäviä ratkaisuja. Lisätietoja: http://uptimeinstitute.org

Fortum Heat-divisioona  
Viestintä

Lisätietoja: Esa Mörsky, aluepäällikkö, Fortum Heat-divisioona, puh. 050 4525 377

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2010 Fortumin liikevaihto oli 6,3 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 500 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Lisätietoja: www.fortum.fi