Lehdistötiedote

Fortum Tutor -ohjelman kolmas kausi käynnistyy: tutorit ja seurat avainasemassa suomalaisen juniorivalmennuksen kehittämisessä

14 helmikuu 2011, 12:00

Fortum Oyj Lehdistötiedote 14.2.2011

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
14.2.2011

Noin 5 000 lasten ja nuorten innokasta ohjaajaa valmentaa oman työnsä ohella yhteensä noin 2 500 juniorijalkapallojoukkuetta. Fortum Tutor -ohjelman tutorit ovat avainasemassa näiden valmentajien pedagogisten ja pelillisten taitojen kehittämisessä.

Lasten jalkapallovalmentajana toimivat usein suurella sydämellä pelaajien vanhemmat, joilla on vähän kokemusta lasten valmentamisesta, ja osa aloittaa tehtävässä vain omien nuoruusvuosien kokemukset mielessä. "Fortum Tutor -ohjelman kantava ajatus valmentajien valmentamisesta on oleellinen toiminnan laadun ja valmennusinnon kannalta. Hyvä valmentaja saa oppimisen ilon liikkeelle niin lapsissa kuin tukijoukoissa. Sen puolesta me kaikki liputamme", kertoo Palloliiton Uudenmaan piirin piirijohtaja Matti Räisänen.

Ohjelman onnistumisen edellytyksenä on tutoreiden valmennusosaaminen ja pedagoginen osaaminen. Tutoreina toimivista henkilöistä yli 60 prosentilla on opetus- tai liikunta-alan koulutus. Kolmasosa tutoreista on pelannut liigassa tai ulkomailla ja kaikilla on pelaajataustaa. Nyt käynnistyvälle kolmannelle tutor-kaudelle saatiin mukaan myös tunnettuja naisvalmentajia. Pauliina Miettinen ja Anne Parnila pääsevät jakamaan oppejaan lasten valmentajille.

Fortum Tutor -ohjelman avulla valmentaja saa kaipaamansa konkreettisen tuen ja avun valmennuksen kehittämiseen, kun tutor vierailee useamman kerran kauden aikana joukkueen harjoituksissa. Tutorin tavoitteena on luoda valmentajille tarvittavat työvälineet ja taidot, jotta he innostuvat pitkäjänteisesti jatkamaan valmentamista ja itsensä kehittämistä. Viime kesänä aloitettua ottelutapahtumien tutorointia jatketaan kesällä 2011 muutamassa suuressa turnauksessa eri puolilla Suomea. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) tekemän selvityksen mukaan harjoitusten suunnittelu ja organisointi sekä ohjaajien opetustaidot ovat kehittyneet. Tutoroitujen valmentajien motivaatio kouluttautumiseen on kehittynyt ja itseluottamus kasvanut.

"Peli- ja oppimisilon sytyttäminen on todella innostava ja haastava tehtävä valmentajille ja perheille. Osaava valmentaja ja aktiiviset innostavat vanhemmat ovat tärkeässä asemassa. Fortum Tutor -ohjelman kolmannella kaudella vastaamme valmentajien toiveeseen saada lisää apua kauden harjoitteiden suunnitteluun. Lisäksi otamme vanhemmat lasten harrastuksen tärkeinä tukijoina entistä paremmin huomioon. Ohjelman avulla saamme tukemme varmasti kentälle ja se innostaa", Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen sanoo.

"Meille Fortum Tutor -ohjelma on ylpeyden aihe. Koska ohjelman tarve on ollut suuri ja palaute kentältä niin kannustavaa, on meille ollut luontevaa panostaa ohjelmaan vuosi vuodelta ja saada innostava ja ammattitaitoinen tutor-kaarti kasvamaan", sanoo brändi- ja markkinointiviestinnän johtaja Katarina Ylikorkala Fortumista.

Palloliitto panostaa tutoreiden koulutukseen. Ohjelman kolmas kausi käynnistyy maaliskuussa kaikkien tutoreiden yhteisellä koulutustilaisuudella, jossa kouluttajina toimivat mm. Hollantilaisen AZ Alkmaarin pelaajakehityksen vastaava Marijn Beuker ja vuorovaikutuskouluttaja Marjo Kuusela.

Fortum
Viestintä

Lisätietoja:
Minna Kalavainen, Fortum, projektivastaava, p. 050 453 4058
Marko Viitanen, Palloliitto, nuorisopäällikkö, p. 045 139 3800


Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.

Tutor on 5–12-vuotiaiden lasten valmentajan henkilökohtainen sparraaja. Hän auttaa valmentajaa kehittämään omia taitojaan. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tutorilta tukea lasten ohjaamisessa.


Kaudelle 2011 Fortum Tutor -ohjelmaan valitut tutorit ja seurat:

Ahvenanmaan piiri:
Carlsson Johan
, IFK-Mariehamn, IFFK, IF Sunds
Sundman Christoffer, piiritutor

Helsingin piiri:
Jokinen Antti
, PuiU
Kilpala Vellu, PPJ
Parnila Anne, FC Viikingit
Railo Inka, FC Kontu
Rinne Veli-Pekka, MPS
Tulla Hannu, Piiritutor
Valta Aleksi, HJK j
Westerlund Harri, Piiritutor

Itä-Suomen piiri:
Hieta Juha,
PK-37, KiuPa
Määttänen Mikko, JiPPO, Joensuu
Pakkanen Kari, Pallokissat, Kuopio
Pellikka Ensio, KuPS
Romppanen Markku, SiPS

Kaakkois-Suomen piiri:
Aallikko Jukka
, IPS
Isotalo Harri, FC Loviisa
Lähde Jani, Kotkan Nappulat
Heino Mika, PEPO Lappeenranta
Pasanen Kari, MP, PU-62
Timonen Markku, LAUTP
Vitikainen Tommi, MiKi, Ristiinan Pallo

Keski-Pohjanmaan piiri:
Lesonen Rauno
, KPV/Lohtajn Veikot, Kälviän Tarmo, Kannuksen Ura

Keski-Suomen piiri:
Priha Ville
, piiritutor
Seppälä Petteri, JJK-j
Silvennoinen Matti, Komeetat
Toivonen Hanna-Mari, JyPK
Vertainen Markku, Äänekosken Huima, Suolahden Urho
Virta Jarno, KeuPa, MultiAnts, HPP, PetPet

Pohjois-Suomen piiri:
Husu Janne
, KajHa
Keränen Jarmo, HauPa
Koski Ari, RoPS
Leskelä Juhani, Tervarit, Oulu
Miettinen Pauli, Kuusamon Pallokarhut
Seppälä Jouni, FC Lynx
Vuolteenaho Kimmo, OLS
Väänänen Mikko, Ajax-Sarkkiranta

Satakunnan piiri:
Kulju Timo
, FC Jazz j ja PiTu, Luve
Lehtonen Matti, Pallo-Iirot

Tampereen piiri:
Helenius Markku
, TPV
Jussila Ari, VaNL, Haka
Juvakka Timo, FC Pallokarhut, Virrat
Lepistö Mikko, Ylöjärven Ilves
Niemi Tomi, Nokian Palloseura
Scheweleff Henri, Ilves

Turun piiri:
Ahlgren Bo-Erik
, Kimito SF/Taalintehtaan Jäntevä
Harittu Tapio, TuNL
Paatelo Hannu, LiePa, APU, TarU, FC KyPS
Raho Matti, Maskun Palloseura, MynPa
Vesterinen Ilpo, Salon Palloilijat, FC Halikko
Virtanen Janne, TuNL
Virtanen Kari, PiPS, KaaNa

Uudenmaan piiri:
Friberg Kjell,
FC Honka
Hammarberg Tuomo, TiPS
Hyyhö Pasi, EBK, Kapy
Hämäläinen Marko, FC Kuusysi
Kurki Petri, FC Reipas
Lipponen Janne, NJS, Rake, PEP
Lottonen Jukka, HyPS
Miettinen Pauliina, VJS
Panchin Vladimir, KoiPS
Pirttilä Hans, Kellokosken Alku, Pakkalan PS
Ruonala Antti, FC Kasiysi
Saari Timo, NUPS
Saloranta Heikki, LePa
Tuohisto-Kokko Arto, GrIFK
Viander Jani, TuPS

Vaasan piiri:
Ahde Juha,
TP-Seinäjoki,  Ilmajoen Kisailijat
Holmgren Torbjörn, Vasa IFK
Kevari Harri, piiritutor
Taira Kari, Sepsi-78, FC Seinäjoki, SeMi
Vahtera Rauno, VPS-juniorit