Lehdistötiedote

Venäjä hyväksyi kaksi Fortumin Kioto-yhteistoteutushanketta

25 tammikuu 2011, 12:00

Venäjän talousministeriö on hyväksynyt kaksi Fortumin Kioto-yhteistoteutushanketta: Tjumenin sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen (Tjumen CHP-1) uuden yksikön ja TGC 1:n Nevskin vesivoimalaitoksen perusparannuksen.


Kioton sopimuksen mukaisesti yhteistoteutushankkeilla vähennetään päästöjä Venäjällä ja Fortum voi käyttää saatuja päästövähennysyksiköitä (ERU) EU:n päästökauppajärjestelmässä kattamaan omia päästöjään tai myydä ne markkinoilla. Päästövähennysyksiköiden hyödyntäminen vaatii vielä Suomen viranomaisten hyväksynnän.

”Kioton mekanismien hyödyntäminen on meille tärkeä työkalu ilmastonmuutoksen hillinnässä. Olemme jo vuosia tehneet määrätietoista työtä Venäjällä yhteistoteutushankkeiden parissa ja olen erittäin ilahtunut näiden hankkeiden hyväksymisestä. Toivomme myös, että markkinaehtoisten mekanismien käyttö päästöjen vähentämiseksi jatkuu pitkällä aikavälillä sekä Euroopassa että laajemmin”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula.

Fortumin Tjumeniin rakentama uusi CHP -yksikkö on ainoa lämmöntuotantoprojekti, joka sai ministeriön hyväksynnän valintaprosessissa. Joulukuussa 2010 tekniseen käyttöön otetun Tjumen CHP-1:n uuden yksikön tuotantokapasiteetti on 230 MW sähköä ja 270 MW lämpöä. Tjumenin hankkeen myötä kasvihuonekaasupäästöjen määrä vähenee yhteensä noin miljoonalla tonnilla hiilidioksidia vuosina 2010-2012. Uusi yksikkö on osa Fortumin mittavaa investointiohjelmaa, jonka yhteiskapasiteetti on yli 2300 MW. Ohjelma on määrä saada päätökseen vuoteen 2014 mennessä.

Kioton mekanismien käyttö on osa Fortumin toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Nyt hyväksyttyjen hankkeiden lisäksi Fortumilla on Venäjällä viisi muuta hanketta ja näiden seitsemän hankkeen seurauksena kasvihuonekaasupäästöjen määrä vähenee yhteensä noin 3,5 miljoona tonnia hiilidioksidia vuosina 2009–2012. Lisäksi Fortum on sijoittanut 10 miljoonaa euroa kahteen kansainväliseen hiilirahastoon.

OAO Fortum on Fortumin kokonaan omistama tytäryhtiö. Fortum omistaa 25 prosenttia OAO TGC-1:n osakkeista.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Pirja Heiskanen, Vice President, Trading and Industrial Intelligence, puh. 050 4536314
Kari T. Kankaanpää, Sustainability Manager, Climate and Environmental Affairs, puh. 050 4532330

Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös kilpaillut energiamarkkinat nopeasti kasvavissa Euroopan ja Aasian talouksissa. Vuonna 2009 Fortumin liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 11 000 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Lisätietoja: www.fortum.fi