Lehdistötiedote

Espoon kaupungin Varikko sai pääkaupunkiseudun ilmastopalkinnon

21 tammikuu 2011, 13:13

Fortum Oyj Lehdistötiedote 21.1.2011

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
21.1.2011

Espoon kaupungin Varikko palkittiin pääkaupunkiseudun ympäristöpalkinnolla. Espoon kaupungin ja Fortumin yhteistyössä asentaman varikon katolla on 400 neliötä aurinkopaneeleita. Tämä Suomen kolmanneksi suurin aurinkovoimala tuottaa sähköä kaupungin sähköautojen lataamiseen, ja vähentää kaupungin oman liikenteen päästöjä. Nimellisteholtaan 55 kW:n voimala tuottaa vuodessa noin 45 MWh sähköä, joka riittää 10 - 15 sähköauton vuotuiseen kulutukseen.

Aurinkoisina päivinä paikallisen kulutuksen mahdollisesti ylittävä tuotanto voidaan siirtää Fortumin verkkoon, ja yöllä ladattaessa voidaan puolestaan käyttää Fortumin vesisähköä. Näin sekä tuotannon että autojen kulutuksen päästöt ovat nolla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) jakoi palkinnot 20. tammikuuta pidetyssä Helsingin seudun ilmastoseminaarissa ensimmäistä kertaa. Tunnustuksilla palkitaan toimijoita, jotka ovat aktiivisesti ja innovatiivisesti vähentäneet pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöjä. Palkintoraadin mukaan Espoon kaupungin Varikko on edelläkävijä, joka on oma-aloitteisesti kehittänyt toimintatapoja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Espoon kaupungin Varikon toimintatapa on hyvä esimerkki siitä, että aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää tehokkaasti paikalla tuotettuna uusiutuvana energiana myös Suomessa. Varikon esimerkki nostaa esiin myös sen, että aurinkopaneeleiden käyttöönotto ja sijoittelu voidaan ottaa huomioon uudisarkkitehtuurissa ja korjausrakentamisen yhteydessä.

Fortum ja Espoon kaupunki ovat syksystä 2008 alkaen tehneet yhteistyötä sähköautojen latausverkoston kehittämiseksi Espoon alueella. Tavoitteena on mahdollistaa ladattavien sähköautojen käyttöönotto, kun autonvalmistajat tuovat ne markkinoille lähivuosina. Sähköauto ei tuota ajon aikana lainkaan päästöjä. Jos ladattava sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla kuten aurinkosähköllä, ei sähköntuotannostakaan aiheudu päästöjä.

Fortum
Viestintä

Lisätietoja:
Eero Vartiainen, teknologiapäällikkö, Fortum Oyj, puh. 040 528 9867
Kari Sirviö, toimitusjohtaja, Espoon Varikko, puh. (09) 816 54 201

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä voimalaitosten käyttö ja kunnossapito.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös kilpaillut energiamarkkinat nopeasti kasvavissa Euroopan ja Aasian talouksissa. Vuonna 2009 Fortumin liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa ja liikevoitto 1,8 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 11 500 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. www.fortum.fi