Lehdistötiedote

Fortum ja Skanska hyödyntävät älykästä sähköverkkoa energiatehokkaaseen kaupunkiasumiseen

27 toukokuu 2010, 10:00

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
27.5.2010

Fortum ja Skanska hyödyntävät älykästä sähköverkkoa energiatehokkaaseen kaupunkiasumiseen Fortum ja Skanska ovat kehittäneet uuden kaupunkiasumisen konseptin, jossa älykkäiden sähköverkkojen (Smart Grid) uudet ratkaisut tuodaan kattavasti kuluttajien saataville. Pilottihanke Espoon Mäkkylässä keskittyy kerrostaloasumiseen, joka on yleisin asumismuoto kaupungeissa. "Älykkäisiin sähköverkkoihin liittyvä uusi teknologia antaa As. Oy Espoon Adjutantin asukkaille entistä paremmat mahdollisuudet seurata ja tehostaa omaa energiankulutustaan sekä pienentää omaa hiilijalanjälkeään", sanoo Fortumin kehityspäällikkö Vesa Koivisto. "Skanskan, Fortumin ja ABB:n Sustainable Urban Living -konsepti tähtää kaupunkiasumiseen, jossa talojen nettoenergiankulutus on hyvin vähäistä tai jopa olematonta", sanoo Skanskan projektipäällikkö Roy Antink. Aurinkoenergialla kulkeva sähköauto asukkaiden yhteiskäyttöön As. Oy Espoon Adjutanttiin rakennetaan talon katolle mittava aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa sähköä noin 15.000 kWh vuodessa. Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä käytetään muun muassa talon asukkaiden yhteiskäyttöön tulevan sähköauton lataamiseen ja talon porraskäytävien valaistukseen. Jos kennojen energiantuotanto ylittää talon oman kulutuksen, syötetään ylimääräinen sähkö Fortumin sähköverkkoon. Kun osa talon vaatimasta sähköstä tuotetaan uusiutuvan aurinkoenergian avulla, talon ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin tavallisen vastaavan kerrostalon. Asukkaille monipuoliset mahdollisuudet seurata ja vaikuttaa omaan energiankulutukseensa Talon kaikkiin huoneistoihin asennetaan kattavat energianmittaus ja -seurantajärjestelmät. Asukkaat voivat internetin kautta seurata huoneistonsa sähkön, lämpöenergian ja veden kulutusta lähes reaaliajassa. Sen myötä asukkaat voivat konkreettisesti nähdä käyttötottumustensa muutosten vaikutukset energiankulutuksessaan ja energialaskussaan. Lisäksi huoneistoihin asennetaan ABB:n taloautomaatioratkaisu, jonka avulla kotoa poistuttaessa voidaan vaivattomasti kytkeä vahingossa päälle jääneet sähkölaitteet automaattisesti pois päältä ja laskea huoneiston lämpötilaa muutamalla asteella energian säästämiseksi. Fortum ja Skanska testasivat samankaltaista energiaratkaisua Tukholmassa vuosi sitten. ”Adjutantissa on jo menty pidemmälle kuin Ruotsin projektissamme, sillä aurinkopaneeleja tulee olemaan enemmän ja asukkaille tarjotaan kattavammat energiankulutuksen seurantamahdollisuudet”, kertoo kehityspäällikkö Vesa Koivisto. Fortum Oyj Konserniviestintä Lisätietoja: Fortum Oyj, kehityspäällikkö Vesa Koivisto, vesa [piste] koivisto [ät] fortum [piste] com, puh. 050 453 6322 Skanska Oy, Sustainability Manager Kaisa Kekki, kaisa [piste] kekki [ät] skanska [piste] fi, puh. 020 719 5610 ABB Oy, liiketoimintayksikön johtaja Paavo Tammisto, paavo [piste] tammisto [ät] fi [piste] abb [piste] com, puh. 050 33 54 245 Älykäs sähköverkko (Smart Grid) yhdistää tuottajat ja sähkönkäyttäjät toisiinsa nykyistä energia- ja kustannustehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Älykäs verkko on vuorovaikutteinen, pystyy reagoimaan nopeasti vikoihin ja hyödyntämään ns. aktiivisia resursseja kuten esimerkiksi sähköautot, uusiutuvan energian hajautettu suur- ja pientuotanto, kuormanohjaus sekä sähkövarastot. Asiakas hyötyy älykkäästä sähköverkosta monin tavoin - nykyistä lyhyemmät sähkönjakelun keskeytykset vikatilanteissa, parempi sähkön laatu ja mahdollisuus oman tuotannon myymiseen ulkopuolisille. Asiakkaalle voidaan myös tarjota entistä paremmat mahdollisuudet seurata ja siten tehostaa omaa energiankulutustaan. Kuormanohjauksen avulla asiakas voi halutessaan sekä siirtää kulutusta päivän halvimmille tunneille että vähentää sähköverkon lisäkapasiteetin tarvetta.