Lehdistötiedote

Fortum ja Kurikan kaupunki yhteistyöhön sähköautoilun edistämiseksi - viisi sähköautojen latausasemaa Kurikan seudulle

21 toukokuu 2010, 13:00

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
21.5.2010

Fortum ja Kurikan kaupunki yhteistyöhön sähköautoilun edistämiseksi - viisi sähköautojen latausasemaa Kurikan seudulle Kurikan kaupunki ja Fortum aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on mahdollistaa sähköautojen käyttöönotto Kurikan alueella ja tukea näin osapuolten työtä ympäristön hyväksi. Yhteistyöhankkeen ensimmäisessä vaiheessa Kurikan seudulle asennetaan viisi latausasemaa, joiden kautta sähköauton akku ladataan matkapuhelimen tekstiviestijärjestelmää hyödyntäen. Ensimmäisen vuoden ajan sähköt tarjotaan ladattavien autojen käyttäjille ilmaiseksi. Fortumin ja Kurikan kaupungin yhteistyön taustalla on yhteinen halu olla mukana ensimmäisten joukossa testaamassa sähköön liittyviä uusia innovaatioita. Yhteistyöhankkeeseen on myöhemmin tarkoitus liittää myös muita energiatehokkuuden edistämiseen liittyviä osa-alueita. "Kurikalla ja Fortumilla on pitkä yhteinen historia. Meitä molempia yhdistää tavoite toimia edelläkävijöinä kestävässä kehityksessä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Onkin hienoa nähdä, että yhteistyömme jatkuu sähköautoilun kehittämisen ja testaamisen merkeissä vielä pitkälle tulevaisuuteen", toteaa Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula. Hankkeen puitteissa Kurikan kaupunkiin ja lähiseudulle sijoitetaan yhteensä viisi helppokäyttöistä sähköautojen latausasemaa. Latausasemat asennetaan Kurikan torille, Hotelli-Ravintola Pitkä-Jussiin, Sisustuskeskus Sellaan, Seinäjoen lentokentälle ja Seinäjoen matkakeskukseen. Sähköautojen latauksessa hyödynnetään matkapuhelimen tekstiviestijärjestelmää. Samaa tekniikkaa on mahdollista käyttää myös lataussähkön maksamisessa tai vaihtoehtoisesti maksu käytetystä sähköstä voidaan periä asiakkaan oman sähköyhtiön laskutuksen yhteydessä. Ensimmäisen vuoden ajan sähköautoilijat saavat kuitenkin ladata autonsa ilmaiseksi. "Kurikka haluaa profiloitua Suomen sähköautokaupungiksi ja olla edelläkävijä sähköautoihin liittyvien innovaatioiden käyttöönotossa. Markkinoille on lähiaikoina tulossa suuri määrä ladattavia autoja. Kurikan kaupunki on jo ostanut käyttöönsä sähköauton. Nyt asennettavien latausasemien avulla voimme käytännössä testata tulevaisuuden lataus- ja maksujärjestelmien toimivuutta", Kurikan kaupunginjohtaja Paavo Tyrväinen toteaa. Tieliikenteen sähköistäminen on yksi keino säästää energiaa ja hillitä ilmastonmuutosta. Varsinkin Pohjoismaissa sähköautojen avulla voidaan päästä lähelle hiilidioksidipäästötöntä autoilua ympäristömyötäisesti tuotetun sähkön suuren osuuden ansiosta. Sähkömoottorit ovat myös hyötysuhteeltaan lähes kolme kertaa tehokkaampia kuin polttomoottorit eli energian kokonaiskulutus on merkittävästi pienempi, jos autot kulkevat sähkön voimalla. Fortum Oyj Konserniviestintä Lisätietoja: Fortum, tutkimus- ja kehityspäällikkö Juha Matikainen, puh. 050 45 57219 Kurikan kaupunki, kehittämispäällikkö Hannu Alanen, puh. 0500 401 200