Lehdistötiedote

Poliittista tukea tarvitaan pohjoismaisten sähkön vähittäismarkkinoiden rakentamiseksi

15 lokakuu 2009, 10:16

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
15.10.2009

Poliittista tukea tarvitaan pohjoismaisten sähkön vähittäismarkkinoiden rakentamiseksi Pohjoismaiden ministerineuvoston energia-asioista vastaavat ministerit kokoontuvat 27. lokakuuta keskustelemaan yhteispohjoismaisista sähkön vähittäismarkkinoista. Toimivien vähittäismarkkinoiden luominen on jo asetettu tavoitteeksi, mutta toistaiseksi kehitys on ollut melko hidasta. Fortum uskoo, että yhteispohjoismaiset sähkön vähittäismarkkinat ovat kilpailun ja kuluttajan kannalta paras ratkaisu ja peräänkuuluttaa hankkeelle vahvaa poliittista tukea työn tehostamiseksi. Pohjoismaiset energiaviranomaiset Nordic Energy Regulators (NordREG) jätti toukokuussa pohjoismaiden ministerineuvostolle raportin, jossa se painottaa yhteispohjoismaisten vähittäismarkkinoiden hyötyjä kuluttajille. Raportissaan NordREG alleviivaa, että yhteisten vähittäismarkkinoiden myötä sähkönkäyttäjien asema vahvistuisi lisääntyneen kilpailun ansioista ja että tarjolla olisi laajempi valikoima tuotteita ja palveluja. NordREGin lausunto on linjassa Fortumin näkemyksen kanssa ja yhtiö peräänkuuluttaa hankkeelle poliittista tukea. ”Toimivien yhteispohjoismaisten vähittäismarkkinoiden luominen on kilpailun ja kuluttajan kannalta paras ratkaisu ja nyt sille tarvitaan tukea korkeimmalta poliittiselta tasolta. Selkeä viesti Pohjoismaiden ministerineuvostolta nostaisi koko hankkeen profiilia ja uskottavuutta huomattavasti. Myös Fortum haluaa olla vahvasti mukana luomassa aidosti yhteisiä pohjoismaisia sähkön vähittäismarkkinoita”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula. Pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat maailman kehittyneimmät Pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat tehokkuudeltaan ja toimivuudeltaan maailman huippuluokkaa. Sähkön tukkumarkkinat Pohjoismaissa ovat jo yhdentyneet, mutta vähittäismarkkinat ovat vielä pääosin kansalliset, vaikka markkinat vapautettiin yli 10 vuotta sitten. Peruspalvelut, kuten helppo ja turvallinen sähkönmyyjän vaihto, toimivat kansallisilla vähittäismarkkinoilla suhteellisen hyvin jo nyt, mutta asiakaspalvelun laatua ja nopeutta on vielä tarvetta parantaa. Tämän lisäksi vähittäismarkkinoilla on velvollisuus kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja valmistautua tuleviin haasteisiin. Sähköautot, hajautettu energiantuotanto ja älykkäät kodit ovat esimerkkejä toimenpiteistä energiansäästön ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Vähittäismarkkinoiden tehtävä on tarjota rakenne innovaatioiden ja kestävän kehityksen rohkaisemiseksi. Harmonisoitujen markkinoiden luominen yhteisvoimin toisi selkeitä etuja, koska kaikilla Pohjoismailla on samat haasteet edessään lähitulevaisuudessa. Lisätietoja: Esa Hyvärinen, edunvalvontajohtaja, Fortum Oyj Puh. 040 826 26 46, esa [piste] hyvarinen [ät] fortum [piste] com NordREGin raportti (lataa englanninkielisen pdf-raportin): https://www.nordicenergyregulators.org/upload/Reports/Market_Design_Common_Nordi c_end-user_market_20090507.pdf Fortumin kannanotto yhteispohjoismaisista vähittäismarkkinoista: http://www.fortum.fi/document.asp?path=14020;14028;14029;14055;14244;14248;43306 ;43987;49890&level=4