Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot päätökseen

01 lokakuu 2009, 14:18

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen
sähköntuotannossa onnistuneen vuosihuoltoseisokin jälkeen. Ykkösyksikön noin 17
vuorokautta kestänyt vuosihuolto päättyi 9. syyskuuta. Kakkosyksikkö kytkettiin
sähköverkkoon 30. syyskuuta 18,5 vuorokautta kestäneen huollon jälkeen.

Molemmilla yksiköillä oli vuorossa lyhyin vuosihuoltotyyppi, polttoaineenvaihtoseisokki. Seisokin aikana sekä ykkös- että kakkosyksikön polttoaineesta vaihdettiin kolmasosa. Polttoaineenvaihtoon liittyen tehtiin reaktorin purku- ja kokoonpanotöitä. Vuosihuollon yhteydessä kakkosyksiköllä otettiin käyttöön reaktorin toimintaan ja valvontaan liittyviä automaatiojärjestelmiä samassa laajuudessa kuin ykkösyksiköllä vuosihuollossa 2008. Vuoteen 2014 mennessä Loviisan ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmät vaihdetaan vaiheittain analogisesta digitaaliseen. Vuosihuoltoon osallistui tänä vuonna Loviisan ydinvoimalaitoksen 500 työntekijän lisäksi noin 700 kunnossapidon ja tarkastusalan ammattilaista. Hyvin ja laadukkaasti tehdyt vuosihuollot takaavat voimalaitokselle turvallisen ja häiriöttömän tuotantojakson. Viime vuonna Loviisan ydinvoimalaitoksella tuotettiin sähköä 7,7 terawattituntia, joka vastaa noin 385 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Voimalaitoksen tuotantoa kuvaava käyttökerroin oli maailman kärkitasoa, lähes 90 prosenttia. Fortum Power and Heat Oy Loviisan voimalaitos Viestintä Lisätietoja: Raimo Raitanen, tekniikkayksikön päällikkö, puh. 010 45 53300 Mauri Lindqvist, vuosihuoltoryhmän päällikkö, puh. 010 45 53460 Pertti Salonen, ylläpitoyksikön päällikkö, puh. 010 45 53100