Lehdistötiedote

Fortum ja TVO aloittavat yhteistyön Siemens Energyn kanssa hiilidioksidin talteenotossa ja varastoinnissa

14 lokakuu 2009, 10:30

Yhteistiedote
Fortum/TVO/Siemens
14.10.2009

Fortum ja TVO aloittavat yhteistyön Siemens Energyn kanssa hiilidioksidin talteenotossa ja varastoinnissa Meri-Porin voimalaitoksen omistajat, Fortum ja Teollisuuden Voima (TVO), ovat valinneet Siemens Energyn yhteistyökumppaniksi Meri-Porin hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologian (CCS) FINNCAP-projektiin talteenoton alueelle. Porissa sijaitsevan hiilivoimalaitoksen sähköntuotantokapasiteetti on 565 MW. CCS-demonstraatiolaitos on suunniteltu käsittelemään noin 50 % Meri-Porin voimalaitoksen savukaasuista ja ottamaan talteen 90 % niiden sisältämästä hiilidioksidista. Tämä vähentää voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä noin 1,25 miljoonalla tonnilla vuodessa. Meri-Porin CCS-laitos on yksi suurimmista tähän mennessä julkistetuista pesuritekniikkaa (post-combustion) käyttävistä talteenottolaitoshankkeista Euroopassa ja siinä Siemensin talteenottotekniikka yhdistetään laivakuljetukseen ja geologiseen varastointiratkaisuun. Fortum ja TVO aikovat pyrkiä hankkeella mukaan EU:n demonstraatio-ohjelmaan (European Flagship Programme). Arvion mukaan demonstraatio-ohjelman ensimmäisen vaiheen projektit valitaan vuonna 2011, ja lopulliset investointipäätökset tehdään vuosien 2011-2012 aikana. Laitos on aikataulun mukaan käyttövalmis vuonna 2015. ”Olemme valinneet CCS-laitokseemme Siemensin pesuritekniikan monien muiden teknisten ratkaisujen joukosta”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula. ”Siemensin ratkaisu näyttää erityisen lupaavalta energiatehokkuuden ja päästöjen hallinnan osalta. Meri-Porin CCS-laitos on yksi Fortumin hiilidioksidipäästöjen vähennysohjelman tärkeimmistä projekteista.” ”Fortumin ja TVO:n päätös käyttää Siemensin ratkaisua merkitsee toisen sukupolven talteenottotekniikkamme läpimurtoa tällä markkina-alueella”, sanoo toimitusjohtaja Michael Süß, Siemens Energy Fossil Power Generation. ”Valinta osoittaa, että eurooppalaiset CCS-ratkaisujen toimittajat ovat maailman markkinajohtajia. Kun tarkastellaan projektia kokonaisuutena, Meri-Pori on mielestämme yksi johtavista ehdokkaista eurooppalaiseen demonstraatio-ohjelmaan, ja olemme ylpeitä siitä, että Meri-Pori käyttää hiilidioksidin talteenottoon Siemensin tekniikkaa.” ”Hankkeen tarjouskilpailuun osallistui useita mahdollisia toimittajia. Siemensin ehdotus oli mielestämme ympäristöystävällinen ja taloudellisesti terveellä pohjalla”, lisää Fortumin Meri-Porin CCS-laitoksen projektipäällikkö Mikko Iso-Tryykäri. ”Odotamme innolla, että pääsisimme toteuttamaan projektin Siemensin kanssa.” Hiilidioksidin talteenottotekniikan kehittäminen Meri-Porin voimalaitoksella tukee Fortumin ja TVO:n tavoitteita ilmastonmuutoksen torjunnassa. Noin 92 % Fortumin sähköntuotannosta Euroopassa (yhteensä 52 TWh) oli hiilidioksidipäästötöntä vuonna 2008. Yhtiön pitkän aikavalin tavoitteena on, ettei sen tuotannosta aiheudu lainkaan hiilidioksidipäästöjä, ja tässä CCS-tekniikalla on tärkeä merkitys. Teollisuuden Voima tuottaa hiilidioksiditonta sähköä Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa vuosittain noin 14,5 terawattituntia, joka on noin 16 % Suomen sähkönkulutuksesta. ”Yhteistyö Fortumin ja TVO:n kanssa on meille erinomainen mahdollisuus kehittää aminohappojen suoloihin perustuvasta talteenottotekniikastamme kaupallisen mittakaavan sovellus. Siksi arvostamme aikaista sitoutumista tekniseen ratkaisuumme tässä tärkeässä CCS-demonstraatiohankkeessa”, sanoo johtaja Nicolas Vortmeyer, Siemens Energy Fossil Power Generation New Technologies. Voimalaitosten savukaasujen hiilidioksidin talteenottotekniikka on tärkeä osa Siemensin ympäristötuotevalikoimaa. Vuonna 2008 Siemensin ympäristötuotteiden ja -ratkaisujen valikoiman liikevaihto oli lähes 19 miljardia euroa, joka on noin neljäsosa Siemensin koko liikevaihdosta. Lisätietoja Fortumin, TVO:n ja Siemensin yhteyshenkilöiltä: Fortum Mikko Iso-Tryykäri, puh: 050 453 2650, mikko [piste] iso-tryykari [ät] fortum [piste] com Teollisuuden Voima Oyj Anna Lehtiranta, puh: 02 8381 5200, anna [piste] lehtiranta [ät] tvo [piste] fi Juhani Ikonen, puh: 02 8381 5210, juhani [piste] ikonen [ät] tvo [piste] fi Siemens Osakeyhtiö Kirsi Rejman, puh: 050 68 407, kirsi [piste] rejman [ät] siemens [piste] com Eetu Helminen, puh: 040 537 6597, eetu [piste] helminen [ät] siemens [piste] com Siemens AG Alfons Benzinger, puh: +49 (0)9131 18 70 34, alfons [piste] benzinger [ät] siemens [piste] com Gerda Gottschick, puh: +49 (0)9131 18 857 53, gerda [piste] gottschick [ät] siemens [piste] com