Lehdistötiedote

Fortum haluaa rakentaa aaltovoimalaitoksen Ruotsin länsirannikolle

17 helmikuu 2009, 12:51

Fortum Oyj
Lehdistötiedote
17.2.2009

Fortum haluaa rakentaa aaltovoimalaitoksen Ruotsin länsirannikolle Fortum ja ruotsalainen laitevalmistaja Seabased Energy ovat jättäneet Ruotsin energiaviranomaiselle aieilmoituksen ja investointitukihakemuksen koskien laajamittaisen, 500 aggregaattia käsittävän aaltovoimalaitoksen rakentamista Ruotsin länsirannikolle. Laitoksen sähköntuotantoteho olisi noin 10 megawattia, ja investoinnin arvo noin 25 miljoonaa euroa. Fortum on testannut aaltovoimaa Lysekilissä Ruotsissa yhteistyössä Uppsalan yliopiston kanssa. ”Uskomme, että aaltovoima on yksi merkittävistä tulevaisuuden energiantuotantomuodoista. Se on edelleen kehitysasteella, mutta haluamme jo arvioida mahdollisuuksia laajamittaisen aaltovoimalaitoksen rakentamiseksi”, sanoo Göran Hult Fortumin sähköntuotantoyksiköstä. Meren aalloissa on runsaasti energiaa ja potentiaalia lähes jatkuvaan hyödyntämiseen. Tutkimusten mukaan yksin suhteellisen rauhallisen Itämeren aaltovoimapotentiaali vastaa noin 24 terawattitunnin, eli lähes kaikkien Ruotsin kotitalouksien vuotuista sähkönkulutusta. Suunnitellun hankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta noin 25 miljoonaa euroa ja Ruotsin energiaviranomaisen toivotaan osallistuvan sen rahoitukseen. Laajamittainen aaltovoimahanke nopeuttaisi aaltovoimatuotannon kaupallistamista. ”Ruotsin hallituksen kunnianhimoinen tavoite nostaa vihreiden sertifikaattien tavoitetasoa 25 terawattituntiin edellyttää, että kaikkia mahdollisia uusiutuvia energiamuotoja hyödynnetään. Mielestämme aaltovoimassa on erittäin paljon potentiaalia”, sanoo Göran Hult Fortum Oyj Konserniviestintä Lisätietoja: Göran Hult, johtaja, Fortum Sähköntuotanto, +46 70 344 5498 Stefan Brandt, kehityspäällikkö, Fortum Sähköntuotanto, +46 70 631 6786 Agneta Molinder, viestintäpäällikkö, Fortum Sverige, +46 70 344 5332 Tausta Ruotsin energiaviranomaisen (Energimyndighet) tehtävänä on tukea ja edistää taloudellisesti kannattavien, uusiutuviin energialähteisiin perustuvien energiantuotantotekniikoiden kehittämistä myöntämällä investointitukea. Ensimmäisessä vaiheessa viranomainen on pyytänyt ns. aieilmoituksia kehityshankkeista. Energiaviranomainen tekee päätöksensä Fortumin hankkeen tukemisesta myöhemmin tämän vuoden aikana. Seabased Energy Ab on ruotsalainen Uppsalassa toimiva aaltovoimateknologiaa kehittävä yhtiö. Yhtiö toimii tiiviissä yhteistyössä Uppsalan yliopiston aaltovoimatutkimuksen kanssa. Fortum on Pohjoismaihin, Venäjälle ja Itämeren alueelle keskittyvä johtava energiayhtiö. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä voimalaitosten käyttö ja kunnossapito. Visiomme on olla ensiluokkainen sähkö- ja lämpöyhtiö ja kestävän kehityksen edelläkävijä. Vuonna 2008 Fortumin liikevaihto oli 5,6 miljardia euroa ja liikevoitto 2,0 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 16 000 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Lisätietoja: www.fortum.fi