Pörssitiedote

TGC-10:n yhteistoteutushankkeista 1,5 miljoonan tonnin päästövähenemät Fortumille

30 syyskuu 2008, 09:00

Fortum Oyj
Pörssitiedote
30.9.2008, klo 9.00 EET

TGC-10:n yhteistoteutushankkeista 1,5 miljoonan tonnin päästövähenemät Fortumille Fortum saa noin 1,5 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä päästövähennysyksiköitä yhteistoteutushankkeista, jotka toteutetaan Venäjän alueellisessa tuotantoyhtiö TGC-10:ssä. Yhteistoteutushankkeissa TGC-10 rakentaa uutta sähköntuotantokapasiteettia Tjumenin ja Tšeljabinskin alueille. Hankkeet toteutetaan Euroopan päästökauppajärjestelmään sisältyvän Kioton velvoitekauden aikana (2008-2012). Fortum voi käyttää saamansa päästövähennysyksiköt omien päästöjensä osittaiseen kattamiseen EU:n alueella, kun projektit on saatu päätökseen ja päästövähenemät todennettu. Päästövähennysyksiköt kattavat noin 14 % Fortumin vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä EU:n alueella, ja niiden arvo on noin 30 miljoonaa euroa kehittyvistä maista peräisin olevien sertifioitujen päästövähennysten tämänhetkisen markkinahinnan perusteella. Energy Carbon Project toimii yhteistoteutushankkeissa konsulttina ja vastaa niiden kehittämisessä. ”Kioton mekanismi auttaa yhtiöitä vähentämään päästöjään siellä missä se on taloudellisinta ja tehokkainta. Jo noin 90 % Fortumin sähköntuotannosta EU:n alueella on hiilidioksiditonta. Venäjällä sähköntuotantolaitosten keski-ikä on melko korkea. Uusien modernien tuotantolaitosten rakentaminen vähentää tuotannon ominaispäästöjä verrattuna vanhan tehottoman kapasiteetin käyttöön”, toteaa Fortumin johtaja Tapio Kuula. Uralin alueella ja läntisessä Siperiassa toimiva TGC-10 on alueellinen tuotantoyhtiö, joka syntyi vuonna 2006 osana Venäjän energiasektorin osittaista yksityistämistä. TGC-10:n ja sen osakkuusyhtiöiden sähköntuotantokapasiteetti on 3 000 MW ja lämmöntuotantokapasiteetti 15 800 MW ja sen vuosittainen sähköntuotanto on 18 TWh ja lämmöntuotanto 27 TWh. Mittava investointiohjelma nostaa yhtiön sähköntuotantokapasiteettia 2 300 MW:lla vuoteen 2013 mennessä. Fortum Oyj Maria Romantschuk viestintäjohtaja Lisätietoja: Pirja Heiskanen, johtaja, TGC-10, Production Portfolio Management and Trading, +358 50 45 36314 Jakelu: OMX Nordic Exchange Keskeiset tiedotusvälineet www.fortum.fi