Pörssitiedote

Fortum ostaa enemmistöosuuden venäläisestä TGC-10:stä

29 helmikuu 2008, 10:30

Fortum hankkii enemmistöosuuden venäläisestä alueellisesta tuotantoyhtiöstä TGC-10:stä (Territorial Generating Company 10). Kauppa on Fortumin kasvustrategian mukainen ja tekee yhtiöstä merkittävän toimijan maailman suurimpiin kuuluvalla energiamarkkinalla, jossa sähkön kysyntä kasvaa voimakkaasti. Mikäli Fortum saavuttaa 100 %:n omistusosuuden TGC-10:ssä, nousee kaupan arvo noin 2,7 miljardiin euroon. Fortum säilyttää kaupan jälkeenkin rahoituksellisen liikkumavaransa ja jatkaa pohjoismaista investointiohjelmaansa suunnitellusti. Fortum on osallistunut huutokauppaan pörssilistatusta TGC-10:stä 28. helmikuuta hankkiakseen yhtiöstä enemmistöosuuden. Fortum ostaa TGC-10:stä 29 % osuuden RAO UESilta 0,8 miljardin euron hintaan. Lisäksi Fortum on sitoutunut hankkimaan 34-47 % osuuden yhtiöstä (osuus riippuu siitä missä määrin vähemmistöosakkaat käyttävät etuosto-oikeuttaan) osakeannissa 0,9-1,3 miljardin euron hintaan. Osakeannissa hankittavat 1,3 miljardia euroa jäävät TGC-10:n käyttöön ja niillä rahoitetaan yhtiön investointiohjelmaa, jonka suunniteltu arvo on 2,2 miljardia euroa. Kaupan ensimmäisessä vaiheessa Fortum saa 63-76 % TGC-10:n osakkeista ja äänimäärästä. Ensimmäinen vaihe odotetaan saatavan päätökseen maaliskuussa 2008. Lunastusvelvollisuuden mukaisesti Fortum tekee vähemmistöosakkaille tarjouksen jäljelle jäävistä 24-37 % TGC-10:n osakkeita. Kaupan kokonaisarvo, 1,7-2,7 miljardia euroa, rahoitetaan pitkäaikaisilla lainoilla. Kaupan jälkeen Fortumin nettovelan ja käyttökatteen (EBITDA) suhde pro forma -laskelman mukaan on noin 2,8 olettaen, että Fortum saavuttaa 100 % omistusosuuden TGC-10:ssä. ”TGC-10 on merkittävä askel strategiamme toteutuksessa. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus saavuttaa merkittävä asema maailman neljänneksi suurimmalla sähkömarkkinalla. Kauppa ei vaikuta taloudelliseen joustavuuteemme, joka mahdollistaa pohjoismaisen investointiohjelmamme jatkamisen ja mahdolliset uudet investoinnit tulevaisuudessa. Olen erittäin tyytyväinen tästä strategisesti tärkeästä askeleesta,” sanoo Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius. TGC-10 on Uralin alueella toimiva alueellinen tuotantoyhtiö. Alueellisista tuotantoyhtiöistä TGC-10:llä on paras kapasiteetin käyttöaste ja se on alueensa johtava kaukolämmöntoimittaja. Yhtiön sähköntuotantokapasiteetti on 3 000 MW ja lämmöntuotantokapasiteetti 15 800 MW, ja sen sähköntuotanto on 18 TWh ja lämmöntuotanto 27 TWh vuodessa. Fortumin sähköntuotantokapasiteetti on 10 900 MW ja lämmöntuotantokapasiteetti 11 200 MW. Vuonna 2007 Fortumin sähköntuotanto oli 52 TWh ja lämmöntuotanto 26 TWh. Lisäksi TGC-10:llä on mittava investointiohjelma, joka nostaa yhtiön sähköntuotantokapasiteettia 2 300 MW:lla vuoteen 2013 mennessä. Voimalaitokset sijaitsevat alueella, jossa on merkittävää öljy- ja kaasuteollisuutta. Yhtiössä on 6 100 työntekijää. “Venäjän sähkösektorin vapautuessa TGC-10 on erinomainen kohde Fortumille. TGC-10 toimii keskellä nopeasti kasvavaa öljyn- ja kaasuntuotantoaluetta. Uskon, että Fortumilla on paljon annettavaa Venäjän energiateollisuudelle - olemme luotettava kumppani, joka tuo mukanaan edistyksellistä teknologiaa sekä käyttö- ja kunnossapito-osaamista, jonka avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja siten vähentää myös ympäristövaikutuksia. Olemme innoissamme edessämme olevasta työstä,” sanoo johtaja Tapio Kuula Fortumista. Fortum Oyj Maria Romantschuk Viestintäjohtaja Lisätietoja: Mikael Lilius, toimitusjohtaja, 010 45 29100 Tapio Kuula, johtaja, 010 54 24112 JAKELU: OMX Nordic Exchange Helsinki Keskeiset tiedotusvälineet www.fortum.fi Kutsu tiedotustilaisuuteen ja puhelinkonferenssiin Fortum järjestää suomenkielisen lehdistötilaisuuden 29.2.2008 klo 12.30 Suomen aikaa yhtiön pääkonttorissa osoitteessa Keilaniementie 1, Espoo. Tilaisuus webcastataan ja sitä voi seurata suorana Fortumin Internetsivuilla. Kansainvälinen puhelinkonferenssi sijoittajille ja analyytikoille pidetään 29.2.2008 klo 16.30. Puhelinkonferenssiin voi osallistua soittamalla numeroon +44 (0) 20 3023 4410 (Euroopasta soitettaessa) tai numeroon +1 866 966 5335 (USAsta soitettaessa). Koodi molempiin numeroihin soitettaessa on Fortum Corporation. Nauhoite puhelusta on kuunneltavissa viikon ajan numerossa +44 (0) 20 8196 1998 ja numerosta +1 86 6583 1035. Koodi molempiin numeroihin soitettaessa on 592579#. Puhelinkonferenssi on reaaliaikaisesti myös kuunneltavissa ja esitys katseltavissa Fortumin verkkosivuilla osoitteessa: www.fortum.com/investors