Referenssi

Maailma muuttuu tiskiharja kerrallaan

02 huhtikuu 2020

Sinituotteen tiskiharja on valmistettu Fortum Circo-kierrätysmuovista

 

Suomalainen siivousvälineitä ja kotitaloustarvikkeita valmistava Sinituote muuttaa maailmaa tiskiharja kerrallaan. Kierrätysmuovin avulla yritys suunnitteli raikkaan tuotekokonaisuuden, valikoiman kestäviä siivousvälineitä, jotka on valmistettu Fortum Circo® -kierrätysmuovista. Kierrätysmuovi on alkuperältään Suomessa kerättyä ja kierrätettyä kotitalouksien pakkausmuovijätettä, joka muuttuu Fortumin jalostamolla vastuullisesti uusioraaka-aineeksi. 

Voiko tiskiharjalla muuttaa maailmaa?

Ainakin Sinituote uskoo niin. Yrityksen arvoihin kuuluu ekologisuus sekä usko siihen, että pienetkin teot ovat merkityksellisiä. Me Fortumilla olimme mukana kehittämässä tuotteisiin sopivaa kierrätysraaka-ainetta ja sen reseptiikkaa ja voimme ylpeästi yhtyä Sinituotteen näkemykseen – tiskiharjallakin on väliä.

Sinituoteen historia yrityksenä on pitkä – jo 30 vuoden mittainen. Toimintaa ovat aina ohjanneet eettisyys ja ekologisuus. Sinituotteella on kaksi omaa tuotantolaitosta, jotka toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti, mutta kuitenkin turvallisuus edellä. Talviaikaan tuotantolaitokset lämpiävät energialla, joka syntyy jätteistä. Lisäksi tuotantolaitosten tavoitteena on pitää jätteiden määrä aivan minimissä ja siksi ne lajitellaan huolellisesti. Jopa 17 eri jätejaetta kiertää 100 % hyötykäyttöön, eikä pieninkään roska päädy kaatopaikalle. Aiemmin yritys hyödynsi eri materiaalivirtoja keskenään sekoittamalla niitä raaka-aineeksi, mutta laatu osoittautui riittämättömäksi.

Nyt Fortum Circo® -kierrätysmuovi on vauhdittanut yrityksen kasvua. Kierrätysmuovin käytön ansiosta yrityksestä on tullut myös kestävän kulutuksen edelläkävijä. Maailmaa pelastetaan etulinjassa ja työ alkaa suomalaisista kotitalouksista. Sinituotteen toimitusjohtaja Johanna Hamro-Drotz kertoo, että tuotekehitys on jatkuva prosessi – “haluamme kehittää kaikkein vastuullisimpia tuotteita, joita ihmiset voivat ostaa hyvillä mielin.”

Jokainen SINI-tuote on suunniteltu kestämään vähintään 5, 10, 15 tai 20 vuotta. Ja kun tuotteen ensimmäinen käyttötarkoitus päättyy, sen elämä voi jatkua kierrätettynä. Lisäksi osat, jotka kuluvat nopeasti, on suunniteltu siten, että ne voidaan vaihtaa säännöllisesti.

Pohjoismaiden johtavana siivoustuotteiden valmistajana Sinituote sai ensimmäisen erän Fortum Circo - kierrätysmuovigranulaattia vain muutama vuosi sitten. Siitä asti yhteistyötä on tehty tiiviisti testaten erilaisia yhdistelmiä, optimoiden tuotantoprosesseja sekä suunnittelemalla uutta, 100% kierrätettyä tuotekokonaisuutta. Laatuvaatimuksista ei ole tingitty, vaan lähtökohta on ollut että uusi kokonaisuus vastaa laadultaan samaa kuin aiemmat tuotteet. Vuonna 2018 lanseerattiin ensimmäiset kierrätysmuoviset siivoustuotteet ja Hamro-Drotz sai olla ylpeä kertoessaan kertoa selvästä myynnin kasvusta uudella tuotesarjalla.

“Markkinoilla on selvä kysyntä ekologisille tuotteille, joissa ei ole tehty kompromisseja laadun, käytettävyyden tai hinnan osalta – myös erottuvuus on tärkeää muutoinkin kuin kierrätyksen avulla”, Hamro-Drotz kertoo innostuneena ja kiteyttää samalla vastuullisen tuotteen reseptin.

Suurin haaste, jonka tiimi kohtasi, vaihtaessaan raaka-aineen neitseellisestä kierrätysmuoviin, oli trendikkäiden ja kuluttajaa miellyttävien värien löytäminen. Lopulta yhteistyöllä ja testaamalla Fortum onnistui tarjoamaan valikoiman sävyjä, jotka olivat hurmaavia.

Selvää oli myös, etteivät tuotteiden hinnat saisi nousta merkittävästi, sillä innostus kierrätysmuovista valmistetun tuotteen hankintaan laskee, mikäli hinta on liian kallis. Tässäkään Fortum Circo ei jättänyt kylmäksi: vaikka tuotantoprosesseja jouduttiin muuttamaan, kierrätysmuovigranulaatin tasainen laatu ja käyttövalmius johtivat siihen, etteivät kokonaiskustannukset nousseet merkittävästi. Fortum Circo® -kierrätysmuovi on ollut mullistus. Se on auttanut erottumaan tuotteista, jotka ovat halpoja tai kertakäyttöisiä.

Kuluttajat rakastavat SINI-tuotteita, sillä ne ovat laadukkaita ja aitoon tarpeeseen suunniteltuja. Samalla ne tekevät hyvää maapallolle. Jälleenmyyjät puolestaan rakastavat SINI-tuotteita myös siksi, että ne on pakattu ympäristöä säästellen eli minimaalisesti 100 % kierrätettävään kartonkiin.

Hamro-Drotz tietää, että kyse on muustakin kuin laadukkaista siivousvälineistä: “Koemme, että olemme tärkeässä tehtävässä ja motivoimme kestäviin valintoihin arjessa.”

Jo 50 % suomalaisista kotitalouksista kierrättää pakkausmuovinsa.

“Mikäli ikinä tulisi mieleen epäröidä kierrätyksen merkitystä, vastausta voi hakea arkisesta tiskiharjasta, joka kertoo koko tarinan”, päättää Hamro-Drotz.

Fortum valmistaa erilliskerätyistä kuluttajamuovipakkauksista korkealaatuista Fortum Circo® -uusiomuovigranulaattia muoviteollisuuden tarpeisiin.