Lämpöä voi säästää mukavuudesta tinkimättä

Jotta energiaa riittää meille kaikille, kannattaa ottaa vinkit haltuun ja asettaa lämmitys astetta alemmas. Jokainen asukas voi omilla käyttötottumuksillaan vaikuttaa lämmönsäästöön asuinmukavuudesta tinkimättä. Kaukolämpöisessä kiinteistössä energiaa voi säästää ilman suuria investointeja.


 

Astetta alemmas

Astetta alemmas

Jotta energiaa riittää meille kaikille, kannattaa ottaa vinkit haltuun ja säätää lämmitys astetta alemmas.

Energiansäästö on pieniä arjen tekoja. Esimerkiksi astetta alempi huonelämpötila tai lyhyempi suihku säästää kulutusta ja näkyy myös laskulla.

Tutustu Motivan kampanjasivuihin

 

Naisen kädet lämpöpatterilla

Astetta alempi lämpötila

 • Tiesitkö? Yksi aste alemmas lämpötilassa merkitsee noin 5 % säästöä lämmityskuluissa. Kerrostaloasunnon osalta säästöä syntyy noin 25 € ja omakotitalon noin 50 € vuodessa.
 • Kiinnitä huomiota sopiviin lämpötiloihin: oleskelutila 20–21 °C, makuuhuone 18–20 °C, porrashuone 15–18 °C, varasto 12 °C, autotalli 5 °C.
 • Jos matkustat pidempään, voit säätää patteritermostaatit pienemmälle.
 • Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin eteen, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään.

 

Lyhyempi suihku

Astetta lyhyempi suihku

 • Lämmintä vettä ei kannata lotrata. Noin 5 minuutin suihkuttelu riittää. Kun lämmintä vettä käyttää järkevästi, niin se säästää veden lisäksi myös energiaa ja kustannuksia.

Tiivistä ikkunat

Älä päästä lämpöä karkuun

 • Tarkista ennen lämmityskauden alkua ulko-ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto.
 • Älä käytä liesituuletinta turhaan, jos se imee lämpimän ilman ulos.
 • Talvikautena tuuleta nopeasti ristivetotuuletuksella.
 • Parvekelasit ja rappukäytävän ovet kannattaa pitää kiinni.

Kerrostalo

Vinkit taloyhtiöön

 • Jaa energiatietoutta taloyhtiön muille asukkaille. Suuri osa vastikkeesta muodostuu taloyhtiön lämpimän käyttöveden ja lämmityksen kustannuksesta.
 • Jos taloyhtiön asunnoissa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, kytke lämmöntalteenotto päälle.
 • Mikäli huoneistojen ikkunoissa on korvausilma-venttiilit, laita ne kylmällä talviasentoon.

SmartLiving

Tutustu Kaukolämmön ABC-oppaaseen

Kun lämmityslaitteita käytetään oikein, energiaa säästyy ilman, että mukavuudesta ja terveellisestä asumisesta tarvitsee tinkiä. Hyväkuntoiset lämmityslaitteet takaavat miellyttävän tasaisen huonelämpötilan ja riittävästi sopivan lämpöistä vettä.

Tutustu oppaaseen
 

Liisi huolehtii lämmöstäsi

Lämmönjakolaitteiden uusinta

Nykyaikaiset lämmönjakolaitteet toimivat energiatehokkaammin, joten yli 20 vuotta vanhat laitteet kannattaa uusia suunnitelmallisesti. Lämmitysverkon tasapaino on hyvin toimivan lämmityksen perusta. Epätasapainossa oleva lämmitysverkko aiheuttaa huonelämpötilojen vaihteluita ja se tuhlaa lämpöenergiaa, koska koko talon pattereihin joudutaan syöttämään liian lämmintä vettä.

Voit hankkia laitteet Fortumilta avaimet käteen -palveluna tai Fortum Liisi -palvelun kuukausimaksulla. 

Lue lisää

Photo of smart home

Fortum SmartLiving ohjaa lämmitystä älykkäästi

Välttämättä koko lämmitysverkostoa ei tarvitse tasapainottaa, vain älykkäällä lämmönohjauksella saadaan tasaisemmat huonelämpötilat. Fortum SmartLiving -lämmityksen optimointipalvelu ohjaa talon lämmitystä keinoälyä hyödyntäen asuntojen todellisten lämpötilojen, sääennusteen sekä taloyhtiön asettamien tavoitteiden mukaan ja näin saavutetaan paremmat olosuhteet ja energiansäästöä.

Lue lisää