Kristiina Söderholm, Head of Nuclear Technology and Innovation

Kristiina Söderholm (Tekniikan tohtori) haluaa muuttaa ydinvoimaan liittyviä mielikuvia avoimella keskustelulla sen mahdollisuuksista tulevaisuudessa. Yksi tärkeimmistä tutkimusaiheista keskittyy päästöttömien energiantuotantomuotojen tutkimiseen ja erityisesti siihen, kuinka uusiutuvia energianlähteitä voidaan käyttää tulevaisuudessa yhdessä ydinvoiman kanssa.

 

Miten urasi alkoi Fortumilla?

Kristiinan ura Fortumilla alkoi vuonna 2009, kun hän liittyi Fortumin Loviisa 3 -ydinvoimalaprojektiin. Loviisa 3 -projektin jälkeen Kristiina veti turvallisuus- ja lisensiointiryhmää keskittyen uusiin ydinvoimaprojekteihin. Työn lomassa Kristiina laati väitöskirjansa tulevaisuuden ydinvoimaan liittyvistä pienistä modulaarisista reaktoreista. Väitöskirjan valmistuttua hän aloitti uudessa tehtävässään vuonna 2014 ydinvoimaan liittyvän tutkimuksen tutkimusjohtajana.

– Uusi mielenkiintoinen tehtävä oli askel eteenpäin urallani. Tämä on todellinen näköalapaikka Fortumin strategian kehittymiseen ja siihen, mitä Fortumissa tapahtuu eri puolilla organisaatiota. Pääsen visioimaan, mihin Fortumin pitää olla valmis ydinvoimatuotannon suhteen 10–20 vuoden päästä.

Minkälaisia haasteita kohtaat työssäsi?

Kristiinan mielestä ydinvoima on aivan turhaan nähty pitkään monimutkaisena asiana. Oman työnsä kautta hän pyrkii muuttamaan tätä.

– Ydinvoimasta pitää keskustella avoimesti. Ydinvoima on yksinkertainen, selkeä asia, johon liittyy turhan paljon epätietoisuutta. Haluan omassa asemassani viedä eteenpäin avointa viestintäkulttuuria ydinvoiman suhteen. Jaan mielelläni tietoa ydinvoimaan liittyvästä tutkimuksesta ja kehityksestä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kristiinan tämänhetkiseen työhön tutkimusjohtajana kuuluu Fortumin ydinvoima-yksikön tutkimuksen ohjaaminen uuteen suuntaan. Haastetta riittää, sillä yritys on viime aikoina muuttanut tutkimuksensa suuntaa vastaamaan paremmin sen strategiaa, mikä tarkoittaa ihmisten motivointia uudenlaiseen toimintatapaan.

– Ydinvoimaan liittyvässä tutkimuksessa keskitymme siihen, mitä ydinvoima voisi olla tulevaisuudessa. Tutkimme esimerkiksi digitalisaation ja big datan käyttömahdollisuuksia ydinvoiman tuotannossa sekä uusiutuvien energialähteiden ja ydinvoiman mahdollisuuksia toimia yhdessä. Esimerkiksi tuuli- ja ydinvoima voidaan yhdistää tulevaisuudessa: kun tuulee, hyödynnetään pääasiassa tuulivoimaa ja kun tuulen voimalla ei saada tarpeeksi energiaa, otetaan ydinvoima taas enemmän käyttöön.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Haasteita Kristiinan työhön tuo tulevaisuuden lisäksi myös nykyisyys.

– Tällä hetkellä energiantuotannon parissa työskentelevät organisaatiot optimoivat energiakenttää kukin omasta lähtökohdastaan. Energian käytön jatkuvaan kasvuun tarjotaan usein ratkaisuksi ainoastaan yhteen lähteeseen perustuvaa energiantuotantomallia. Me Fortumilla puolestaan tarkastelemme, mikä olisi paras yhdistelmä tuottaa energiaa päästöttömästi tulevaisuudessa. Mielestämme se on kombinaatio monia eri energiantuotantomuotoja.

Työssään Kristiina on erityisen onnellinen siitä, että hän pääsee jatkuvasti kehittämään itseään ja osaamistaan. Työ ei myöskään päästä tylsistymään, sillä ala ja sen tutkimus menevät kaiken aikaa eteenpäin ja kehitystä on seurattava jatkuvasti.

– Jos jotain voisin työssäni ja alassa, jolla työskentelen, muuttaa, niin se olisi naisten houkutteleminen tekniikan alalle. Naiset edelleen pelkäävät tekniikan alalla työskentelyn olevan sitä, että lasketaan kellarissa omassa yksinäisyydessään jotain fysikaalista ilmiötä. Tämä on ihan turha pelko, sillä todellisuudessa työstä noin 1 % vastaa siihen liittyvää stereotypiaa. Alalla tarvitaan sosiaalisia ihmisiä, jotka osaavat hahmottaa kokonaisuuksia myös liiketoiminnan kannalta. Omakin työni on pitkälti oikeiden ihmisten saattamista yhteen ja asioiden alulle panemista.