Referenssi

Kotimainen kierrätysmuovi on Plastexin valinta

16 lokakuu 2020

Fortum Circo-kierrätysmuovista valmistettu kastelukannu

Lohjalla toimiva muovituotteiden valmistaja Plastex on investoinut kotimaisen kierrätysmuovin käyttöön yhteistyössä Fortumin kanssa. Perheyritys on valmistanut neljässä sukupolvessa muovituotteita jo 1930-luvulta lähtien ja nyt kierrätysmuovilla korvataan kovaa vauhtia öljypohjaisia muoveja.

Ruiskuvalutuotteet, kuten napit, kammat ja lelut olivat aikoinaan Plastexin ensimmäisiä tuotteita ja raaka-aineena käytettiin öljypohjaisia muoveja. Muottiin puhallettuja tuotteita Plastex alkoi valmistamaan ensimmäisenä Pohjoismaissa 1950-luvulla. Tällä hetkellä kierrätys- ja biomuovien osuutta valmistuksessa ollaan kasvattamassa 35 %:iin. Mistään pienestä investoinnista ei ole kyse, sillä kierrätysraaka-ainetta varten on hankittu kokonaan uudet koneet.

"Muovi on ylivoimainen ja kestävä, mutta vastuullisuus on aikamme haaste, johon meidän on vastattava", aloittaa Plastexin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Arto Ant-Wuorinen. "Vastuullisuus ja kierrätys ovat Suomessa selvästi tärkeitä arvoja. Kun Suomesta on ollut mahdollista saada kotimaista kierrätysmuovia, on meidän ollut helppoa lähteä investoimaan vastuullisiin muovituotteisiin", avaa Ant-Wuorinen yrityksen uutta suuntaa.

Vuonna 2016 Plastexilla pohdittiin vaihtoehtoisia raaka-aineita öljypohjaisille muoveille ja samana vuonna Fortum oli juuri aloittanut kuluttajamuovipakkauksista kierrätettävän Fortum Circo®-kierrätysmuovigranulaatin valmistuksen Riihimäen muovijalostamolla.

"Kotimaisuus on meille iso arvo ja yhteistyö kotimaisen raaka-ainetoimittajan kanssa kuulosti alusta lähtien hyvältä vaihtoehdolta. Aiemmin muoviraaka-aineemme tuli Qatarista", kertoo Ant-Wuorinen.

Plastex valmistaa muovista erilaisia tuotteita kotiin ja puutarhaan sekä räätälöityjä muovituotteita yritysten tarpeisiin. Tuotteita syntyy vuodessa jopa miljoonia. Raaka-aineella on siis valtava merkitys, kun puhutaan vastuullisista valinnoista.

Yhteistyö aloitettiin Fortum Circo-kierrätysmuovin soveltuvuustestauksilla ja koeajoilla. Lopulta Plastex päätti investoida kahteen puhallusmuovauskoneeseen, jotta kierrätysraaka-ainetta pystyttiin käyttämään tehokkaasti tuotteiden valmistuksessa. Samalla syntyi kokonaan kierrätysmuovista valmistettu uusi tuotesarja nimeltä EKO.

Plastex on aiemmin tullut tunnetuksi värikkäistä muovituotteistaan, mutta kierrätysmuovi on haastanut tämän – hyvällä tavalla. Tietyt värit ovat ottaneet jo roolia kierrätysmuovin tunnetuksi tekemisessä. EKO-tuotesarja on valikoima kuluttajille suunnattuna muovituotteita, kuten kastelukannuja, suihkepulloja, suppiloita ja pulkkia. Sarjasta löytyy harmaan lisäksi muun muassa laventelin, vihreän ja mustan värisiä tuotteita.

"Fortum Circo-kierrätysmuovi on harmaata, joten se on hyvin värjättävä. Uskomme, että tuote alkaa myymään vastuullisuutta uusien värivaihtoehtojen kautta", pohtii Ant-Wuorinen.

Fortum on Plastexille tärkeä kumppani, eikä pelkästään kotimaisuutensa ansiosta.

"Yhteistyömme on tiivistynyt matkan varrella ja Fortumilla on ollut halu kehittää raaka-ainetta tarpeisiimme. Haasteisiinkin on aina tartuttu ja vastattu", kiittelee Ant-Wuorinen. "Raaka-aineen kanssa oli aluksi hieman haasteita, kuten laatuvaihteluita, mutta se on korjaantunut yhteistyön myötä. Nyt mietimme jo koko ajan, miten saamme jalkautettua Fortum Circo-kierrätysmuovin myös muihin tuotteisiin", kertoo Ant-Wuorinen.

Plastex uskoo, että kierrätysmuovi lyö läpi muuallakin kuin Suomessa ja raaka-ainetta täytyy tehdä tunnetuksi. "Alalle luodaan nyt uutta standardia, josta suomalaiset saavat olla ylpeitä", pohtii Ant-Wuorinen.

Hienointa Ant-Wuorisen mielestä on kuitenkin se, että kierrätys kasvaa entisestään ja uusi tuote on sekin vastuullinen valinta. "Arvoketju on loistava: aitoa ja alkuperäistä kierrätysmuovia Riihimäeltä Lohjalle", naurahtaa Ant-Wuorinen.

Plastex aikoo edelleen kehitellä uusia tuotteita kierrätysmuovin ympärille ja ainakin yksi onkin jo suunnittelupöydällä. Siihenkin valittiin kulmakiveksi nimenomaan Fortum Circo-kierrätysmuovi. "Haluaisimme käyttää enemmän ja enemmän Fortum Circo-kierrätysmuovia, sillä se on tutkittu ja turvallinen raaka-aine kotimaiselta toimijalta – se on tuotteen vakuutus vastuullisuudesta", jatkaa Ant-Wuorinen.

Uudistuminen on Plastexille edellytys, sillä maapallon tilasta pitää jokaisen yrityksen olla kiinnostunut.

"Suomella on myös edellytykset ottaa muovimarkkinaa haltuun. Meillä on jo monta hyvää tarinaa kiertotaloudesta, kuten pullonpalautus. Tämä kotitalousten muovipakkauksista valmistettu kierrätysmuovi voisi olla seuraava menestystarina", tuumii Ant-Wuorinen.

Fortum valmistaa erilliskerätyistä kuluttajamuovipakkauksista korkealaatuista Fortum Circo® -uusiomuovigranulaattia muoviteollisuuden tarpeisiin.