Sopimuksen kilpailuttaminen tuo säästöä

Sähkön kilpailuttaminen on nykyään helppoa. Näillä sivuilla pääset tutustumaan eri sähkösopimuksiin kätevästi – olitpa etsimässä itsellesi sopivinta sähkösopimusta tai muuttamassa uuteen kotiin! Valitsemalla itsellesi sopivimman sähkösopimuksen, varmistat tekeväsi oikean valinnan ja voit keskittyä huolettomaan elämiseen kodissasi.

Sähkö­n kilpailuttamisen 3 askelta:

1. Kun kilpailutat sähkö­so­pi­muksia, mieti kotisi tarpeita, mieti elämäntyyliäsi, arvojasi ja vertaile.

2. Valitse vaihtoeh­doista sopivin omaan kotiisi.

3. Tee sopimus kätevästi Fortumin verkko­pal­ve­lussa tai puheli­messa. Me huoleh­dimme lopusta.

Sopimuksen teko onnistuu muutamalla klikkauksella ja parissa minuutissa. Tarvittaessa kysy rohkeasti vinkkejä ja apua chat-palvelustamme.

Sähkösopimuksen kilpailuttamisessa suosittelemme sinulle

Meiltä löydät edullisen ja sinulle sopivan sähkösopimuksen.

Fortum Vakio - aina sama kuukausi­maksu

Valitse joko S- tai M-koko. Maksat joka kuukausi saman verran ilman perus­maksua. Kerrostaloon 0,83 € / päivä.

25,00€/kk

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Fortum Duo – vakaampi vaihtoehto pörssi­säh­kölle

Määräaikaisella Fortum Duo sopimuksella suojaudut hintojen heilahteluilta. Ajoittamalla kulutustasi sinulla on mahdollisuus vaikuttaa laskusi loppusummaan.

7,89c/kWh

Perusmaksu: 3,99€/kk

Opiske­li­ja­sähkö - tilaa sähkösopimus alennettuun hintaan

Hyödynnä pörssisähkön edulliset tunnit. Pörssisähkön TUNTIHINTA + välityspalkkio

0,59c/kWh

Perusmaksu: 2,45€/kk
Hyödynnä 50 % opiskelija-alennus perusmaksusta (etusi 2,45 € / kk, joka kuukausi vuoden ajan)

Sähkön kilpailuttaminen – Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksen vapaasti. Toisin sanoen, asuitpa missäpäin Suomea vaan, voit valita lukuisista sähköyhtiöistä sopivimman. Sähköyhtiö tuottaa tai myy käyttämäsi sähköenergian ja sähkön toimittaminen kotiisi puolestaan on paikallisen sähköverkkoyhtiön vastuulla ja he laskuttavat sähkönsiirrosta erikseen. Tästä syystä saat yleensä kaksi sähkölaskua, yhden sähköenergiasta ja toisen sähkönsiirrosta. Sähkön kilpailuttaminen tarkoittaa, että voit kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian.

Kuluttajan onkin syytä olla tarkkaavainen sähkön kilpailuttamista tehdessään. Huomiota kannattaa kiinnittää hinnan lisäksi myös sopimuksen kestoon ja perusmaksuun. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei lisäksi ole mahdollista jos sinulla on vielä määräaikaista sopimusta jäljellä. 

Fortumilta saat aina 100 % hiilidioksidivapaata sähköä kaikkialle Suomeen.

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum -sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä ja on siis markkinahinta, joka perustuu kysyntään ja tarjontaan. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Sähkön kilpailuttaminen – Miksi Fortumin sähkösopimus on paras valinta?

Cost efficient
Seuraat kulutustasi ja säästät sähkölaskussasi helposti

Saat kilpailukykyisen hinnan sekä maksuttomat työkalut oman sähkönkulutuksesi seurantaan. Verkkopalvelu, älysovellus ja sähköpostiin saapuva kulutushälytys pitävät sinut ajan tasalla kulutuksestasi.

Environmental friendly
Teet valinnan puhtaan maailman puolesta

Kun teet sähkösopimuksen kanssamme, saat aina hiilidioksidipäästötöntä sähköä ilman lisämaksua.

Contact
Saat aina palvelua ja sähkösi on luotettavissa käsissä

Fortum on luotettava suomalainen sähkön myyjä ja saat sähköt nopeasti kotiisi.

Katso sähkösopimukset ja valitse sopivin

Sopimus ja kohdesuosittelu

Sähkön hinnoittelu

Voimassaolo

Lue lisää ja tilaa

Kerrostalo, rivitalo ja omakotitalo,
myös yösähkö ja kausisähkö

Fortum Duo

Sama energian hinta (kWh hinta) 24 kk + mahdollisuus säästää kulutusta ajoittamalla24 kk määräaikainen sopimusTilaa Fortum Duo
Aktiiviselle säästäjälle
Fortum Tarkka
Pörssisähkö: energian hinta (kWh-hinta) vaihtuu joka tuntiAina voimassaTilaa Fortum Tarkka Pörssisähkö
Kerrostalo
Fortum Vakio S tai M
Sama vakiohinta (€/kk) joka kuukausiAina voimassaTilaa Fortum Vakio S tai M
Rivitalo (kaksio ilman saunaa)
Fortum M
Sama kokonaishinta (€/kk) joka kuukausiAina voimassaTilaa Fortum Vakio M

Opiskelijakotiin

Opiskelija-alennuksella

Katso tämänhetkinen opiskelija-alennusKatso tämänhetkinen opiskelija-alennusTilaa opiskelija-alennuksella

Sähkönostajan opas

Sähkönostajan opas antaa sinulle tietoa kodin sähkösopimuksesta ja auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivimman sähkösopimuksen. Olemme koostaneet tietoa, vinkkejä ja ohjeita kodin sähkösopimusasioihin liittyen.

Lue oppaasta ohjeet kun olet uusimassa kotisi sähkösopimusta. 

Sähkönostajan oppaaseen

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Usein kysytyt kysymykset sähkön kilpailuttamisesta:

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Mistä tiedän sähkönkulutukseni?
Miten pystyn vähentämään sähkönkulutustani? Mistä löydän hyviä vinkkejä?
Mikä sähkösopimus on edullisin?
Mitä tarkoittaa sähkölaskussa esiintyvä termi c/kWh?
Miten selvitän, mikä sähkösopimus on minulle halvin
Mitä tarkoittaa yleissähkö?
Mitä on sähkönsiirto ja mitä se maksaa?
Miten nopeasti sähköjen kytkentä tapahtuu?
Onko sähkösopimuksella avausmaksua?
Mitä tarkoittaa uusiutuva energia?
Kuinka Fortumin tarjoaman sähkön alkuperä todennetaan?
Onko ydinvoima uusiutuvaa energiaa?

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkölaskusi summa koostuu sähköenergian myynnistä ja sähkön jakelusta eli siirrosta. Sähkönsiirtohinta on paikallisen verkkoyhtiön määrittämä, eikä sitä voi kilpailuttaa. Sähkön myyntihinta puolestaan määrittyy eri sähkösopimuksissa eri tavoin. Siksi sähkön kilpailuttaminen ja vertailu on hyödyllistä.

Mistä tiedän sähkönkulutukseni?

Vanhasta sähkölaskustasi löydät arvion omasta sähkön vuosikulutuksestasi. Sähkönkulutukseesi vaikuttaa mm. asumismuoto, asukkaiden määrä, asunnon lämmitystapa ja sähkölaitteiden määrä.

Fortumin asiakkaana pääset Oma Fortum -palvelussa seuraamaan energiakustannuksiasi helposti.

Miten pystyn vähentämään sähkönkulutustani? Mistä löydän hyviä vinkkejä?

Löydät runsaasti hyödyllisiä ja käteviä energiansäästövinkkejä sivuiltamme, joille olemme koonneet ohjeita niin lämmityskuluissa säästämiseen kuin kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkaaseen käyttöön:

www.fortum.fi/ukk

Myös Yhdessä-blogistamme löytyy lisää käytännöllisiä ja inspiroivia vinkkejä asumiseen ja energian säästämiseen.

Mikä sähkösopimus on edullisin?

Sähkösopimukset seuraavat sähkön markkinahintaa, jonka vuoksi hinnat ovat jatkuvassa liikkeessä. Omat kulutustavat ja sähkön hintatilanne vaikuttavat siihen, mikä sähkösopimus on minäkin hetkenä ja tilanteessa edullisin vaihtoehto. Sähkösopimuksia vertailemalla ja valitsemalla itsellesi sopivimman vaihtoehdon varmistat tekeväsi itsellesi parhaan valinnan.

Mitä tarkoittaa sähkölaskussa esiintyvä termi c/kWh?

Sähkösopimuksissa on käytössä joko euroina ilmoitettu vakiohinta (€/kk) tai sähkönkäytön mukaan muodostuva c/kWh -hinta (jossa c/kWh = senttiä per käytetty kilowattitunti). c/kWh-pohjaisissa sähkösopimuksissa sähkön hinta muodostuu käyttäjän sähkönkulutuksen perusteella.

Esimerkki:

  • Mikäli käyttäjä asuu omakotitalossa ja käyttää sähkölämmitystä, koti saattaa kuluttaa esimerkiksi 20 000 kilowattia vuodessa.
  • Mikäli hinta pysyy koko vuoden samana, esim. 6 c/kWh, on vuosikustannus senteissä 6x20.000=120.000 c/vuosi.
  • Euroina kustannus on 1.200 € / vuosi.

Miten selvitän, mikä sähkösopimus on minulle halvin?

Sähköverkon tasainen käyttö on paikallisille verkkoyhtiöille tärkeää. Siksi sähkönsiirron hinta on edullista öisin, kun sähkön käyttö muuten on vähäistä. Saamme verkkoyhtiöltä ilmoituksen, mitä mittaustapaa käytetään missäkin kodissa. Omista sopimuksistamme suosittelemme Duo-sopimusta, mikäli käytössä on yösähkömittaus.

Katso Fortumin uusimmat tarjoukset ja löydä halvin sähkösopimus kotiisi

Koska kodeista löytyy nykyään mittarit, joilla tuntitason mittaus onnistuu, verkkoyhtiö toimittaa meille kulutustiedot myös tuntitasolla. Mikäli kuluttajalla ei ole käytössä yösähkömittaria, mutta kulutus keskittyy yöaikaan, on suosituksemme Tarkka-sopimus. Tällöin pystymme tarjoamaan edullista "yösähköä" sähköpörssistä.

Mitä tarkoittaa yleissähkö?

Yleissähköä suositaan kerrostaloissa, kaukolämpö- ja öljylämmitystaloissa, mutta yhä useammin myös uusissa omakotitaloissa. Vakio-sopimuksen piiriin kuuluvissa yleissähkökohteissa sähkön hinta ei vaihtele vuorokauden mukaan, sillä maksat vain saman kuukausihinnan. 

Lue lisää Vakio-sopimuksesta

Mitä on sähkönsiirto ja mitä se maksaa?

Meillä Fortumilla ei ole omaa sähkönsiirtotoimintaa, vaan meiltä hankkimasi sähkö siirtyy käyttöösi paikallisen sähköverkkoyhtiön (esim. Helen Sähkoverkko Oy Helsingissä, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Espoossa, Tampereen Sähköverkko Oy) verkossa. Erillistä sopimusta verkkoyhtiön kanssa ei tarvitse tehdä, vaan ilmoitamme verkkoyhtiölle sopimusmuutokset automaattisesti.

Perusmaksun lisäksi sähkönsiirtomaksu muodostuu energian kulutuksen mukaisesta kWh-maksusta. Verkkoyhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta erikseen oman hinnastonsa mukaisesti. Caruna on tässä poikkeus, sillä Carunan siirtoalueilla tarjoamme yhden laskun kotitalousasiakkaillemme (esim. Espoo, Kirkkonummi ja Joensuun ympäristö). Carunan hinnasto (katso kohta Asuin- ja pienrakennusten sähkönsiirto).

Paikallisen verkkoyhtiön velvoitteisiin kuuluu myös sähkömittarien asentaminen, mittaustietojen kerääminen ja niiden toimittaminen sähkönmyyjälle sekä sähköverojen periminen valtiolle.

www.fortum.fi/kotiasiakkaille/sahkoa-kotiin/sahkosopimukset

Miten nopeasti sähköjen kytkentä tapahtuu?

Nopeimmin sähköjen kytkentä tapahtuu, mikäli kuluttajalla ei ennestään ole sähkösopimusta. Jos kodista löytyy jo sähkösopimus, mutta käyttäjä haluaa vaihtaa nykyisen sähkönmyyjän toiseen, vie sähköjen kytkentä vähän pidemmän ajan.

Jos tarvitset sähköt samalle päivälle, voit tilata myös pikamuuttopalvelun, jolloin saat sähköt saman päivän aikana. Tilaus täytyy tehdä aamupävän aikana ja jos haluat sähköjen kytkennän viikonloppuna tee sopimus perjantaina aamupäivästä. Pikakytkennän palvelumaksu on 20 €.

Esimerkkejä, kun sähkösopimus tehdään Fortumin verkkopalvelussa:

  • Muutto toiseen asuntoon: sähköntoimitus alkaa aikaisintaan seuraavana arkipäivänä. Voit myös valita itse kytkentäpäivän.
  • Jääminen nykyiseen asuntoon, mutta henkilö, jonka nimissä sopimus on, muuttaa pois. Sähkösopimus siirtyy seuraavana arkipäivänä toiselle henkilölle.
  • Nykyisen sähkösopimuksen vaihtaminen Fortumin sopimukseksi: 30 päivää.
  • Fortumin sähkösopimuksen vaihtaminen toiseen Fortumin sopimukseen: astuu voimaan 14 vuorokauden kuluttua tilauksesta.
  • Käytössä on määräaikainen sopimus: Pääsääntöisesti sopimus voi astua voimaan vasta nykyisen sopimuksen määräajan päätyttyä. Tilauksen voi kuitenkin tehdä jo hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä.

Mikäli sopimuksen tekeminen on päässyt unohtumaan esim. muuttokiireiden vuoksi, selviää sähköjen nopeamman kytkennän mahdollisuus soittamalla meille. Yhteystietomme löytyvät sivun lopusta.

Onko sähkösopimuksella avausmaksua?

Fortumin sähkösopimuksen tekeminen netissä on ilmaista, kun sähköt kytketään seuraavana arkipäivänä.

Samalle päivälle haluttu sähkönkytkentä onnistuu pikamuuttopalvelun avulla, jonka hinta on 20 €

Mitä tarkoittaa uusiutuva energia?

Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä (esim. vesi, tuuli ja aurinkoenergia). Myös ilmalämpöenergia, geo- ja hydroterminen energia, valtamerienergia, biomassa, kaatopaikkakaasut, jätevedenpuhdistamokaasut sekä biokaasut luetaan uusiutuvan energian lähteisiin.

Sähköntuotannon ohella uusiutuvaa energiaa käytetään lämmöntuotannossa ja liikennepolttoaineina. Tällöin puhutaan myös bioenergiasta tai biopolttoaineista.

Suomessa sähköyhtiöiden on aina varmennettava myymänsä sähkön alkuperä.

Fortumin sähkö on aina 100% hiilidioksiditonta.

Meillä Fortumilla sähkön alkuperämuutoksen voi tilata uuteen tai jo voimassa olevaan Fortum-sopimukseen. Näin jokaisen on mahdollista ottaa pieni askel kohti ekologisempaa ja vihreämpää elämäntapaa. Valittavana on kolme vaihtoehtoa: Fortumin Aurinkovalinta tai Fortumin 100 % uusiutuvaa energiaa, joka on sekoitus vedellä, tuulella, auringolla ja bioenergialla tuotettua sähköä. Lue lisää:

Esimerkiksi Fortumin uudella Aurinkovalinta-lisäominaisuudella sähkösopimukseen saa 100 % aurinkosähköä. Aurinkovalinnan sähkö on alkuperävarmennettua aurinkosähköä. Jokainen Aurinkovalinnan tekijä osallistuu samalla Itämeren puhdistustalkoisiin: Fortum tukee jokaisesta Aurinkovalinta sopimuksesta vuosittain viisi euroa John Nurminen Säätiölle Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi.

https://yhdessa.fortum.fi/pienilla-arjen-valinnoilla-voi-tehda-ekoteon

https://yhdessa.fortum.fi/itämeri-puhtaammaksi-auringon-voimalla

Kuinka Fortumin tarjoaman sähkön alkuperä todennetaan?

Guarantee of Origin -alkuperätakuujärjestelmä takaa, että ympäristömerkitty sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä Direktiivin 2001/77/EC mukaisesti. Ulkopuolinen tilintarkastaja suorittaa tarkastuksen tuotantolaitoksissa vuosittain.

Sähkön alkuperä on todennettu Energiaviraston Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta mukaisesti.

Onko ydinvoima uusiutuvaa energiaa?

Ydinvoimaa ei lasketa uusiutuvaksi energiaksi. Fossiilisiin polttoaineisiin eli öljyyn, kivihiileen ja turpeeseen verrattuna ydinvoiman etuna on sen hiilidioksidittomuus.

Tulevaisuudessa luotettava ja päästötön sähköntuotanto on entistäkin tärkeämpää ilmastonmuutoksen ja vähähiiliseen energiajärjestelmään siirtymisen takia. Koska ydinvoima edustaa hiilidioksiditonta energiantuotantomuotoa, on sillä tärkeä rooli siirtymisessä puhtaampaan energiantuotantoon.

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Haluaisitko vaihtaa sähkösopimuksesi toiseen?

Testaa onko nykyinen sähkösopimuksesi sopivin nykyiseen kotiisi? Sopimusavustaja-työkalun avulla löydät parhaan sopimuksen. 

Avaa sopimusavustaja