Fortum Duo – vakaampi vaihtoehto pörssisähkölle

Vakaa sähkösopimus, jolla suojaudut suuremmilta pörssisähkön hintojen muutoksilta. Saat kahdeksi vuodeksi kiinteän perushintatason, sekä mahdollisuuden vaikuttaa sähkösi hintaan kulutusvaikutuksen avulla.

Fixed price
Suojaa hintojen heilahtelua vastaan

Sama perushintataso kahdeksi vuodeksi. Duo pohjautuu valtaosin kiinteään hintaan.

My fortum
Ennakoitavuutta Oma Fortumilla

Oma Fortu­m palvelun avulla voit esim. seurata kulutustasi, kulutusvaikutustasi, ja ennakoida tulevien sähkölaskujesi suuruutta.

Environmental friendly
100% hiilidioksidipäästötöntä

Sähkösi on tuotettu 100 % ilman hiili­diok­si­di­pääs­tö­jä. Voit valita myös 100 % uusiu­tuvaa tai aurin­koe­nergiaa.

Mikä kulutusvaikutus?

Valtaosa Duo sopimuksen hinnasta on kiinteä. Maksamaasi hintaan vaikuttaa hiukan myös kulutusvaikutus, joka voi nostaa tai laskea sähkösi hintaa. Tähän mennessä 90 %:lla Duo-asiakkaista keskimääräinen kulutusvaikutus vuositasolla on ollut välillä -1 c/kWh ja +1 c/kWh.  

Kulutusvaikutus määräytyy sen mukaan, mihin aikaan vuorokaudesta ja minä päivinä käytät isomman osan sähköstäsi. Yleisesti ottaen jos käytät eniten sähköä samaan aikaan kuin muutkin suomalaiset, kun pörssisähkö on kallista (usein esim. arki-iltoina), kulutusvaikutus nostaa hintaasi. Jos taas käytät eniten sähköä halvempina aikoina (esim. yöt ja viikonloput), hintasi laskee.

Kulutusvaikutus lisätään tai vähennetään maksamasi sähkön c/kWh hinnasta. Jos siis teet Duo sopimuksen esimerkiksi hinnalla 8,2 c/kWh ja kulutusvaikutuksesi on -0,5 c/kWh, maksat siinä kuussa sähköstäsi 8,2 - 0,5 = 7,7 c/kWh. Jos taas kulutusvaikutuksesi on +1 c/kWh, maksat siinä kuussa sähköstä 8,2 + 1= 9,2 c/kWh.

Miten kulutusvaikutus toimii?

Kuinka suuri kulutusvaikutus on?
Chevron down

Tähän mennessä 90%:lla Duo-asiakkaista keskimääräinen kulutusvaikutus vuositasolla on ollut välillä -1 c/kWh ja +1  c/kWh. Tämä tarkoittaa sitä, että osassa kuukausista kulutusvaikutus on ollut edellä mainitun vaihteluvälin ulkopuolella, mutta kun eri kuukausien pienemmistä ja suuremmista kulutusvaikutuksista otetaan keskiarvo, valtaosalla Duo-asiakkaista heidän oman kulutusvaikutuksensa keskiarvo on välillä +/- 1 c/kWh.

Kulutusvaikutusta ei nosta eikä laske se, kuinka paljon yhteensä käytät sähköä. Sekä pienessä kerrostaloasunnossa että isossa omakotitalossa kulutusvaikutus voi olla sama, esimerkiksi -0,5 c/kWh tai +0,5 c/kWh. Kulutusvaikutuksen aiheuttama säästö tai kustannus laskulla kuitenkin riippuu siitä, kuinka suuri kulutus on kuukauden sisällä. Pienessä kerrostaloasunnossa sähköä voi kulua esimerkiksi 150 kWh/kk, jolloin -0,5 c/kWh kulutusvaikutus pienentää kuukauden laskua 75 senttiä ja +0,5 c/kWh kulutusvaikutus kasvattaa kuukauden laskua 75 senttiä. Suuressa sähkölämmitteisessä omakotitalossa taas sähköä voi kulua esimerkiksi 1 600 kWh/kk, jolloin vastaava -0,5 c/kWh kulutusvaikutus pienentää kuukauden laskua 8 € ja +0,5 c/kWh kulutusvaikutus kasvattaa kuukauden laskua 8 €.

Lisäksi kulutusvaikutuksen suuruuteen vaikuttaa pörssisähkön hinta yleisesti: mitä kalliimpaa pörssisähkö keskimäärin kuukauden aikana on, sitä suurempi positiivinen tai negatiivinen kulutusvaikutus on, eli sitä kauempana se on nollasta. Halvempi pörssisähkö taas aiheuttaa sen, että kulutusvaikutus on hyvin lähellä nollaa. Lue lisää alempaa kysymyksestä "Miten pörssisähkön kallistuminen tai halpeneminen vaikuttaa kulutusvaikutukseen?"

Mistä tiedän olisiko minun kulutusvaikutukseni positiivinen vai negatiivinen? Milloin sähköä kannattaa käyttää, jotta kulutusvaikutus pienenisi?
Chevron down

Mitkä asiat vaikuttavat kulutusvaikutukseen?

Se kuinka paljon käytät yhteensä sähköä, ei vaikuta kulutusvaikutukseen, vaan ainoastaan se ajoittuuko sähkön käytöstä isompi osa pörssisähkön halvemmille vai kalliimmille tunneille.

Kulutusvaikutuksen muodostumiseen vaikuttavat eniten asiat, joihin sähköä kuluu eniten. Eli lamppujen pitäminen päällä tai pois ei sitä hetkauta, koska kodin valaistukseen kuluu yleensä hyvin pieni osa sähkön kokonaiskulutuksesta. Sen sijaan esimerkiksi nämä asiat kuluttavat hetkellisesti paljon sähköä:

  • Saunan lämmittäminen
  • Ruuanlaitto
  • Sähkölämmitys (jos kotisi on sähkölämmitteinen)
  • Sähköauton lataus (jos lataat sähköautoa kotona)
  • Pyykinpesu ja kuivuri
  • Tiskikone

Jos pystyt ajoittamaan yllä mainittuja tai muita paljon sähköä kuluttavia asioita halvemmille tunneille, kulutusvaikutuksesi on todennäköisesti pieni tai negatiivinen. Jos taas teet yllä mainitut asiat lähinnä kalliiden tuntien aikaan, kulutusvaikutuksesi on positiivinen, eli hintaa nostava. Katso ylemmästä kysymyksestä kuinka suuri kulutusvaikutus yleensä on.

Milloin sähköä kannattaa käyttää?

Voit seurata pörssisähkön tuntihintoja esimerkiksi Oma Fortum -sovelluksesta tai netistä. Jos kulutusvaikutustaan haluaa pienenetää, kannattaa sähkön käyttöä ajoittaa niille tunneille kun sähkön tuntihinta on alhaisempi. Yleensä sähkö on halvinta öisin ja viikonloppuisin, mutta päiväkohtainen vaihtelu on suurta, joten myös arkipäivien aikana on usein halvempia tunteja.

Tähän kuvaajaan on laskettu tuntikohtaiset keskimääräiset pörssihinnat (maaliskuu 2023 – elokuu 2023). Käyttämällä sähköä kun se on kuukauden keskihintaa alempana, eli viivan alla, alennat kulutusvaikutustasi, kun taas käyttämällä sähköä kun hinta on viivan yläpuolella nostat kulutusvaikutustasi.

Miten kulutusvaikutus lasketaan?
Chevron down

Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden päätteeksi jälkikäteen tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Kulutusvaikutus lasketaan alla olevan kaavan mukaisesti.

Käytännössä kaavan alkuosassa kerrotaan keskenään tuntikohtainen sähkönkulutuksesi (kWh) ja pörssisähkön tuntihinnat (c/kWh). Näin nähdään mikä sinun hintasi olisi, jos sinulla olisi ollut pörssisähkösopimus. Se jaetaan kuukauden sähkönkulutuksellasi (kWh), jolloin saadaan keskimääräinen hinta, jota olisit pörssisähkösopimuksella sähköstäsi maksanut (c/kWh). Siitä luvusta vähennetään pörssisähkön keskihinta (c/kWh) kyseisen kuun ajalta, jolloin saadaan kulutusvaikutuksesi (c/kWh).

Kulutusvaikutuksesi on siis positiivinen, eli hintaa nostava, jos oman sähkönkulutuksesi keskimääräinen tuntihinta pörssisähkön hinnoilla laskettuna on suurempi, kuin pörssisähkön keskihinta. Vastaavasti kulutusvaikutuksesi on negatiivinen, eli hintaa laskeva, jos sähkönkulutuksesi keskimääräinen tuntihinta pörssisähkön hinnoilla laskettuna on pienempi kuin pörssisähkön kuukauden keskihinta.

Matemaattinen kaava

Tässä sama asia ilmaistuna vielä matemaattisella kaavalla.

jossa
k = tuntikohtainen kulutuksesi (kWh)
h = sähköpörssin tuntikohtainen hinta (c/kWh)
K = kuukauden kokonaiskulutuksesi (kWh)
ℎ̅ = sähköpörssin laskentajakson keskihinta (c/kWh)

Miten pörssisähkön kallistuminen tai halpeneminen vaikuttaa kulutusvaikutukseen?
Chevron down

Pörssisähkön hinnat vaikuttavat kulutusvaikutukseen kahdella tavalla. Ensinnäkin, sähkön käyttäminen halvempien ja kalliimpien tuntien aikana määrittää onko kulutusvaikutuksesi positiivinen vai negatiivinen. Lue lisää tästä ylemmistä kysymyksistä ja vastauksista. Toiseksi, pörssisähkön keskimääräinen hinta ja vaihteluväli vaikuttavat yhdessä kulutuksesi kanssa siihen, kuinka lähellä nollaa tai kaukana nollasta kulutusvaikutuksesi on.

Mitä jos pörssisähkön hinnat nousevat?

Pörssisähkön hintojen noustessa kulutusvaikutus kasvaa. Jos kulutusvaikutuksesi on negatiivinen, eli hintaa pienentävä, pörssihintojen kasvaessa kulutusvaikutuksestasi tulee entistä negatviisisempi, eli säästät enemmän. Jos kulutusvaikutuksesi taas on positiivinen, eli hintaa kasvattava, pörssihintojen kasvaessa kulutusvaikutuksestasi tulee entistä suurempi.

Tämä vaikutus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin pörssisähkösopimuksella, koska Duo-sopimukseen kuuluu kiinteä hinnan osa.

Mitä jos pörssisähkö on todella halpaa?

Halvan pörssisähkön kuukausina kulutusvaikutus on aina pieni, eli lähellä nollaa. Se voi edelleen olla negatiivinen tai positiivinen, mutta ei kovin suuri.

Esimerkiksi: Jos pörssisähkön kuukauden keskihinta olisi 4 senttiä ja kuukauden aikana tuntihinnat vaihtelisivat pääosin 3-5 sentin välillä, voisi kulutusvaikutus olla suurimmillaan +/- 1 sentti, vaikka käyttäisit sähköä pelkästään halvimmilla tai kalleimmilla tunneilla, koska halvimmat tunnit ovat vain 1 sentin kuukauden keskihintaa halvempia ja kalliit vain 1 sentin keskihintaa kalliimpia.

Duo-sopimus sopii sinulle, jos

  • Check haluat turvaa hintojen heilahteluilta
  • Check haluat mielenrauhaa ja vakaan perushintatason kahdeksi vuodeksi
  • Check haluat ennakoida tulevia sähkölaskujasi
Tilaa Fortum Duo

Esimerkkejä asiakkaidemme kulutusvaikutuksista

Pasi säästää rahaa käyttämällä sähköä öisin

Pasi asuu rivitalossa ja lataa sähköautonsa kotona yön yli kun sähkö on halvinta. Sähköauton lataaminen kattaa kolmanneksen Pasin sähkönkäytöstä.

Kulutusvaikutus keskimäärin:
-1,9c/kWh, vaihdellut -10,2 ja 2,2 välillä.

Kulutusvaikutus on 8 200 kWh vuosikulutuksella -160€ vuodessa.

Tilaa Fortum Duo

Aino käyttää sähköä iltaisin kotona ollessaan

Aino asuu kerrostalossa ja käyttää sähköä enemmän arki-iltaisin kun sähkö on kallista.

Kulutusvaikutus keskimäärin:
+0,5c/kWh, vaihdellut 0,2c ja 2,3 välillä.

Kulutusvaikutus on 2 700kWh vuosikulutuksella +14€ vuodessa.

Tilaa Fortum Duo

Sähkölämmitys tasaa Hannan kulutusta

Hanna asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Hänen sähkönkulutuksensa pysyy melko tasaisena vuorokaudenajasta ja viikonpäivästä riippumatta, koska sähkölämmitys on päällä tasaisesti.

Kulutusvaikutus keskimäärin:
0,0c/kWh, vaihdellut -1,5 ja +2,1 välillä.

Kulutusvaikutus on 19 900 kWh vuosikulutuksella 0 € vuodessa.

Tilaa Fortum Duo

Tuunaa Duo-sähkösopimus sinulle parhaaksi

Fortum Duo + 100 % uusiutuvaa energiaa

Liitä sopimukseesi!

Uusiu­tuvaa energiaa edulli­sesti.
Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian tuotantoa, kun aurinko- ja tuulisähkön lisäksi mukaan otetaan vesivoimalla ja bioenergialla tuotettu sähkö. Ilmasto ja ympäristö kiittävät, kun valitset fossiilisen tuotannon sijaan 100 % uusiutuvan sähkön.

Tilaa Fortum Duo -sähkösopimus 100 % uusiutuvalla energialla kätevästi tästä.

Hinta: +4,90 €/kk + 0,4 c/kWh

Tilaa 100 % uusiutuvalla

Fortum Duo + Älylataus

Testaa 6kk maksutta!

Fortum Älylataus – lataa sähkö­au­toasi automaat­ti­sesti sähkön hinnan ollessa
alimmillaan. Tämä voi vähentää latauskuluja jopa 50 prosenttia. Kaiken lisäksi palvelu toimii kaikkien laturien kanssa. Voit näin ollen nukkua yösi hyvin samalla kun säästät rahaa.

Tilaa Fortum Duo -sähkösopimus Älylatauksella kätevästi tästä.

Hinta: +3,90 € / kk (ensimmäiset 6 kuukautta ilman kuukausimaksua)

Tilaa Älylatauksella

Fortum Duo + 100 % aurinkoenergiaa

Liitä sopimukseesi!

Aurinko on luonnol­linen valinta.
Kysyimme asiakkailtamme, ja suurin osa heistä valitsisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Nyt se on mahdollista, vaikka ei olisikaan omaa aurinkopaneelia kodin katolla.

Tilaa Fortum Duo -sähkösopimus 100 % aurinkoenergialla kätevästi tästä.

Hinta: + 5,90 €/kk + 0,4 c/kWh 

Tilaa aurinkoenergialla

Katso videolta miten Fortum Duon hinnoittelu toimii

Yleisiä kysymyksiä

Mitä tarkoittaa "määräaikainen sopimus" ?
Chevron down

Sopimus on voimassa 24 kk pituisen määräajan. Määräaikana Duo-sopimusta ei voi lopettaa eikä vaihtaa toiseen, paitsi jos esimerkiksi muutat toiseen osoitteeseen.

Miksi minulle ei enää tarjota täysin kiinteähintaista sähkösopimusta Fortumilta?
Chevron down

Fortum ei tarjoa tällä hetkellä perinteistä, kiinteähintaista ja määräaikaista sopimusta.

Duo on vakaa sähkösopimus, jolla suojaudut suuremmilta pörssisähkön hintojen muutoksilta. Saat kahdeksi vuodeksi kiinteän perushintatason, sekä mahdollisuuden vaikuttaa sähkösi hintaan Kulutusvaikutuksen avulla.

Haluamme kannustaa asiakkaitamme järkevään sähkönkäyttöön. Sähkön käytön ajoittaminen pois kulutushuipuista auttaa osaltaan myös tasapainottamaan sähkömarkkinan kysyntää ja tarjontaa. Tasapaino tarkoittaa tasaisempia ja edullisempia sähkönhintoja kun epätasapaino tuo puolestaan mukanaan korkeita hintapiikkejä ja vaihtelevaa sähkön hintaa.

Mikäli haluat täysin ennakoitavan hinnan sähkösopimuksellesi ja asut kerrostalossa, lue lisää Fortum Vakiosta täältä. Jos asut rivi- tai omakotitalossa ja kaipaat kiinteää sähkön hintaa, lue lisää Fortum Kestosta täältä.

Uudistamme säännöllisesti tuotevalikoimaamme, jotta se istuu paremmin kulloiseenkin ajankohtaan, sähkömarkkinan tilanteeseen ja asiakkaidemme tarpeisiin.

Miten Fortum Duo huomioi luonnon?
Chevron down

Halpoina pörssitunteina tuotettu sähkö on keskimäärin puhtaammin tuotettua kuin kalliina hetkinä tuotettu sähkö. Sähköntuotannon päästöt ovat silloin nimittäin alimmillaan.

Minulla on kaksivuotista määräaikaista sopimusta vielä monta kuukautta jäljellä. Miksi saan jo jatkosopimustarjouksen?
Chevron down

Saat ensimmäisen sopimuksen uusintatarjouksen hyvissä ajoin ennen 2-vuotisen sopimuksesi päättymistä. Saman tarjoukset näet aina myös Oma Fortum -palvelussa tarjouksen voimassaoloaikana.

Uusintatarjoukset perustuvat senhetkisiin markkinahintoihin, mutta tarjoushinnoissa on huomioitu uuden kahden vuoden sopimuksen alkamis- ja päättymisajankohta.

Tarjoukset ovat vain Fortumin sopimuksen uusijoille, sillä huomioimme tarjouksen hinnoittelussa nykyisen määräaikaisen sopimuksesi päättymisajankohdan. Siksi samaa tarjousta ei löydy fortum.fi-sivustolta.

Jos et heti tartu ensimmäiseen tarjoukseen, saat useamman tarjouksen ennen nykyisen sopimuksesi päättymistä. Tarjoushinnat vaihtelevat markkinahintojen mukaan. Voit uusia sopimuksen myös tarjousajan ulkopuolella ns. päivän hinnalla täällä. Tämä kannattaa tehdä kuitenkin lähempänä nykyisen sopimuksen päättymisajankohtaa.

Sinä itse päätät, milloin ja minkä tarjouksen valitset.

Duo-asiakkaana näet tuntihinnat helposti Oma Fortumista.

Oma Fortum-sovellus on näppärä apuri kotisi sähkö­asioiden hoitoon matka­pu­he­li­mella ja table­tilla. Oma Fortum -sovel­luk­sesta näet:

✓ Sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Sopimustiedot ja laskut
✓ Etuoh­jel­massa hankkimasi ilmaiset tunnit

Oma Fortum näyttää milloin markkinahinnat ovat edullisimmillaan, jolloin voit suunnitella sähkönkäyttöäsi paremmin lyhyellä aikavälillä. Seuraavan päivän hinnat näet palvelusta kello 15:00 jälkeen. Tilattuasi Fortum Duon voit ladata Oma Fortum -sovelluksen heti käyttöösi!

Tilaa Fortum Duo