Fortum Duo – fiksusti yhdessä

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut:

Kiinteä sähköhinnan osuus kahdeksi vuodeksi

+

Mahdollisuus säästää kulutusta ajoittamalla

Fixed price
Sähkönhinnassa kiinteä osuus

Fortum Duo tarjoaa sopimukseesi vakautta, sillä sen kiinteän hinnan osuus on sama 2 vuoden ajan. 

Bath
Mahdollisuus säästää

Kun kulutat sähköä kulutushuippujen ulkopuolella, voit laskea kiinteää sähkönhintaasi.

Circular economy
Ilmastoa huomioiden

Duo-sopimuksen sähkön­tuo­tanto ei lisää ilman hiili­diok­si­di­pi­toi­suutta. Voit valita myös 100% uusiu­tuvana tai aurin­ko­sähkönä.

Tuunaa Duo-sähkösopimus sinulle parhaaksi

100% Uusiutuva energia -ominaisuus

Vesi- ja tuulivoimaa, aurinko- ja bioenergiaa +4,35 €/kk

Fortum Duo + 100% uusiutuvaa energiaa

Uusiu­tuvaa energiaa edulli­sesti.
Suomessa on runsaasti uusiutuvan energian tuotantoa, kun aurinko- ja tuulisähkön lisäksi mukaan otetaan vesivoimalla ja bioenergialla tuotettu sähkö. Ilmasto ja ympäristö kiittävät, kun valitset fossiilisen tuotannon sijaan 100% uusiutuvan sähkön.

Tilaa Fortum Kesto -sähkösopimus 100% uusiutuvalla energialla kätevästi tästä.

Tilaa 100% uusiutuvalla
Lataa sähköauto edulliseen aikaan

Älylataus +3,90 € / kk (ensimmäiset 6 kuukautta ilman kuukausimaksua)

Fortum Duo + Älylataus

Fortum Älylataus – lataa sähkö­au­toasi automaat­ti­sesti sähkön hinnan ollessa
alimmillaan. Tämä voi vähentää latauskuluja jopa 50 prosenttia. Kaiken lisäksi palvelu toimii kaikkien laturien kanssa. Voit näin ollen nukkua yösi hyvin samalla kun säästät rahaa.

Tilaa Fortum Duo -sähkösopimus Älylatauksella kätevästi tästä.

 

Tilaa Älylatauksella
Aurinkoenergia on johtavassa roolissa puhtaan energian tulevaisuudessa.

100% aurinkoenergiaa +5,77 €/kk

Fortum Duo + 100 % aurinkoenergiaa

Aurinko on luonnol­linen valinta.
Kysyimme asiakkailtamme, ja suurin osa heistä valitsisi aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Nyt se on mahdollista, vaikka ei olisikaan omaa aurinkopaneelia kodin katolla.

Tilaa Fortum Duo -sähkösopimus 100 % aurinkoenergialla kätevästi tästä.

Tilaa aurinkoenergialla

100 % uusiutuvan ja 100 % aurinkoenergian hinnat 1.5. alkaen

100 % uusiutuvaa energiaa: 4,90 € / kk + 0,40 c/​​kWh (alv. 24 %) – katso hintaesimerkit

100 % aurinkoenergiaa: 5,90 € / kk + 0,40 c/​kWh (alv. 24 %) – katso hintaesimerkit

Duon entistä edullisemmasta hinnasta kysyttyä

Milloin sopimus on saatavilla?

Fortum Duo-sopimuksen entistä edullisempi hinta on saatavilla 26.12. alkaen. Määräaikaisen kaksivuotisen sopimuksen myyntihinta uusille asiakkaille päivittyy tämän jälkeen noin kerran viikossa. Sopimuksen entistä edullisempi hinta tulee myyntiin 26.12. alkaen, tätä ennen sopimusta tarjotaan sen tämän hetken hinnalla.

Kuka voi ostaa sopimuksen?

Sopimuksen voivat ostaa uudet asiakkaat ja Fortumin nykyiset asiakkaat, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Fortum Duo -sopimuksen entistä edullisempi hinta on saatavilla 26.12. alkaen. Uudet asiakkaat voivat ostaa sopimuksen Fortumin verkkosivuilla osoitteessa fortum.fi/duo.

Fortumin nykyiset asiakkaat, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voivat vaihtaa nykyisen sopimuksensa tähän sopimukseen kirjautuneena Oma Fortum -verkkosivulla tai sovelluksessa. Sopimuksen entistä edullisempi hinta tulee myyntiin 26.12. alkaen, tätä ennen sopimusta tarjotaan sen tämän hetken hinnalla.

Minulla on Fortumin toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Voinko vaihtaa Duon?

Kyllä voit. Fortumin nykyiset asiakkaat, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voivat vaihtaa nykyisen sopimuksensa tähän sopimukseen kirjautuneena Oma Fortum -verkkosivulla tai sovelluksessa. Sopimuksen entistä edullisempi hinta tulee myyntiin 26.12. alkaen, tätä ennen sopimusta tarjotaan sen tämän hetken hinnalla.

Onko sopimus rajattu vain Fortumin asiakkaille tai toimitusvelvollisuusalueelle?

Sopimus on tarjolla kaikille uusille asiakkaille ja Fortumin nykyisille kuluttaja-asiakkaille, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, kotipaikkakunnasta riippumatta.

Mistä voin ostaa sähkösopimuksen?

Fortum Duo -sopimuksen entistä edullisempi hinta on saatavilla 26.12. alkaen. Uudet asiakkaat voivat ostaa sopimuksen Fortumin verkkosivuilla osoitteessa fortum.fi/duo.

Fortumin nykyiset asiakkaat, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voivat vaihtaa nykyisen sopimuksensa tähän sopimukseen kirjautuneena Oma Fortum -verkkosivulla tai sovelluksessa. Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme uudesta sopimuksesta 27.12. alkaen. Sopimuksen entistä edullisempi hinta tulee myyntiin 26.12. alkaen, tätä ennen sopimusta tarjotaan sen tämän hetken hinnalla.

Kauanko sopimus ja sen hinta ovat voimassa?

Fortum Duo on 24 kuukauden määräaikainen sopimus, jossa sähkön hinta pohjautuu samaan kiinteään hintaan koko sopimuskauden ajan. Määräaikana Duo-sopimusta ei voi lopettaa eikä vaihtaa toiseen, paitsi jos muutat toiseen osoitteeseen. 

Jos jään pohtimaan sopimusta, tarjoatteko samalla hinnalla myös ensi viikolla?

Fortum Duo-sopimuksen entistä edullisempi hinta on saatavilla 26.12. alkaen. Määräaikaisen kaksivuotisen sopimuksen myyntihinta uusille asiakkaille päivittyy tämän jälkeen noin kerran viikossa. Tämä tarkoittaa, että tällä viikolla voimassa oleva hinta ei välttämättä ole saatavilla uusille sopimuksille ensi viikolla, vaan hinta on voinut päivittyä markkinatilanteen muutosten myötä ylös- tai alaspäin. 

Hinta, jonka näet sopimusta solmiessasi, on sinun sähkönhintasi seuraavat kaksi vuotta. Kun olet ostanut Fortum Duon, sähkösopimuksesi kiinteä hinta ei muutu sopimuskauden aikana.

Saavatko kaikki halukkaat sopimuksen vai voidaanko se myydä loppuun?

Sopimus on tarjolla kaikille uusille asiakkaille ja Fortumin nykyisille kuluttaja-asiakkaille, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Sopimuksen entistä edullisempi hinta tulee myyntiin Fortumin verkkosivuille 26.12.

Jos otan Duon tällä hinnalla ja sähkön hinta laskee, voinko vaihtaa sopimuksen?

Fortum Duo on 24 kuukauden määräaikainen sopimus. Sopimusta ei voi lopettaa eikä vaihtaa toiseen sopimuskauden aikana, paitsi jos muutat toiseen osoitteeseen.

Mikä on sopimuksen arvonlisäveroprosentti?

Hinta sisältää arvonlisäveron. Sähköenergian ja perusmaksun arvonlisävero on väliaikaisesti 10 % aikavälillä 1.12.2022-30.4.2023. Tämän jälkeen laskutuksessa käytetään taas sähkön normaalia 24 %:n arvonlisäveroa.

Fortum Duon esittelyvideo

Miten Fortum Duo eroaa muista sopimuksista?

Pörssisähkö- sopimus

+ Ajoittamalla kulutusta voit
vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan

– Riski sähkön hintojen nousemisesta
on koko ajan läsnä

Duo- sähkösopimus

+ Ennustettavuutta kiinteään hintaan pohjautuvalla energian osuudella (c/kWh)

+ Keskittämällä sähkönkäyttöäsi edullisille tunneille, voit vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan   pörssihintaan perustuvalla kulutusvaikutuksella (c/kWh)

Kulutusvaikutus tarkoittaa sitä, että sähkölaskusi loppusummaan tulee joko vähennys tai lisämaksu riippuen sähkönkäyttösi ajoituksesta. Vaikutus hintaan on maltillisempi kuin pörssisähkö –sopimuksissa.

Kiinteähintainen sähkösopimus

+ Saat mielenrauhaa, kun tiedät paljonko sähkö maksaa

+ Kahden vuoden kiinteähintaisella sopimuksella suojaudut hintatason vaihteluilta ​


– Et hyödy sähkön matalista hinnoista, vaan maksat aina samaa hintaa

Washing machine

Carunan kysely 2022

Duo-sopimus sopii sinulle, jos

  • haluat vaikuttaa osaan sähkösi hinnasta
  • haluat suunnitella kulusi etukäteen
  • sinulla on mahdollisuus ajoittaa sähkönkulutustasi

Fortum Duosta kysyttyä

Mitä kulutusvaikutus tarkoittaa konkreettisesti

Tyypillisesti kulutusvaikutus on -5 c/kWh ja +5 c/kWh välillä. Jos käytät yhtä paljon sähköä silloin kun se on halpaa ja silloin kun se on kallista, kulutusvaikutuksesi on 0 c/kWh ja maksat energiasta sopimuksesi energian perushinnan mukaan.

Alla on kerrottu esimerkein, miten kulutusvaikutus vaikuttaa sähkölaskuun. Esimerkissä on käytetty Fortum Duo -sopimuksen hintana 23 c/kWh.
 

Sähkölaskua pienentävä kulutusvaikutus:

Kun ajoitat sähkön kulutuksen pörssisähkön kuukauden keskihintaa edullisimmille tunneille, kulutusvaikutus on etumerkiltään negatiivinen eli se pienentää sähkölaskuasi.

Esimerkiksi, jos kulutusvaikutus on -3 c/kWh.

Sähkölaskussasi laskutettava energian hinta lasketaan 23 c/kWh – 3 c/kWh = 20 c/kWh (+ perusmaksu).
 

Sähkölaskua suurentava kulutusvaikutus:

Kun ajoittaa sähkön kulutuksen pörssisähkön kuukauden keskihintaa kalleimmille tunneille. Kulutusvaikutus on etumerkiltään positiivinen, eli se lisää sähkölaskuasi.

Esimerkiksi, jos kulutusvaikutus: +3 c/kWh

Sähkölaskussasi laskutettava energian hinta lasketaan 23 c/kWh + 3 c/kWh = 26 c/kWh (+ perusmaksu).

Mitä enemmän ajoitat sähkönkulutusta pörssisähkön kuukauden keskihintaa edullisimmille tunneille, sitä enemmän hyödyt kulutusvaikutuksesta, joka tässä tapauksessa pienentää sähkölaskuasi.

Mitä tarkoittaa "määräaikainen sopimus" ?

Sopimus on voimassa 24 kk pituisen määräajan. Määräaikana Duo-sopimusta ei voi lopettaa eikä vaihtaa toiseen, paitsi jos esimerkiksi muutat toiseen osoitteeseen.

Mistä Fortum Duon hinta koostuu?

Fortum Duo-sopimuksen hinta muodostuu energian kiinteästä osasta (c/kWh), kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk) , sekä sähköpörssin hintaan perustuvasta kulutusvaikutuksesta (c/kWh), johon asiakas voi itse vaikuttaa ajoittamalla kulutustaan. 

Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden lopussa jälkikäteen asiakkaan tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella.

Se osa asiakkaan sähkönkulutuksesta,  joka ajoittuu pörssisähkön kuukausikeskihintaa edullisempiin tunteihin vaikuttaa positiivisesti kulutusvaikutukseen, eli energiamaksu alenee. Kulutusvaikutus toimii myös toisinpäin, eli voi olla asiakkaan kannalta negatiivinen, jolloin vaikutus energiamaksuun on nouseva.

Perinteiseen määräaikaiseen sopimukseen verrattuna, Fortum Duo -sopimuksella voit saada edullisemman hinnan. Tyypillisesti kulutusvaikutuksen haarukka on -5,0 c/kWh - +5,0 c/kWh.

Duo-sopimuksessa kuukauden lopullinen energiahinta toteutuu aina kiinteänä energiahintana +/- kulutusvaikutus. 

Miten voin vaikuttaa sähkön hintaan ajoittamalla kulutustani?

Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittain. Kun sähköä käytetään paljon eli sen kysyntä on korkeampaa, myös sähkön hinta on yleensä korkeampi. Historiallisesti sähkö on halvimmillaan klo 01-05 yöllä. Ajoittamalla sähkön kulutuksen (esim. saunomisen, lattialämmityksen, sähköauton lataamisen jne.) tunneille, jolloin pörssisähkön hinta on matalampi,  asiakas pystyy vaikuttamaan sähkölaskun loppusummaan. 

Oma Fortum mobiiliapplikaatiosta tai nettipalvelusta pystyy seuramaan sähkön tuntihintoja vaivattomasti. Huomisen hinnat näet klo 15.00 jälkeen. Näin asiakas voi lyhyellä aikavälillä suunnitella sähkönkäyttöä vuorokauden edullisimmille tunneille.

Miten Fortum Duon kulutusvaikutus syntyy?

Kulutusvaikutus viittaa siihen, mihin aikaan vuorokaudesta ja minä päivinä käytät isomman osan sähköstäsi. Yleisesti ottaen jos käytät eniten sähköä silloin kun muutkin suomalaiset käyttävät eniten sähköä ja pörssisähkö on kallista (usein esimerkiksi arki-iltaisin), hintasi nousee. Jos taas käytät eniten sähköä halvempiin aikoihin (usein esimerkiksi yöt ja viikonloput), hintasi laskee.

Kulutusvaikutus määräytyy jokaisen kuukauden lopussa jälkikäteen tuntikohtaisen sähkönkulutuksesi sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Se osa sähkönkulutuksestasi, joka ajoittuu pörssisähkön kuukausikeskihintaa edullisempiin tunteihin, kulutusvaikutus alentaa energian hintaa laskullasi. Jos käytät enemmän sähköä silloin kun sähkö on kallista (usein esimerkiksi arki-illat), kulutusvaikutus nostaa energian hintaa laskullasi. Voit seurata pörssisähkön hintaa helposti Oma Fortum -sovelluksella tai netissä.

Tyypillisesti kulutusvaikutus on -5 c/kWh ja +5 c/kWh välillä. Jos käytät yhtä paljon sähköä silloin kun se on halpaa ja silloin kun se on kallista, kulutusvaikutuksesi on 0 c/kWh ja maksat energiasta sopimuksesi energian perushinnan mukaan.

Kulutusvaikutus on kuukausikohtainen, joten pörssisähkön hintojen yleinen nousu ei vaikuta sinun laskuusi, koska Duo-sopimuksessa energian hinnan kiinteä osa on lukittu.

Kulutusvaikutus lasketaan seuraavasti: summataan yhteen laskentajakson jokaisen tunnin kulutus kerrottuna kunkin tunnin pörssihinnalla. Kyseinen tulo jaetaan laskentajakson kokonaiskulutuksella, mistä syntyy asiakkaan laskutuskuukauden kulutuksella painotettu pörssihinta. Tästä vähennetään sähköpörssin laskentajakson keskihinta. Syntynyt erotus kuvaa, kuinka hyvin asiakkaan kulutus painottuu edullisille pörssitunneille. Luvun ollessa etumerkiltään negatiivinen kulutusvaikutus laskee asiakkaan sähköenergian hintaa ja luvun ollessa etumerkiltään positiivinen kulutusvaikutus nostaa asiakkaan sähköenergian hintaa. Sähköenergian laskutushinta ei voi kuitenkaan olla negatiivinen.

Miten Fortum Duo huomioi luonnon?

Halpoina pörssitunteina tuotettu sähkö on keskimäärin puhtaammin tuotettua kuin kalliina hetkinä tuotettu sähkö. Sähköntuotannon päästöt ovat silloin nimittäin alimmillaan.

Oma Fortum sovellus kokemuksia

Duo-asiakkaana näet tuntihinnat helposti Oma Fortumista.

Oma Fortum-sovellus on näppärä apuri kotisi sähkö­asioiden hoitoon matka­pu­he­li­mella ja table­tilla. Oma Fortum -sovel­luk­sesta näet:

✓ Sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Sopimustiedot ja laskut
✓ Etuoh­jel­massa hankkimasi ilmaiset tunnit

Oma Fortum näyttää milloin markkinahinnat ovat edullisimmillaan, jolloin voit suunnitella sähkönkäyttöäsi paremmin lyhyellä aikavälillä. Seuraavan päivän hinnat näet palvelusta kello 15:00 jälkeen.

Tehtyäsi sähkösopimuksen voit ladata Oma Fortum -sovelluksen heti käyttöösi!

Fortum Duon hinnat yleis-, yö- ja kausisähkölle

Kiinteä osuus sähkönhinnassa + pörssihintaan perustuva tyypillinen kulutusvaikutus +/- 5 c/kWh. (Hinta: alv. 10% 1.12.2022-30.4.2023. Tämän jälkeen alv. nousee 24 %:iin)

11,02c/kWh

Perusmaksu 3,54 €/kk

11,02c/kWh

Päiväajan hinta 11,02 c/kWh

Perusmaksu 3,54 €/kk

11,02c/kWh

Talvipäivän hinta 11,02 c/kWh

Perusmaksu 3,54 €/kk

Miten alv-alennus vaikuttaa sähkölaskuusi?

Sähkö­energian ja perus­maksun arvon­li­sävero on väliai­kai­sesti 10 % aikavä­lillä 1.12.2022-30.4.2023.

Lue lisää

100 % uusiutuvaa energiaa – mitä se maksaa?

Esimerkkejä 100 % uusiutuvaa energiaa -lisäpalvelun hinnanmuodostuksesta: (1.5.2023 alkaen)

Esimerkkikotitalous
Sähkönkulutus vuodessa n. (kWh)
c/kWh kuukaudessa (vuosikulutus 12kk)
Yhteensä kuukaudessa (sis. palvelun kk-maksu + c/kWh arvion, alv. 24 %)

Yhden hengen kerrostalokoti

1400

0,47 €

5,37 €

Kahden hengen saunallinen kerrostalokoti

2600

0,87 €

4,77 €

Kahden hengen saunallinen rivitaloasunto

3300

1,10 €

6,00 €

Kolmen hengen saunallinen rivitalokoti

4000

1,33 €

6,23 €

Neljän hengen kaukolämmitteinen omakotitalo

7300 2,43 € 7,33 €

Neljän hengen sähkölämmitteinen omakotitalo

19700 6,57 11,47

100 % aurinkoenergiaa – mitä se maksaa?

Esimerkkejä 100 % aurinkoenergiaa -lisäpalvelun hinnanmuodostuksesta: (Hinnat 1.5. 2023 alkaen)

Esimerkkikotitalous
Sähkönkulutus vuodessa n. (kWh)
c/kWh kuukaudessa (vuosikulutus 12kk)
Yhteensä kuukaudessa (sis. palvelun kk-maksu + c/kWh arvion, alv. 24 %)

Yhden hengen kerrostalokoti

1400

0,47 €

6,37 €

Kahden hengen saunallinen kerrostalokoti

2600

0,87 €

6,77 €

Kahden hengen saunallinen rivitaloasunto

3300

1,10 €

7,00 €

Kolmen hengen saunallinen rivitalokoti

4000

1,33 €

7,23 €

Neljän hengen kaukolämmitteinen omakotitalo

7300 2,43 € 8,33 €

Neljän hengen sähkölämmitteinen omakotitalo

19700 6,57 12,47