Sopimusvertailu ja sähkön hinta. Valitse sinulle paras sähkösopimus

Ilmastoa kuormittamatta tuotettua sähköä ja laatuvaatimuksiasi vastaava sopimus helposti ja sopuhintaan.

Vertaile sähkösopimuksia tällä sivulla

...tai löydä itsellesi paras sähköapurilla

Sopimustiedot Oma Fortumissa

Etkö löytänyt nykyistä sähkösopimustasi? Katso täältä:

Fortum Vakaa

Fortum Tuuli

Cost efficient

Mitä sähkö maksaa juuri nyt?

Säästät sähkölaskussasi ajoittamalla kulutuksesi päivän edullisimmille tunneille.

Kysyttyä sähkösopimuksista

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Chevron down

Kuluttajan maksama sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä sähköveroista.

Sähköenergian hinnan määrittelee sähköyhtiö, jonka kuluttaja saa itse valita. Sähköenergian hinta ilmoitetaan kilowattitunneissa (kWh). Sähkön hinta kannattaa silloin tällöin kilpailuttaa. Kannattaa myös miettiä, sopiiko omaan sähkönkulutukseen ja elämäntapaan paremmin kiinteähintainen sähkösopimus, vai haluaako hyötyä sähkön hinnan vaihteluista pörssisähköllä. Pörssisähkön kWh-hinta eli sähkön spot hinta muuttuukin jatkuvasti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Sähkönsiirron hinta maksetaan paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, sähköverkon omistajalle. Sähkönsiirron hinta on maksu sähkön siirtämisestä sähköverkosta koteihin ja toimitiloihin. Sähkönsiirtosopimus tehdään kuluttajan puolesta verkkoyhtiön kanssa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähköenergiasta ja sähkön siirrosta peritään myös arvonlisäveroa, jonka suuruus on normaalisti 24 %, mutta joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023 poikkeuksellisesti 10 %. Sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan mukana.

Mitä tarkoittaa c/kWh sähkön hinnassa?
Chevron down

Kyseessä on hinta, joka perustuu tarkasti omaan sähkönkulutukseesi, c/kWh = senttiä per käytetty kilowattitunti.

Esimerkki:

  • Jos asut omakotitalossa ja lämmität sähköllä, kotisi saattaa kuluttaa esimerkiksi 20 000 kilowattia vuodessa.
  • Jos hinta on koko vuoden sama, vaikkapa 6 c/kWh, saat vuosikustannuksen senteissä kertolaskulla 6x20 000 = 120 000 c/vuosi.
  • Tämä on muutettuna euroiksi on 1 200 € / vuosi.
Mitä sähkönsiirto tarkoittaa ja mikä on sen hinta?
Chevron down

Fortumilla ei ole omaa sähkönsiirtotoimintaa.

Meiltä ostamasi sähkö siirretään käyttöösi paikallisen sähköverkkoyhtiösi verkossa. Paikallisia verkkoyhtiöitä ovat esimerkiksi Helen Sähköverkko Oy Helsingissä, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Espoossa, Tampereen Sähköverkko Oy jne. Sinun ei tarvitse tehdä erikseen sopimusta verkkoyhtiöllesi, vaan tieto sopimusmuutoksestasi menee heille automaattisesti meiltä.

Sähkönsiirtomaksu koostuu perusmaksusta ja energian kulutukseen perustuvasta kWh-maksusta. Verkkoyhtiösi veloittaa oman hinnastonsa mukaisesti ja laskuttaa siitä erikseen. Laskutuskäytännön osalta Caruna on poikkeus, sillä tarjoamme kotitalousasiakkaillemme yhden laskun Carunan verkkoalueilla, esimerkiksi Espoossa, Kirkkonummella ja Joensuun ympäristössä. Carunan hinnasto.

Paikallisen verkkoyhtiön (eli sähkönsiirtoyhtiön) tehtävänä on myös asentaa sähkömittarit, kerätä mittaustiedot ja toimittaa ne sähkönmyyjälle sekä periä valtiolle sähköverot.

Kuinka nopeasti saan sähköt, jos teen nyt sopimuksen?
Chevron down

Energia-alan yhteisten käytäntöjen mukaan nopeiten hoituu sähköt niissä tapauksissa, joissa henkilöllä ei ole sähkösopimusta ennestään. Jos kodissa on jo sähkösopimus, mutta haluat vaihtaa sähkönmyyjää, on sopimuksen alkamisaikaan varattava pidempi aika. Kun teet sopimuksen verkossa, taustalla tehdään jo erilaisia tarkistuksia ja lisäksi käymme tiedonvaihtoa paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Esimerkkejä, jos teet sopimuksen Fortumin verkkopalvelussa:

  • Muutat toiseen asuntoon: sopimus ja sähkön toimitus voi alkaa seuraavana päivänä (ma-pe). Jos valitset pikamuuttopalvelun (20€) samalle arkipäivälle, tee tilaus aamupäivän aikana, viikonloppuna alkaviin tilauksiin viimeistään perjantaina aamupäivällä.
  • Jäät nykyiseen asuntoon, mutta henkilö jonka nimissä sopimus on, muuttaa pois. Tarvitset omiin nimiisi sopimuksen: Sopimuksen voi tehdä seuraavalle arkipäivälle (ma-pe)
  • Sinulla on jo sähkösopimus, mutta haluat vaihtaa sen Fortumin sopimukseksi: 30 päivää.
  • Sinulla on jo Fortumin sähkösopimus, mutta haluat vaihtaa sen toisenlaiseen: astuu voimaan samana päivänä.
  • Sinulla on määräaikainen sopimus: Sopimus voi pääsääntöisesti astua voimaan vasta, kun nykyisen sopimuksen määräaika päättyy. Voit kuitenkin tehdä tilauksen jo hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä.
Yleissähkö, yösähkö, kausisähkö, pörssisähkö... Mikä on halvin sähkö minulle?
Chevron down

Paikallinen verkkoyhtiösi haluaa optimoida verkon tasaista käyttöä. Se tarjoaa sähkölämmittäjille halvemmalla sähkön siirtoa yöllä, kun kulutus on muutoin vähäistä. Verkkoyhtiö ilmoittaa meille, mikä mittaustapa kodissasi on. Sopimuksesi hinta määräytyy kotisi mittaustavan mukaan yleis-, yö- tai kausisähköhinnoilla.  Suosittelemme Takuu-sopimusta sähkölämmittäjälle, jolla on yösähkömittaus.

Saamme verkkoyhtiöltäsi kulutustiedot lähes aina tunnin tarkkuudella. Jos sinulla ei ole yösähkömittaria, mutta tiedät että kulutuksesi painottuu yöaikaan, suosittelemme sinulle Tarkka-sopimusta. Silloin voimme tarjota sinulle sähköenergian osalta edullista "yösähköä" sähköpörssistä. Sähköpörssin hinnat ovat yöaikaan varsin edullisia.

Mikä on sähkön hinta nyt?
Chevron down

Sähkön hinta nyt ja jokaisena tuntina määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä. Jos käytössäsi on pörssisähkösopimus, nämä hinnat koskevat sinua. Jos käytössäsi on kiinteähintainen sähkösopimus, maksamasi sähkön hinta nyt on sama kuin koko sopimuskauden ajan.

Voit seurata Fortum Tarkka -hintoja tuntitasolla täällä. Seuraavan päivän sähkön hinnat tulevat näkyviin noin klo 15.

Miten alv-alennus vaikuttaa sähkö­las­kuusi?
Chevron down

Sähkö­energian ja sähkön perus­maksun arvon­li­sävero on alennettu 10 %:n aikavä­lillä 1.12.2022-30.4.2023. Sen jälkeen arvonlisävero nousee jälleen 24 %:n. Sähkön alv-alennus ei koske sähkönsiirtoa.

Sähkön alv-alennus näkyy sähkölaskullasi säästönä ensimmäisen kerran joulukuussa 2022. Alennus tulee voimaan automaattisesti; sinun ei tarvitse tehdä sen suhteen mitään toimenpiteitä. Lue lisää.

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?
Chevron down

Pörssisähkön hinta näkyy sähkölaskussa muodossa c/kWh eli senttiä per kilowattitunti. Pörssisähkön hinta muodostuu sähköpörssissä. Sähkön pörssihinta eli spot-hinta määräytyy sähkön tuottajien ja myyjien kaupankäynnin tuloksena.

NordPool-sähköpörssin huutokauppaan päivitetään kerran vuorokaudessa hinta (€/MWH), jolla sähköä ollaan valmiita ostamaan ja myymään tunneittain seuraavana vuorokautena. Tämä tunneittain muuttuva pörssisähkön hinta mahdollistaa kuluttajille säästämisen siten, että painottaa omaa sähkönkäyttöään edullisille sähkötunneille.

Edullinen sähkön kwh hinta: miten sopimuksen tekoaika vaikuttaa?

Miksi päättyneessä sopimuksessani oli paljon edullisempi/kalliimpi kWh-hinta?
Sähkön hinta vaihtelee, ja useimpien sopimusten hinta perustuu tulevaisuuden hinta-arvioihin. Kun teit edellisen sopimuksen, arvio sähkön hinnasta oli erilainen kuin nyt.

Vaikuttaako sopimuksenteon ajankohta Fortum Tarkka-sopimukseenkin?
Jos teet nyt uuden Fortum Tarkka-sopimuksen, se on 24 kk määräaikainen. Sinä aikana perusmaksu ei nouse. Energiahinta vaihtelee tunneittain ja on sama kuin vanhassa Tarkka-sopimuksessakin.

Sähkön kilpailutus: sähkö yksin ei riitä, kilpailuta sähkösopimus, lisäpalvelut ja  palvelun laatu

En ole ennen tehnyt sopimusta, mitä pitäisi ottaa huomioon sopimusta tehdessä?
Jos olet epävarma, ota toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Sen voit helposti vaihtaa toiseen sopimukseen jos mieli muuttuu.

Toisaalta jos uskot sähkön hinnan nousevan, sinun kannattaa kiinnittää sähkönhinta valitsemalla määräaikainen 24 kk Fortum Takuu -sopimus. Kun ostat sen kylkeen samalla Vaihtotakuun, saat mahdollisuuden vaihtaa edullisempaan määräaikaiseen sähkösopimukseen ensimmäisen vuoden jälkeen. Tutustu vaihtehtoihin: Fortum Takuu

Fortumin sopimuksiin voit myös turvallisesti valita lisäpalveluna alkuperäksi aurinkosähkön tai 100% uusiutuvan energian.  Sähkösopimuksesta riippumatta voit vaihtaa tai keskeyttää lisäpalvelun tilauksen soittamalla asiakaspalveluumme.

Saanhan palvelua puhelimitse myös normaalin toimistoajan ulkopuolella?
Tottahan toki! Puhelinnumerot ja aukioloajat löydät sivun alalaidasta. Muuttopuhelimessa asiakasneuvojamme palvelevat sinua sähkösopimusasioissa myös viikonloppuisin ja illalla, vaikka et olisi juuri nyt muuttamassa.

Sähkösopimus ja sähkönkulutus: vertaa kulutusta aiempaan ja opit säästämään

Kannattaako sähkösopimusten vertailu?
Jos sähkönkäyttö on pientä, kannattaa ehkä mittailla vaakakupissa hintojen lisäksi sähkön tuotantomuotoja ja maksamiseen liittyviä kustannuksia. Harvemmin laskuja - vähemmän pankin kuluja. Jos taas kotisi sähkönkulutus on suurta, on kätevää, että  lasku tulee esim. e-laskuna kerran kuussa ja että kulutusta voi seurata verkossa tai mobiilisovelluksella.

Miten iso osa vaikutus sähkön kulutuksella on laskun loppusummaan?
Jos lämmität sähköllä käyttövettä tai pattereita, niin vaikutus on moninkertainen muihin sähkönkäyttäjiin verrattuna. Sähkölämmittäjälle tammi-helmikuu voi olla 10 kertaa suurempi kulutukseltaan kuin kesäkuukausina.  Talvipakkasten jälkeenkin on hyvä seurata kulutusta esim. mobiilisovelluksesta, ja varmistaa että lämpöpattereita ei ole jäänyt vahingossa päälle eikä saunan lattialämmitys paahda liian suurella teholla.

Sähkösopimus heti?

Jos tarvitset sähköt tälle päivälle/viikonlopuksi voit valita tilauslomakkeelta Pikamuuttopalvelun (20€) tai tilata sen soittamalla muuttopalveluumme numeroon 0200 80000. Palvelu on käytössäsi maanantaista lauantaihin.

Katso  puhelun hinnat, asiakaspalvelun aukioloajat ja  palvelunumerot

Jos olet muuttamassa, voit Fortumin asiakkaana tehdä muuttoilmoituksen, jolla siirrät nykyisen sopimuksesi uuteen kotiin ja päätät samalla vanhan kodin sopimuksen haluamallesi päivälle.

Fortumin asiakkaan muuttoilmoitus

Oma Fortum apuna seurantaan

Kaikki sopimuk­seesi liittyvät asiat Oma Fortu­missa

✓ Näet sähkön­käyttösi kilowat­teina ja euroina
✓ Löydät sopimustiedot ja laskut
✓ Näet etuoh­jel­massa hankkimasi ilmaiset tunnit
✓ Voit aktivoida helposti e-laskun
 

Tutustu Oma Fortumiin

Helppo sopimuksen valinta

Miten asut ja mitä arvostat? Valitse sähkö­so­pimus sen mukaan.

Aloita tästä

Yhdessä-blogi

Inspiraatiota ja hyödyllistä lukemista.

Yhdessä-blogi

Tilaa uutiskirje

Pikku juttu -etuohjelma

Tee pieniä ilmas­to­tekoja – säästät rahaa ja ympäristöä.

Lue ja liity mukaan