Sähkön spot-hinta

Fortum Tarkka seuraa sähkön spot-hintaa

Pörssisähköä kotiisi
Sähkön johdannaismarkkinat

Sähkön spot-hinta - mitä se tarkoittaa?

Sähkön spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää sähkön hintaa. Se määritellään eurooppalaisessa NordPool-sähköpörssissä erikseen tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille. Myös Suomessa pörssisähkön hinta määräytyy NordPoolin sähkön spot-hintojen perusteella.

 

Sähkön spot-hinnan määräytyminen markkinoilla

Sähkön spot-hinta muodostuu sähkön tuottajien ja ostajien, kuten sähkön vähittäismyyjien, yhteispelillä. He päivittävät NordPool-huutokauppaan kerran vuorokaudessa sen hinnan (€/MWH), jolla he ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana vuorokautena. Spot-hinta muodostuu näiden syötettyjen osto- ja myyntitarjousten leikkauspisteessä: siinä missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

Suomalaisen kuluttajan maksama pörssisähkön hinta (snt/kWh) ei kuitenkaan ole sama spot-hinta, jolla sähkön vähittäismyyjä on sen sähköpörssistä ostanut. Tämän puhtaan markkinahinnan päälle tulevat nimittäin välityspalkkiot ja verot sekä sähkön siirtokustannukset. Mutta voidaan sanoa, että NordPoolin sähkön spot-hinta toimii vankkana viitehintana suomalaisten sähköyhtiöiden pörssisähkön hinnoille.

Spot-hintainen sähkö - sopiiko se sinulle?

Käytätkö sinä pörssisähköä eli “spot-sähköä” - tai kannattaisiko sinun? Pörssisähkölla voi pyrkiä vaikuttamaan oman sähkölaskun suuruuteen. Tämä vaatii kuitenkin aktiivisuutta. Oletko kiinnostunut seuraamaan ja optimoimaan sähkönkulutustasi? Jos olet valmis seuraamaan spot-tuntihintoja ja painottamaan omaa sähkönkäyttöäsi alhaisille spot-hinnoille, voit saavuttaa tuntuvaa säästöä.

Jotta saat käsityksen sähkön spot-hintojen yleisestä tasosta, kannattaa tutustua kuukauden keskiarvoihin. Näin näet myös, että minkälaisia trendejä spot-hinnoissa on. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että spot-sähkö on yleensä edullisinta ilta- ja viikonloppuaikaan. Silloin kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan hoitaa laitteiden lataukset, pyykkien ja asioiden pesu koneessa sekä laittaa sauna lämpiämään.

 

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum-sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä, eli se on aina kilpai­lu­tettu ja ajan tasalla. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Lisäturvaa ja joustoa

Pörssisähkö hintakiinnitysoptiolla

Mahdollisuus lukita hinta tarjousten perusteella +5,90 €/kk.

Tilaa Hintatakuu + 24kk Tarkka

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. 

Lue lisää

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Mitä pörssisähkö maksaa nyt?