Nord Pool -sähköpörssi

Fortum Tarkka seuraa sähkön spot-hintaa

Pörssisähköä kotiisi
Sähkön johdannaismarkkinat

Nord Pool määrittää pörssisähkön hintaa Suomessa

Nord Pool on useissa Euroopan maissa toimiva sähköpörssi, joka on toiminut 1990-luvulta lähtien ja jonka omistavat Pohjoismaiden ja Baltian kantaverkkoyhtiöt. Tällaiset sähkön yhteismarkkinat mahdollistavat sen, että sähköä voi ostaa ja myydä yli rajojen. Esimerkiksi norjalainen ylijäämäsähkö voidaan myydä suomalaisille, ja vastaavasti jonain toisena ajankohtana suomalainen ylijäämäsähkö vaikkapa ruotsalaisille. Nord Pool-sähköpörssin tarkoituksena onkin lisätä kilpailua ja tasata kysyntäpiikkejä eri alueilla.

Nord Pool spot-hinnat määräytyvät yhteismarkkinoilla vallitsevan sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myös Suomessa pörssisähkön hinta määräytyy Nord Poolin spot-hintojen mukaan.

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Miksi Fortum Tarkka?

Fortum Tarkka sopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain – sinä voit seurata Oma Fortum-sovel­luksen kautta tunti­hintoja ja kulutus­ke­hi­tystä. Ja näin ajoittaa kulutustasi edulli­sille tunneille. Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä, eli se on aina kilpai­lu­tettu ja ajan tasalla. Katso pörssisähkön hinta nyt.

Lisäturvaa ja joustoa

Pörssisähkö hintakiinnitysoptiolla

Mahdollisuus lukita hinta tarjousten perusteella +5,90 €/kk.

Tilaa Hintatakuu + 24kk Tarkka

Nord Pool on raaka-ainepörssi, joka toimii pörssin lainalaisuuksilla

Nord Pool on raaka-ainepörssi. Siellä ei siis käydä kauppaa arvopapereilla, vaan hyödykkeillä: sähköllä. Nord Pool-sähköpörssin toimintalogiikka on hyvin samankaltainen kuin osakepörssin. Sähkökauppiaat ostavat sähköä päivittäishintaan, jota kutsutaan myös markkinahinnaksi tai “Nord Pool spot-hinnaksi”. Hinta ennustetaan aina seuraavalle päivälle, ja se asetetaan erikseen jokaiselle vuorokauden tunnille. Koska kysyntä ja tarjonta säätelevät Nord Poolin spot-hintaa, päivätunnit jolloin teollisuuslaitokset ovat käynnissä, ovat yleensä kalliimpia kuin yötunnit. Myös sää vaikuttaa. Kylminä aikoina sähkön kysyntä tyypillisesti nousee - ja hinta nousee sen mukana.

Nord Pool-sähköpörssin hinnat säätelevät pörssisähkön hintaa myös Suomessa. Nord Poolin hinta ei kuitenkaan ole täsmälleen se hinta, jota suomalaiset kuluttajat maksavat, koska se ei sisällä arvonlisäveroa, välityspalkkiota (c/kWh) tai sähkön siirtohintoja. Kuluttajat eivät myöskään osta pörssisähköään suoraan Nord Poolista, vaan kotimaisen sähköyhtiönsä kautta, joilla on erilaisia pörssisähkösopimuksia.

Nord Pool-hinta ja spot-hinta - kenen kannattaa ostaa näin hinnoiteltua sähköä?

Mistä tietää, onko Nord Pool spot-sähkö itselle paras vaihtoehto? Jos haluat pienentää sähkölaskusi loppusummaa, ja omaan tai perheesi sähkönkäyttöön on suhteellisen helppo vaikuttaa, voi pörssisähkö olla sinulle hyvä valinta. Otathan huomioon, että esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkönkäytön määrään ja ajoitukseen on hankala vaikuttaa. Tällöin kiinteähintainen sähkösopimus voi olla sopivampi vaihtoehto.

Miten pörssisähköllä sitten voi vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen? Kuten sanottua, Nord Pool-sähköpörssissä sähkön hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Seuraavan päivän Nord Pool-hinnan voi tarkistaa vaikkapa Nord Poolin omilta sivuilta. Lähtökohtaisesti sähkön kysyntä on ilta- ja yöaikaan vähäisempää, ja hinnat täten alhaisemmat. Pienemmän sähkölaskun toivossa elektroniikkalaitteiden akut voi ladata ehtoopuolella ja pyöräyttää samalla pyykkikone päälle. Iltasella voi niin ikään pyrkiä hoitamaan muutkin sähköä syövät askareet.

Fortum Tarkka -sähkösopimus seuraa pörssi­sähkön hintaa tunneittain - tutustu ja tilaa!

Mistä syystä valit­sisit pörssi­sähköä?

Spot price

Pörssi­sähkö mahdol­listaa tunti­hin­noit­telun. Usein yöllä ja viikon­lop­puisin sähkö on edulli­sinta.

Market priced exchange electricity

Pörssi­sähkön hinta määräytyy avoimesti sähkö­pörs­sissä, eli se on aina kilpai­lu­tettu ja ajan tasalla.

Affordable

Voit vaikuttaa laskusi loppusummaan siirtä­mällä kulutustasi edulli­sim­mille tunneille.

Mikä on spot-hinta?

Lue miten sähkön spot-hinta muodostuu? 

Lue lisää spot-hinnasta

Ennakoi sähkölaskusi seuraamalla kulutusta

Seuraat energian­ku­lu­tusta helposti Oma Fortum -sovel­luk­sessa sekä verkko­pal­ve­lussa. Näet sähkönkulutuksesi jopa tuntitasolla ja voit sen avulla ennakoida tulevaa sähkölaskuasi. Kulutusta seuraamalla näet myös miten oma käyttäytyminen vaikuttaa sähkönkulutukseen ja sitä kautta voit löytää mahdollisuuksia säästää sähköä ja pienentää sähkölaskuasi. 

Lue lisää

Mitä pörssisähkö maksaa nyt?