Vuokralla asuminen vai omistusasunto?

Vuokra-asunto vai omistusasunto

Koti on meille tärkeä paikka ja sillä on totisesti väliä että viihdyt omassa kodissasi.

Osa ihmisistä pitää omistusasunnon tuomasta turvasta ja pysyvyydestä, kun taas moni nauttii vuokralla asumisen tarjoamasta vapaudesta. Kummassakin on puolensa, siksi valitseminen on usein elämäntilanteesta riippuvaista ja erilaisiin tilanteisiin voi toinen olla toista parempi vaihtoehto. 

Varmaan useimmille ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto, sillä nuorilla ei usein ole vielä varaa ostaa omaa asuntoa. Myöhemmässä vaiheessa asunnon ostaminen saattaa tulla ajankohtaisemmaksi, kun säästöjä on kertynyt enemmän. Tällöin vaakakupissa painaa monia asioita, sillä asunnon ostaminen on suurempi investointi. Toisaalta, useat valitsevat vuokralla asumisen, vaikka pystyisivätkin sijoittamaan omaan asuntoon, sillä silloin asunnosta toiseen vaihtaminen on mutkattomampaa. 

Päätöksenteon helpottamiseksi olemme koonneet listauksen kummankin vaihtoehdon hyvistä ja huonoista puolista.

Vuokralla asuminen

Vuokralla asuminen yhdistetään yleisesti erityisesti nuorempien ikäpolvien asumismuodoksi. Vuokralla asuminen tarjoaa vapautta ja erilaisia mahdollisuuksia,  joita monet arvostavat. Voit vuokralla asuessasi kokeilla erityyppisiä asuntoja, asuinalueita tai  jopa kaupunkeja. 

Usealle vuokralla asuminen voi olla myös ainoa vaihtoehto,  jos omaa varallisuutta ei ole kertynyt tarpeeksi asunnon ostamiseen. 

Vuokralla asuminen on ehdottomasti hyvä vaihtoehto, kun et halua sitoutua asuntoon, sillä vuokra-asunnosta pääsee irtisanoutumaan suhteellisen helposti. 

Vuokralla asumisen plussat

 • Vapaus & sitoutumattomuus 
 • Kokeilemisen mahdollisuus
 • Helppo muuttaa asunnosta toiseen
 • Irtisanomisaika 

Vuokralla asuminen voi kuitenkin tulla pidemmän päälle kalliiksi, varsinkin suosituimmilla asuinalueilla joissa vuokrataso on karannut pilviin. Vaarana on myös aina se, että saatat vuokralla asuessa joutua lähtemään asunnosta yllättäen, jos vuokraisäntä irtisanoo sopimuksen. Tai jos itse haluat muuttaa asunnosta nopeasti, olet irtisanomisajan puitteissa velvollinen maksamaan vuokraa useimmiten ainakin yhden kuukauden vuokrasumman. 

Osa ihmisistä saattaa myös kokea, että vuokra-asunto ei tunnu täysin omalta kodilta. Varsinkin jos siellä ei saa tehdä omia muutoksia, kuten pieniä remontteja tai korjauksia. Vuokranantajalla on myös oikeus vuosittain nostaa vuokraa tietyllä prosentilla. 

Vuokralla asumisen miinukset

 • Korkea vuokrataso suosituilla asuinalueilla 
 • Irtisanomisajat
 • Vuokran nostaminen
 • Toisen omistama asunto
 • Usein ei saa tehdä omia muutoksia

Opiskelijasähköä alennuksella

Opiskelijana saat Fortum Vakio sopimuksen alennuksella. Tutustu nyt opiskelijoille räätälöityyn sähkösopimukseen, joka sopii hyvin vuokra-asuntoon.

Fortum Opiskelijasähkö

Asunnon ostaminen

Asunnon omistaminen vaatii useimmiten säästämistä, ellei asuntoa saa esimerkiksi sukulaissuhteen kautta. Jotta lainaa asuntoa varten voi saada, täytyy siinä vaiheessa usein olla säännölliset tulot ja vakituinen työpaikka, jotka takaavat, että pystyt maksamaan lainaa myös takaisin. 

Oma asunto on toki aina oma, ja siksi siihen kiintyy eri tavalla kuin vuokra-asuntoon. Voit myös remontoida ja muutoin muokata omaa asuntoa niin paljon kuin haluat ja niin pitkälle kuin omat varat riittävät. Voit myös halutessasi vuokrata tai alivuokrata asuntoa, jos et siinä jostain syystä itse asu. 

Asunnon omistamisen plussat

 • Turva ja pysyvyys 
 • Sijoitus
 • Remontointimahdollisuus
 • Edelleenvuokraus

Omistusasunto toki sitoo, sillä siinä on kiinni on valtava määrä rahaa, jota varten on useimmiten haettu lainaa. Lainapäätöksen saaminen  on myös välillä työlästä ja sopivaa kotia ei välttämättä löydy samantien. Myös suosituilla asuinalueilla kilpailu myytävistä asunnoista on kovaa ja siksi pitää sinnikkäästi käydä näytöissä ja olla nopea ostopäätöksissä. 

Omassa asunnossa on myös vastuussa kaikesta - mikä tarkoittaa remontteja, vahinkoja, rikkoutumisia yms. Nämä saattavat olla yllättäviä menoja, joihin täytyy asunnonomistajana olla varautunut. 

Lue myös ekologisista remonteista Yhdessä-blogista

Asunnon omistamisen miinukset

 • Säästöt ja lainan saaminen 
 • Kilpailu asuntomarkkinoilla voi vaikeuttaa asunnon löytämistä 
 • Huolto- ja remontointi, sekä niiden kulut 
 • Asunnon myyminen ei ole aina kovin nopeaa tai vaivatonta

Tärkeintä on kotona viihtyminen

Oli valintasi kumpi vain, tärkeintä on että olet itse tyytyväinen päätökseesi. Siksi kannattaa pohtia omaa tilannetta harkiten - kumpi vaihtoehto on itselle parhaiten sopiva tällä hetkellä. Koti muodostuu sinne missä ovat ihmiset ja itselle tärkeät asiat, oli se sitten vuokra- tai omistusasunnossa. 

Luota omaan tunteeseen ja etsi koti jossa koet viihtyväsi! 

Hyviä juttuja ja vinkkejä kotona viihtymiseen löydät Yhdessä-blogista