Vuokra-asunto - opas vuokralaiselle

Vuokralla asuminen on monelle mieluisa asumismuoto elämäntilanteesta riippumatta. Vuokralla asuminen on vapaampaa kuin omistusasuminen ja siksi vuokra-asumisen joustavuus vetää monia puoleensa.

Usein myös oma talous puoltaa vuokralla asumista. Vuokralla asuessa voi elämäntilanteen muuttuessa vaihtaa asunnosta kalliimpaan tai edullisempaan, sillä asunnosta pääsee irtisanoutumaan usein kuukauden irtisanomisajalla. Oli tilanne mikä tahansa, vuokra-asuminen on oiva tapa päästä kokeilemaan monipuolisesti asuntoja erilaisilta asuinalueilta.

Mistä lähteä liikkeelle vuokra-asuntoa etsiessä?

Vuokran suuruus

Oma taloudellinen tilanne pitää selvittää ensimmäisten asioiden joukossa. Kuinka suurta vuokrasummaa pystyy kuukausittain maksamaan? Löytyykö tarpeeksi rahaa takuusummaan? Takuuvuokra voi olla jopa 2-3 kuukauden vuokrasumma, joten siihen täytyy etukäteen varautua.

Vuokran lisäksi on myös kasa muita kuluja maksettavana; muuttopäivän menot, uuden asunnon huonekalut, kotivakuutus sekä sähkösopimus, ovat lähes jokaisen muuttajan listalla

Jos olet muuttamassa kämppisten tai puolison kanssa, täytyy myös tietää kuinka suurta vuokraa he ovat valmiita maksamaan. Porukan koosta riippuen, isompi asunto voi olla tarpeen, jolloin vuokrataso voi taas nousta. Muiden kanssa asuminen on yleisesti kuitenkin edullisempaa kuin yksin, koska kulut jaetaan keskenään.

Budjettia pyöritellessä kannattaa laskea tarkkaan omat tulot ja menot, jotta elämä ei mene liian tiukalle turhan korkean vuokran vuoksi.

Vuokra-asunnon ominaisuudet

Vuokra-asunnon hinta koostuu sijainnista, neliömäärästä, asunnon iästä ja kunnosta. Jos kyseessä on kerrostalo, asunnon kerros ja sijainti myös määrittelee vuokrasummaa. Täytyy olla selkeät sävelet siitä, että mitä kaikkea asuntoon kuuluu ja mitä kuluja vuokra-asumisessa syntyy, jotta on helpompaa valita itselleen sopivin asunto.

Mieti näitä asioita, ennen vuokra-asuntojen vilkuilua:

Paljon neliötä olisi hyvä minimissään löytyä asunnosta? Täytyykö kodista löytyä parveke, sauna tai tiskikone? Onko tarve autopaikalle, saunavuorolle tai muille eduille? Mihin suuntaan haluaisit ikkunoiden olevan, missä vaiheessa päivää aurinko paistaa asuntoon? Onko taloyhtiössä oltava hissi?

Kun asuntoja käy katselemassa paikan päällä saa parhaiten kuvan itse asunnosta, mutta pieni ajattelu etukäteen helpottaa asunnon etsimistä.

Sijainti

Sijainti on avainasemassa asuntoa etsiessä, niin viihtyvyyden kuin myös vuokrahinnan puolesta.

Siksipä kannattaa miettiä millainen asuinalue olisi itselle kaikista sopivin. Millaiset kulkuyhteydet on eri alueilla? Haluatko asua lähellä palveluita vai mieluummin luonnon rauhassa? Nämä asiat kannattaa miettiä hyvissä ajoin itselle selkeiksi, jotta on helpompi tutustua eri asuinalueiden tarjontaan ja palveluihin.

Sijainti myös vaikuttaa vuokra-asunnon hintaan, sillä asunnot lähempänä keskustaa ovat yleisesti kalliimpia kuin kauempaa löytyvät. Näin usein joutuu tekemään päätöksen, että olisiko itselle paras vaihtoehto asua lähellä keskustaa ja palveluita, vai kauempana jolloin voit saada parempikuntoisen ja isomman asunnon.

Kodin sijainnilla on valtavasti merkitystä, sillä kodin alueella on tärkeää viihtyä ja tuntea olonsa turvalliseksi. Siksi kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat itselle kaikista tärkeimpiä asuinaluetta miettiessä ja mistä asioista voi mahdollisesti joustaa.

Sijaintia pohtiessa moni miettiikin kulkuyhteyksiä, palveluita sekä alueen tunnelmaa, joten ota ainakin nämä asiat huomioon sopivaa asuinaluetta metsästäessä.

Asunnon muutokset

Koska vuokra-asunto ei ole oma, ei sinne voi täysin oman mielen mukaisesti tehdä muutoksia. Osa vuokranantajista ovat kuitenkin avoimia pienille muutostöille ja remonteille. Tästä kannattaa keskustella etukäteen vuokranantajan kanssa, saako esimerkiksi seiniä maalata tai muita muutoksia tehdä?

Vuokralle muuttaessa täytyy kuitenkin varautua siihen, että sitä juuri täydellistä vuokra-asuntoa ei välttämättä löydy heti. Koska et voi myöskään aina tehdä muutoksia asuntoon, voi olla vaikeaa löytää sitä täysin täydellistä kotia.

Siksi vuokralaisen kannattaa tarkastella suurempaa kuvaa, sillä vaikka asunnossa olisi pieniä puutteita, voi vuokra-asunnosta tarvittaessa vaihtaa toiseen jos ne alkavat häiritsemään pidemmän päälle.

Lemmikit vuokra-asunnossa

Lemmikit on varmasti monelle asia, joka aiheuttaa päänvaivaa vuokra-asumisen suhteen. Lemmikkien salliminen mietityttää niin vuokraisäntää kuin vuokralaista.

Vuokranantajat luonnollisesti haluavat suojella asuntoa mahdollisimman hyvin ja siksi eivät välttämättä salli lemmikkejä. Lemmikkejä omistavat asukkaat taas toivovat löytävänsä kodin jonne lemmikit ovat tervetulleita. Valitettavan usein lemmikit rajoittavat vuokra-asuntojen tarjonnan määrää, mutta onneksi löytyy myös vuokranantajia jotka sallivat lemmikit.

Lemmikkien salliminen yleensä sovitaan viimeistään vuokrasopimuksessa, jotta olisi mahdollisimman selkeää mitä asunnossa saa tehdä ja mitä ei.

Vuokrasopimus

Kun olet löytänyt vuokra-asunnon itsellesi, seuraavaksi allekirjoitetaan vuokrasopimus vuokranantajan kanssa. Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen on hetki, jolloin asunnon vuokrauksesta tulee totta ja pääset suunnittelemaan muuttoa!

Sopimus on tärkeä puolin ja toisin, jotta vuokra-asumisesta voidaan tehdä mahdollisimman reilua ja selkeää. Siksi kannattaa tutkia sopimus tarkkaan: Onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus? Mitkä kaikki asiat kuuluvat sopimukseen? Ennen nimen paperiin laittamista kysy vuokranantajalta kaikki mahdolliset kysymykset ja tutki asuntonäytössä tarkkaan.

Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen muuttaminen on virallista, joten ole täysin varma mihin kaikkeen sitoudut kirjoittaessasi nimesi paperiin.

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Pakkaa­minen ja muu järjestely

Koska pakkaaminen on aikaa vievää puuhaa, jätä reippaasti aikaa ennen muuttoa ja pyri pakkaamaan mahdollisimman järjestelmällisesti. Muuttopäivälle kannattaa myös pyytää apulaisia kehiin jo hyvissä ajoin, varsinkin jos muuttoapu löytyy omasta tuttavapiiristä.

Pakkailun ja muun järjestelyn lomassa voi onneksi jo alkaa unelmoimaan siitä hetkestä, kun voi istahtaa sohvalle uudessa vuokrakodissa, ystävien ympäröimänä oman kämpän tupareissa!

Muista tehdä sähkösopimus ennen muuttoa

Sähköt vuokra-asuntoon

Tekeekö vuokralainen vai vuokranantaja sähkösopimuksen sinun vuokra-asuntoosi? Muista selvittää etukäteen kuka hoitaa sähköt uuteen kotiisi.

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta