Vuokra-asunnon sähkösopimus

Vuokralle muuttaessa sähkösopimus vuokra-asuntoon on to do -listan kärkipäässä.

Sähkösopimus vuokra-asuntoon

Jos uudessa kodissa on vastassa pilkkopimeä asunto missä kylmälaitteita ei saa päälle, se on varsin ikävä yllätys jos sähköjen hankkiminen on päässyt unohtumaan muuttokiireiden tiimellyksessä. Vertaile siis tarjouksia ajoissa ja hoida vuokra-asunnon sähkösopimus kuntoon ennen muuttoa.

Monelle saattaa kuitenkin tulla valinnanvaikeus vuokra-asunnon sähkösopimuksia tutkiessa, sillä tarjontaa on paljon. Valintoja pystyt tekemään niin hinnan, sopimuksen keston ja sähkön tuotantomuodon tyypistä alkaen, minkä lisäksi asumismuoto ja taloyhtiö vaikuttavat päätökseen.

Sähkösopimuksen tekeminen vuokra-asuntoon onnistuu nopeasti verkossa, jolloin voit saada sähköt kotiin hyvinkin nopealla aikataululla.

Tämän jutun luettuasi tiedät mitä ottaa huomioon sähkösopimusta valitessa ja mitä eroa on vuokralaisen - ja vuokranantajan sähkösopimuksella.

Millainen sähkösopimus vuokra-asuntoon?

Uuteen asuntoon muuttaessa moni varmasti pohtii, että millainen sähkösopimus olisi omaan asuntoon sopiva. Mikä sähkön tuotantomuoto olisi paras vaihtoehto ja mistä saisi omaan tarpeeseen parhaimman hinnan? Sähköverkkoyhtiötä ei pysty vuokralainen itse valitsemaan, sillä sähkönsiirrosta vastaa se yhtiö, jonka alueella asukas asuu.

Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että sähköt olisi hankittuna viimeistään edellisenä päivänä. Jos tämä kuitenkin on epähuomiossa jäänyt hoitamatta, Fortumilta voi sähköt saada vielä saman päivän aikana, jos soitat ennen puoltapäivää.

Talotyyppi, sähkön tuotantomuoto ja sopimuksen kesto vaikuttavat sähkölaskun hintaan. Vakaa hinta on hyvä vaihtoehto, jos arvostaa tasaista kuukausihintaa. Joustava hinta puolestaan laskuttaa tuntikohtaisen pörssisähköhinnoittelun mukaisesti. Opiskelijana kannattaa myös tarkkailla erilaisia tarjouksia sähkösopimuksissa. Mikäli sinulta löytyy jo sopimus, voi sen myös tilanteesta riippuen siirtää uuteen kotiin.

Ympäristöystävällinen sähkö on tärkeä puhtaamman tulevaisuuden vuoksi, ja siksi hiilidioksidipäästötön sähkö tai kokonaan uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö tulisi olla kaikkien valinta. Fortumilla sähkö on aina 100 % hiilidioksidipäästötöntä.

Muista nämä vuokra-asuntoon sähkösopimusta miettiessä:

  • Sähkön laatu - valitse aina ympäristöystävällinen sähkö!
  • Opiskelija-alennukset
  • Vakaa hinta vs. joustava hinta
  • Määräaikainen vs. toistaiseksi voimassaoleva sopimus

Ilmastoystävällinen sähkö

Valitse ilmastolle ystävällinen sähkösopimus ja tule mukaan kanssamme tekemään pieniä ilmastotekoja - palkitsemme niistä sinua pienemmällä sähkölaskulla.

Tule mukaan

Vuokralaisen sähkösopimus

Yleisesti vuokralainen on vastuussa sähkösopimuksen hankkimisesta ja sen maksamisesta. Silloin omalla vastuulla on sopimusten vertailu, sopivan sopimuksen valinta sekä sähkölaskun maksaminen. Sähkösopimus vuokralaisen vaihtuessa myös vaihtuu, sillä vuokralainen on itse vastuussa sopimuksen hankkimisesta.

Vuokralaiselle tilanne on suotuinen, sillä silloin pääse valitsemaan sähkön tuotantomuodon ja näin tekemään ekologisen valinnan. Sopimusta voi myös muuttaa omien toiveiden ja sopimusehtojen mukaisesti.

Jos vuokrasopimuksessa on määritelty sähkö kulutuksen mukaan, täytyy vuokralaisen selvittää energiayhtiöltä, että voiko asuntoon tehdä oman sopimuksen vai onko taloyhtiö ottanut sähkön koko talolle. Jos taloyhtiö on hoitanut sähkösopimuksen, tulee lasku silloin suoraan vuokralaiselle.

Vuokranantajan sähkösopimus

Osassa tapauksista vuokranantaja tekee asuntoon sähkösopimukseen. Tämä on määriteltynä vuokrasopimuksessa ja vuokranantaja itse vertailee ja valitsee asuntoon sopivan sähkösopimuksen.

Tällöin sopimusehdot täytyy olla selkeät puolin ja toisin, jotta ollaan samalla sivulla sopivasta sähkönkulutuksesta.
 

Vuokranantaja on vastuussa sähkölaskun maksamisesta, joka täytyy olla selkeänä myös vuokrasopimuksessa. Tämä vaihtoehto voi toisaalta olla haastava, sillä jos kulutus nousee huomattavasti - kuka maksaa?

Vuokralaisen puolelta tämä saattaa olla kinkkisempää myös oman energiansäästön kannalta, sillä jos ei itse pysty tarkkailemaan omaa sähkölaskua, voi olla haastavampaa hahmottaa omaa sähkönkulutusta.

Vuokralaisen kotivakuutus

Vuokra-asuntoon vaaditaan useimmiten kotivakuutus vuokralaisen puolelta, sillä vuokranantajan vakuutus ei kata itse asunnossa tapahtuneita vahinkoja. Siksi onkin helpompaa keskittää kotivakuutus ja sähkösopimus samaan paikkaan, joka säästää aikaa ja rahaa. Kotivakuutus voidaan myös siirtää uuteen asuntoon, jolloin täytyy kuitenkin tarkistaa, että se kattaa uuden asunnon tarpeet. Kotivakuutus vuokra-asuntoon täytyy hankkia jo ennen muuttoa, jotta se kattaisi mahdolliset muuttopäivän vahingot.

Fortum sähkösopimuksia vertailemalla voit valita sopivan sähkösopimuksen ja samalla tilauksella ottaa kylkeen myös vuokra-asuntoon sopivan kotivakuutuksen!

Lue lisää kotivakuutuksesta

Kotivakuutus ja sähkö