Tilapäinen muutto

Tilapäisessä muutossa asutaan lyhytaikaisesti muualla ja sen jälkeen palataan takaisin vakituiseen osoitteeseen. Myös väliaikainen muutto edellyttää tiettyjen sopimusten solmimista, joita on listattu tähän helpottamaan väliaikaista muuttoa.

Tilapäinen muutto erilaisissa elämäntilanteissa

 

Monissa elämäntilanteissa tulee vastaan lyhytaikaisempi muutto toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille. Opiskelijan tilapäinen muutto saattaa tulla ajankohtaiseksi harjoittelun, kesätyön tai ulkomailla opiskelun myötä. Isomman remontin, kuten putkiremontin takia monet joutuvat asumaan väliaikaisesti toisessa asunnossa.

Mikä on tilapäinen muutto?

Muutto katsotaan tilapäiseksi silloin, kun muutat vakinaisesta osoitteestasi alle vuoden mittaiseksi ajaksi toiseen osoitteeseen ja palaat takaisin samaan vakinaiseen osoitteeseesi. Tilapäisessä muutossa vakinainen osoitteesi tai kotikuntasi eivät muutu. Tilapäiselle osoitteelle on aina ilmoitettava päättymispäivämäärä. Jos muutat uuteen osoitteeseen lyhyeksikin aikaa, mutta et enää palaa takaisin vakituiseen asuntoosi, kyseessä on pysyvä muutto.

Miten toimia sähkösopimuksen kanssa?

Koska tilapäinen muutto kestää vain lyhyen ja määrätyn ajan, hyvä vaihtoehto on säilyttää sähkösopimus vakituisessa asunnossa sellaisenaan. Jos asunto on poissa ollessasi tyhjänä, ovat sähkölaskutkin pieniä. Jos asuntoon on tulossa vuokralainen, voit sopia hänen kanssaan sähkölaskuista, vaikka sopimus pysyisikin ennallaan.

Halutessasi voit Fortumin asiakkaana siirtää nykyisen sähkösopimuksesi uuteen osoitteeseen. Huomaa kuitenkin, että tässä tapauksessa sopimuksesi vakituisessa asunnossa päättyy, kunnes siirrät sopimuksen takaisin sinne.

Jos teet tilapäiseen asuntoosi toisella paikkakunnalla uuden sähkösopimuksen, Fortumin sähkösopimukset Pörssisähkö ja Vakio ovat voimassa toistaiseksi ja niiden irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

Tee uusi sähkösopimus väliaikaiseen asuntoosi

Muista tehdä tilapäinen osoitteenmuutos

Lyhytaikaisesta, kuitenkin yli kolme kuukautta kestävästä muutosta on tehtävä tilapäinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Yhdellä Postin ja Digi- ja väestötietoviraston muuttoilmoituksella saat kerralla päivitettyä tietosi useimmille tahoille, kuten verottajalle, Kelalle, Traficomiin, pankeille ja vakuutusyhtiöille. Myös opiskelijoiden on tehtävä tilapäinen muuttoilmoitus aina yli kolmen kuukauden oleskelusta, samoin ulkomailla lyhytaikaisesta muutosta on ilmoitettava.

Siirrä postit tilapäisesti uuteen osoitteeseen

Jos haluat kääntää postisi tilapäiseen osoitteeseen, tilaa maksullinen määräaikainen postin edelleenlähetys.

Testaa sopivin sähkösopimus

Kotivakuutus on aina hyvä olla voimassa

Vaikka muutto toiseen osoitteeseen olisi lyhytaikainenkin, kotivakuutus on aina tarpeen ikävien yllätysten varalta. 

Minne tavarat tilapäisen muuton ajaksi?

Joskus vakituinen asunto on tyhjennettävä tavaroista tilapäisen muuton ajaksi esimerkiksi vuokralaisia varten. Kodin tavaroille on tarjolla erilaista vuokrattavaa varastotilaa, johon irtaimiston saa säilöön kuukausimaksulla. Lue lisää, miten vuokravarasto voi tuoda helpotusta tilapäiseen muuttoon.

Kesämökillä asuminen kesäkuukaudet

Jos muutat kesäksi mökille, vakituinen osoitteesi pysyy ennallaan, eikä tilapäistä muuttoilmoitusta yleensä tehdä. Määräaikainen Postin edelleenlähettäminen voi kuitenkin ilahduttaa, jos mökillä oleskellaan pitkiäkin jaksoja. Vakituiseksi osoitteeksi kesämökkiä ei voi vaihtaa ilman kunnan rakennusvalvonnan tekemää asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttamista.

Muutto ja sähkösopimus

Augmented reality
Muuttajan asiakasetu

Fortumin asiakkaan muuttoil­moitus: Muutta­jalle perus­maksut 0€ puoleksi vuodeksi! (tai Fortum Vakio -5 €/​​kk puoleksi vuodeksi)!

Tee muuttoilmoitus
My fortum
Oma asiakkuus aina mukana

Oma Fortum -sovellus näyttää ajanta­saiset tiedot energian­ku­lu­tuk­sesta sekä sopimuk­sista ja laskuista.

Oma Fortum -sovellus
Moving
Alennusta Niemen muutto­pal­ve­luista

Saat asiak­kaa­namme Niemen muutto­palve­luista 10 % alennuksen. Saat muuttoapua juuri sen verran kuin tarvitset, mm. muutto­laa­ti­koista tavaroiden pakkaukseen ja kalus­teiden kasaukseen.

Katso ja hyödynnä tarjous

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä

Tilapäisestä muutosta kysyttyä

Pitääkö tilapäisestä muutosta tehdä muuttoilmoitus?
Chevron down

Lyhytaikaisesta, kuitenkin yli kolme kuukautta kestävästä muutosta on tehtävä tilapäinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Alle kolme kuukautta kestävistä muutoista ei tarvitse tehdä muuttoilmoitusta. 

Pitääkö mökille muutosta kesäajaksi tehdä muuttoilmoitus?
Chevron down

Mökkiä ei voi vaihtaa viralliseksi osoitteeksi, jos rakennusvalvonta ei ole määritellyt sitä vakituiseen asuinkäyttöön. Postiin kannattaa kuitenkin tehdä sopimus edelleenlähettämisestä.

Miten toimia sähkösopimuksen kanssa tilapäisessä muutossa?
Chevron down

Voit siirtää siirtää nykyisen Fortumin sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen ja vakituisen vanhan osoitteen sopimus päättyy kunnes siirrät sopimuksen takaisin sinne. Toinen vaihtoehto on pitää nykyinen sopimus vanhassa osoitteessa ja tehdä tilapäiseen osoitteeseen toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Muista irtisanoa sopimus vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa takaisin.

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttopalveluista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta