Sähkönkulutuksen seuranta ja sähkön säästäminen

Useimmat varmasti haluaisivat vähentää turhaa sähkönkulutusta, mikä näkyisi luonnollisesti myös säästönä sähkölaskussa. Moni ei kuitenkaan välttämättä tiedä mitkä ovat oman talouden suurimpia sähkösyöppöjä, ja kuinka niiden kulutusta voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti vähentää.

Sähkönkulutuksen seuranta on hyvä tapa tarkkailla omaa sähkönkäyttöä, sillä sen avulla voit tehdä muutoksia omaan sähkönkulutukseen kotona. Pienillä elämäntapamuutoksilla voi tehdä selvää säästöä, mikä on positiivista niin omalle kukkarolle kuin myös ympäristöllemme.

Sähkönkulutuksen seuranta kannattaa aloittaa kun muutat uuteen kotiin tai vanhassa asunnossasi. Näillä vinkeillä säästät selvää rahaa.  
 

Sähkönkulutuksen seuranta

Oma Fortum -palvelussa voit seurata sähkönkulutusta kätevästi omassa kodissasi.

Voit käyttää palvelua Fortumin sähköasiakkaana kirjautumalla verkkosivuilla tästä. Voit myös ladata Oma Fortum -sovelluksen puhelimeesi täältä.

Etkö ole vielä Fortumin asiakas?

Katso parhaat sähkötarjoukset täältä

Mistä sähkön­ku­lutus koostuu?

Moni sähkölaskun saatuaan tarkistaa ainoastaan maksettavan summan ja eräpäivän, sen kummemmin laskun yksityiskohtiin perehtymättä. Kannattaa kuitenkin tutkia laskua perusteellisemmin - kuinka paljon sähköä on kulutettu kuukaudessa ja millä tavoin energiankulutusta voisi saada pienemmäksi?

Meillä pohjoisessa eläessä lämmitykseen menee tyypillisesti paljon energiaa, mutta on myös muita sähkönkuluttajia jotka saattavat yllättää.

Säästä sähköä aloittamalla sähkönkulutuksen seuranta – mikä kuluttaa sähköä kodissasi

Sauna ja sähkönkulutus

Meille suomalaisille niin rakas harrastus saunominen kuluttaa sähköä melkoisesti, varsinkin jos tapana on saunoa lähes päivittäin.

Saunomista ei toki tarvitse täysin lopettaa, mutta pienillä muutoksilla voi säästää sähköä saunoessa huomattavasti. Älä siis sauno montaa kertaa viikossa, laske hieman saunan tavoitelämpötilaa, sauno aina mahdollisuuksien mukaan porukassa, älä jää asumaan saunaan ja älä koskaan lämmitä saunaa turhaan. Vanha kiuas kuluttaa paljon sähköä, joten vaihda kiuas tarpeen vaatiessa uuteen.

Ruoanlaitto

Uuni, liesi, jääkaappi ja pakastin ovat tärkeitä laitteita ruoanlaiton mahdollistamiseen, mutta toimiakseen ne kuluttavat sähköä. Kulutusta voi vähentää käyttämällä laitteita oikeaoppisesti, valitsemalla mahdollisimman vähän energiaa kuluttavat laitteet, sekä uusia vanhat paljon energiaa kuluttavat laitteet uusiin. Esimerkiksi induktioliesi ja nykyaikaiset kylmälaitteet tuovat sähkön säästämistä verrattuna vanhanaikaisempiin laitteisiin.

Kodinkoneet

Useimmista talouksista löytyy astianpesukone, pyykinpesukone ja monilta vielä pyykinkuivauskone. Sähköä voit säästää pesemällä aina täysiä koneellisia sekä monissa koneissa voi valita ympäristöystävällisen ohjelman. Osan vaatteista voi myös tuulettaa tai jopa pakastaa, jolloin niitä ei tarvitse aina käyttää pesukoneen kautta.

Vanhat ja paljon sähköä kuluttavat kodinkoneet kannattaa vaihtaa turvallisempiin ja ympäristöystävällisiin kodinkoneisiin.

Asunnon lämmitys

Tyypillisesti yli puolet sähkönkäytöstä menee kodissa asunnon lämmittämiseen. Sähkönkulutuksen summa tosin riippuu lämmitysmuodosta ja asunnon koosta. Lämmityksessä voi säästää pienentämällä huoneen lämpötilaa, sillä jopa muutaman asteen laskeminen säästää laskussa yllättävänkin suuria summia. Huomioi, että omakotitalo kuluttaa huomattavasti enemmän kuin kerrostaloasunto.

Varsinkin sähköinen lattialämmitys kuluttaa helposti liikaa sähköä, jos pitää huonelämpötilaa korkealla. Yhden asteen huonelämpötilan laskeminen vähentää sähkönkulutusta keskimäärin 5 %.

Lue lisää lattialämmityksen vinkeistä.

Käyttövesi

Veden lämmittäminen syö sähköä kotitaloudessa enemmän kuin moni uskoisikaan. Siksi ei kannata jättää lämmintä vettä juoksemaan turhaan, tai käydä liian pitkissä ja kuumissa suihkuissa ja kylvyissä. Tiskikoneet ja pesukoneet kuluttavat reippaasti lämmintä vettä, siksi niitäkään ei kannata pyörittää turhan tiuhaan tahtiin. Mahdollisuuksien mukaan käytä matalia lämpötiloja ja kuivata pyykit ulkona.

Elektroniikkalaitteiden kulutus

Elektroniikkalaitteista erityisesti televisio ja tietokone kuluttavat huomattavasti sähköä, mutta laitteiden kulutuksessa on kuitenkin valtavasti eroja. Suuret televisiot kuluttavat enemmän kuin pienemmät, sillä esimerkiksi pienet läppärit eivät kuluta lähellekään niin paljon kuin pöytäkoneet. Muista sulkea laitteet aina kun niitä ei käytetä, jotta energiaa ei kulu turhaan hukkaan!

Valaistus

Valaistusteknologia on onneksi nykypäivänä mennyt paljon eteenpäin, ja lamput eivät ole niin suuria energiasyöppöjä kuin ennen. Valaistuksessa pystyy säästämään valitsemalla energiansäästölamput, sammuttamalla valot aina kun niitä ei tarvita ja sijoittamalla valoja sinne missä niitä oikeasti tarvitaan.

Tiesitkö?

Fortumin asiakkaana voit pienentää omaa sähkölaskuasi tekemällä pieniä ympäristötekoja.

Liity nyt Fortumin etuohjelmaan ja ansaitse ilmaisia sähkötunteja ja samalla huolehdit ympäristöstäsi.

Lue lisää

Mistä sähkö­lasku muodostuu?

Sähkölasku muodostuu sähköenergiasta, sähkön siirrosta sekä veroista. Siirrosta ja sähköenergiasta maksetaan arvonlisävero sekä sähkövero. Myyntiosuuden voi itsenäisesti valita ja kilpailuttaa, mutta siirron hoitaa aina paikallinen sähköyhtiö.

Sähkön siirto tarkoittaa sähköverkkojen kautta siirtyvää energiaa. Sähkön kulutuksen lisäksi sähkön pörssihinnan vaihtelu vaikuttaa hintaan. Sähkölaskun summaan myös vaikuttaa onko valittuna vakaa vai joustava hinta sekä muut sopimusehdot.

Miksi sähkönkulutuksen seuranta kannattaa ottaa käyttöön?

Sähkön kulutuksen seuraaminen helpottaa ymmärtämään omaa energiankulutusta ja siten tunnistamaan oman energiankulutuksen ongelmakohtia. Oma Fortum -sovellus kertoo sähkönkulutuksen euroina ja kilowattitunteina. Voit seurata kulutusta sovelluksessa sekä verkkopalvelussa, sekä tarvittaessa tehdä muutoksia sopimukseen.

Oman kulutuksen seuraaminen on tärkeää, jotta tunnistaa oman talouden sähkösyöpöt ja havaitsee mahdollisesti vialliset sähkölaitteet. Kun otat seuraamisesta itsellesi rutiinin, voit lyhyessä ajassakin huomata jo muutosta, puhumattakaan kuinka paljon säästöä pystyy tekemään vuositasolla!

Sähkönkulutuksen vähentäminen on myös äärimmäisen tärkeää ympäristömme kannalta, sillä jos kaikki pyrkivät vähentämään turhaa energiankulutusta, voi ympäristömme huomattavasti paremmin!

Tutustu Oma Fortum -palveluun ja ota tavaksi oman sähkökulutuksen tarkkailu.

Jokainen pienentynyt sähkölasku on hurrauksen paikka, varsinkin kun sen on saanut pienennettyä omaa kulutuskäyttäytymistä muuttamalla!

Muutto ja sähkö­so­pimus

My fortum
Sopimukset ja kulutus Oma Fortumissa

Oma Fortum -palvelun ja -sovelluksen avulla seuraat sähkönkulutustasi, näet kertyneen sähkölaskun ja voit tehdä muutoksia sopimukseesi.   

Oma Fortum
Devices
Fortumin asiakkaan muuttoil­moitus

Jo Fortumin asiakas? Netissä teet sähkö­so­pi­muksen muuttoil­moi­tuksen uuteen osoit­teeseen.

Tee muuttoilmoitus
Prices and contracts
Valitse sähkösopimus

Mikä sähkösopimus sopii sinulle parhaiten uudessa kodissasi?

Aloita testi

Miksi Fortum Duo?

Fortum Duo -sähkö­so­pimus yhdistää fiksusti sekä kiinteä­hin­taisen että markkinahintaisen sähkö­so­pi­muksen edut. Saat sopimukseesi kiinteän sähköhinnan osuuden kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sinulla on mahdollisuus säästää sähkölaskussa kuluttamalla vähemmän kulutushuippujen aikaan. Tutustu Duo-sähkösopimukseen

Pysy kartalla sähköstä

Energian säästäminen on ajankohtaista ja monet miettivät kodissaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Se miten voit säästää energiaa, riippuu usein omasta käyttäytymisestä ja usein jo pienillä teoilla, voit alentaa energiankulutustasi ja säästää sähkölaskussa.  Fortum haluaa auttaa sinua hallitsemaan sähkölaskuasi ja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin ja olla kotisi luotettava ja vastuullinen sähkökumppani. Lue lisää ja pysy kartalla sähköstä. 

Pysy kartalla sähköstä
Mikä kuluttaa eniten sähköä kotona?
Chevron down

Eniten sähköä kotona kuluttaa lattialämmitys. Myös sähkösauna, pöytätietokone ja kylmälaitteet vievät paljon sähköä. Välttämällä niiden turhaa käyttöä voit säästää sähkölaskussa. 

Mistä näen sähkönkulutuksen?
Chevron down

Sähkönkulutuksen näet sähkölaskusta kuukausitasolla. Näet myös kulutuksen esimerkiksi Oma Fortum -sovelluksella tai verkkopalvelussa. Seuraamalla kulutusta päiväkohtaisesti, havaitset sähkönkulutuksen piikit. 

Mistä sähkölasku muodostuu?
Chevron down

Sähkölasku muodostuu sähköenergiasta, jonka laskuttaa valitsemasi sähköyhtiö. Sähkölasku muodostuu myös sähkön siirrosta, jonka laskuttaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Siirrosta ja sähköenergiasta maksetaan arvonlisävero sekä sähkövero. Joissain sähkösopimuksissa laskuun lisätään myös kuukausimaksu. 

Miten voin säästää sähköä?
Chevron down

Sähkönsäästö kannattaa aloittaa eniten sähköä kuluttavista asioista. Lattialämmityksen voi säätää alemmas, sähkösauna kannattaa lämmittää koko perheelle kerralla ja kylmälaitteet ja muut kodinkoneet kannattaa vaihtaa uusiin vähäpäästöisiin. 

Fiksuja juttuja Fortumin asiak­kaille

Fortumin sähkösopimus on jo sellai­senaan hyvä juttu – saat asiak­kaa­namme aina päästöt­tö­mästi tuotettua sähköä, vinkkejä sähkön­säästöön ja etuoh­jelman, jossa säästät sekä ilmastoa että rahaa.

Fortumin asiakkaana saat fiksuja etuja kuten etuja Niemen muuttolaatikoista, kätevät sähkönkäytön seuraamisen työkalut ja paljon muuta. 

Lue fiksut jutut

Muutto uuteen asuntoon – lue lisää!

Katso vinkkejä asunnon hankintaan ja muuttojärjestelyihin. 

Lue lisää muuttajan oppaasta