Minne kaikkialle ilmoittaa muutosta?

Minne pitää ilmoittaa muutosta

Muutto edessä ja kaikkien käytännön järjestelyiden lisäksi pitää miettiä, minne kaikkialle ilmoittaa muutosta. Kokosimme yhteen muuttoilmoitukseen ja osoitteenmuutokseen liittyvät seikat. Käymällä listan läpi, voit rauhallisin mielin keskittyä oleelliseen eli uuteen kotiisi.

Osoitteenmuutos kerralla netissä

Muuttoilmoitus onnistuu onneksi helposti netissä. Suurin osa osoitteenmuutoksista hoituu kun teet osoitteenmuutoksen postiin ja maistraattiin (nykyään Digi- ja väestötietovirasto). Osoitteenmuutos tapahtuu yhdellä lomakkeella tunnistautumalla palveluun pankkitunnuksilla.

 

Muuttoilmoituksesta lähtee tieto sekä Postin, että Digi- ja väestöviraston kautta oleellisimmille tahoille. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa kun sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa osoitteenmuutosta esimerkiksi pankkiin, vakuutusyhtiöön, seurakuntaan, Kelaan jne. Katso lista niistä yrityksistä ja organisaatioista, joille muuttoilmoitus menee automaattisesti lomakkeen kautta:

Postin muuttoilmoitus

Digi- ja väestöviraston eli entinen maistraatin muuttoilmoitus


Postin osoitteenmuutos kääntää postisi uuteen osoitteeseen maksutta kuukauden ajaksi, minkä jälkeen voit tilata maksullisen muuttopalvelun. Huomioithan, että jos olet tilannut verkosta ostoksia ennen muuttoa, Postin osoitteenmuutos ei ohjaa pakettejasi, vaan ne toimitetaan paketin osoitteen mukaisesti.

 

Muuttoilmoitus tulee tehdä viimeistään viikon kuluttua vakituisesta muutosta. Sinun pitää myös tehdä tehdä väliaikainen osoitteenmuutos maistraattiin (nykyään Digi- ja väestötietovirasto), jos asuminen toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Jos haluat kääntää postisi tilapäisesti toiseen osoitteeseen, tilaa määräaikainen postin edelleenlähetys.

Tee muuttoilmoitus taloyhtiölle ja isännöitsijälle

Toinen tärkeä ilmoitettava paikka Postin osoitteenmuutoksen ja Digi- ja väestöviraston yhteisilmoituksen lisäksi on taloyhtiö. Lähtö- ja tuloilmoitus on tehtävä aina muuttaessa.

Taloyhtiöissä on erilaisia käytäntöjä siitä, miten ja kenelle muuttoilmoitus pitää tehdä. Jos taloyhtiössä on oma huoltoyhtiö tee muuttoilmoitus tehdä suoraan isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Jos taloyhtiöllä ei ole huoltoyhtiötä, voit lähettää sähköpostin taloyhtiön kirjanpitäjälle. Joillakin taloyhtiöillä, huoltoyhtiöillä ja isännöitsijöillä on verkkosivuilla sähköisiä lomakkeita muuttoilmoituksen tekemiseen tai ilmoituksen voi tehdä myös sähköpostilla.

Miksi minun pitää tehdä muuttoilmoitus taloyhtiölle?

 

Muuttoilmoitus taloyhtiölle tai isännöitsijälle pitää tehdä aina kun muutat, myös silloin kun asuntoosi muuttaa uusia asukkaita tai joku muuttaa siitä pois. Nimikyltti ovessa ja vesilasku ovat konkreettisia asioita, mutta jos vaikka tarvitset joskus ovenavauksen, on asukkaan nimi löydyttävä tiedoista. Voit ilmoittaa samalla kertaa kaikki asuntoon muuttavat tai asunnosta muuttavat asukkaat.

Samalla kun teet muuttoilmoituksen uuden osoitteen taloyhtiölle tai isännöitsijälle, sinun tulee tehdä ilmoitus myös vanhaan asuntoosi. Näin tieto välittyy eteenpäin ja laskutus esimerkiksi autopaikasta tai saunavuorosta lopetetaan.

Sähkösopimus ja muutto

 

Muuttaessasi sinun pitää tehdä myös muutos sähkösopimukseen ja kotivakuutukseen. Jos muutat kerrostaloon, voit ottaa sähköt ja vakuutuksen yhdellä kertaa Fortumilta. Kerros­ta­loa­suk­kaille räätä­löi­ty kotiva­kuutus korvaa myös muuton aikana sattuneet vahingot, kunhan tilaat sähköt ja vakuu­tuksen ennen muutto­päivää.

 

Vertaa sopimuksia ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto
 

Fortumin asiakkaana saat 30 % alennusta Niemen muuttolaatikoista.
Soita numeroon 020 554 554 pyydä tarjous ja kerro että olet Fortumin asiakas.
 

Osoitteenmuutos kouluun ja työpaikalle
 

Muutto uuteen osoitteeseen vaikuttaa koulunkäyntiin ja päivähoitopaikkaan. Lapsesi nykyisessä koulussa annetaan ohjeita koulun vaihtamiseen ja jos olet muuttamassa eri paikkakunnalle, voit olla yhteydessä myös uuden kunnan opetusviranomaisiin. Koulut huolehtivat peruskoululaisen tai toisen asteen opiskelijan tietojen siirtymisestä. Vaikka lapsesi ei vaihdakaan koulua, tee silti muuttoilmoitus kouluun.

 

Ilmoita myös työpaikalle uudesta osoitteesta, niin saat työnantajasi postin oikeaan osoitteeseen.

Ilmoita Kelaan muutostasi

Jos saat asumiseen liittyviä etuuksia Kelasta, saattaa muutto aiheuttaa niihin muutoksia. Saatat myös olla oikeutettu Kelan muuttoavustukseen.

Kerro kavereille ja sukulaisille muutostasi

 

Osoitteenmuutoksesta kannattaa kertoa myös sukulaisille ja ystäville. Meillä kaikilla on sukulaisia, jotka lähettävät joulukortteja ja helpotat heidän elämäänsä ilmoittamalla heille uudesta osoitteesta.

 

Kavereille kannattaa myös kertoa muuttuneesta osoitteesta. Uutta kotia kannattaa juhlistaa kutsumalla ystävät kylään järjestämällä tupaantuliaiset. Kerro uudesta osoitteestasi, niin ystäväsi löytävät perille.

Katso vinkit tupaantuliaisten järjestämiseksi

Muuta muistettavaa osoitteenmuutoksista

 

Suurin osa osoitteenmuutoksista selviää Postin ja Digi- ja väestöviraston lomakkeella. Näiden lisäksi osoitteenmuutos pitää ilmoittaa harrastejärjestöihin, kuntosalille, ja lehtitilauksiin. Tarkkaile viimeisen puolen vuoden postiasi ja katso mistä kaikkialta olet saanut postia ja kenelle haluat ilmoittaa muutostasi.