Muutto ensimmäiseen kotiin

Muutto omaan kotiin

Ensimmäinen oma koti on merkittävä paikka, mitä muistellaan lämpimästi vielä vuosienkin päästä. Omilleen muutto on suuri askel itsenäistymisen matkalla ja siksi painuu mieleen tärkeänä ajanjaksona aikuisuuden kynnyksellä.

Monilla on ensiasunnosta ikimuistoisia kokemuksia ja hauskoja kommelluksia kerrottavaksi, sillä uuden tilanteen edessä voi sattua ja tapahtua.

Ensimmäiseen kotiin muuttaessa onkin paljon asioita, joita ei ole aikaisemmin joutunut miettimään ja siksi saattaa ajoittain mennä sormi suuhun.

Hyvällä valmistautumisella voit kuitenkin muuttaa rauhallisin mielin ja pääset nauttimaan ensimmäisestä kodistasi. On myös hyvä muistaa, että monikaan asia ei maailmaa kaada, joten älä säikähdä pieniä vastoinkäymisiä. Tärkeintä on pitää huolta, että koti pysyy pystyssä ja laskut tulee maksettua ajallaan!

Millainen ensiasunto?

Koska asunnon etsiminen on uutta, kannattaa siihen varata riittävästi aikaa, jotta löytää varmasti kodin jossa viihtyy.

Ennen ensiasuntoon muuttoa on usein asuttu lapsuudenkodissa, joten omaan kotiin muuttamisen suhteen mielessä pyörii paljon erilaisia kysymyksiä.

Millainen asunto olisi minulle sopiva? Millä asuinalueella haluaisin asua? Haluanko asua yksin vai muiden ihmisten kanssa? Mitä kuluja asumiseen liittyy? Mitä kaikkea täytyy hoitaa ennen omaan asuntoon muuttamista?

Näiden asioiden pohtiminen yksin voi olla raskasta, joten voi olla fiksua kysyä apua läheisiltä. Heillä voi hyvin olla tietoa erilaisista asuinalueista ja asunnoista sekä vinkkejä mitä omillaan asuessa täytyy ottaa huomioon.

Kuinka lähdet liikenteeseen asunnon etsimisen suhteen on kuitenkin hyvin ihmiskohtaista. Osa ihmisistä pitää asuinaluetta tärkeimpänä, toiset taas itse asuntoa. Asuntoja kartoittaessa täytyy myös päättää, että muuttaako yksin vai muiden ihmisten kanssa sekä millaiseen asuntoon oma varallisuus riittää.

Asunnonhakijan muistilista:

 • Ota selvää eri asuinalueista ja miltä alueelta toivoisit asunnon löytyvän
 • Mieti toiveita asunnolle ja mitkä niistä ovat realistisia tilanteeseen nähden
 • Tee päätös asumismuodosta:haluaisitko ensisijaisesti asua yksin vai muiden ihmisten kanssa?
 • Etsi ahkerasti asuntoja sopivilta asuinalueita ja lähetä asuntohakemuksia sopiviin kohteisiin

Yksinasuminen vai kämppiselämä?

Yksi suurimmista päätöksistä omilleen muuttaessa on, että haluaako asua yksin vai muiden kanssa kuten kämppisten tai puolison.

Meitä on monenlaisia asujia: jotkut viihtyvät parhaiten asuessa yksin, osa taas kämppiksen tai kumppanin kanssa. Jokainen vaihtoehto voi olla jossain vaiheessa elämää parhaiten sopiva, joten asiaa kannattaa pohtia oman elämäntilanteen mukaan. Parhaiten sopiva asumismuoto selviää monesti kokeilemalla, onneksi vuokra-asunnosta pystyy muuttamaan melko helposti, jos kokee tämänhetkisen asumismuodon itselle vääräksi.

Kämppiselämän ehdottomia plussapuolia on kotoa löytyvä seura ja asumiskulujen jakaminen. Jos muuttaa yhteen samanhenkisten ihmisten kanssa, on mukavaa viettää aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla ja silloin omilleen muuttokaan ei tunnu niin yksinäiseltä.

Jos asuu samassa kaupungissa perheen kanssa, asunto läheisten kulmilta voi luoda turvan tunnetta. Opiskeluiden perässä toiseen kaupunkiin muuttaessa, yhteisasuminen tai yhteisölliset taloyhtiöt voi olla itselle paras vaihtoehto, jos viihtyy hyvin muiden ihmisten seurassa.

Asumismuotoa pohtivan muistilista:

 • Mieti millainen asuja olet: viihdytkö parhaiten omissa oloissa vai ihmisten ympäröimänä?
 • Laske myös oma budjetti: kämppiselämä on yleisestä edullisempaa, sillä kulut jaetaan keskenään
 • Tee valinta oman fiiliksen, taloudellisen tilanteen sekä asuntotarjonnan mukaan
Huolellinen tavaroiden pakkaaminen muuttaessa

Sähköt opiskelija-alennuksella

Opiskelija! Tiesitkö, että saat Fortumilta sähköt alennuksella?

Tilaa nyt 100 % ilmastoystävällinen opiskelijan sähkösopimus.

Tilaa opiskelijasähkö

Muutto uuteen kaupunkiin

Monelle muutto ensiasuntoon saattaa olla ajankohtaista vaikka opiskelupaikan myötä, jolloin edessä voi olla muutto toiseen kaupunkiin.

Jos olet muuttamassa itselle tuntemattomaan kaupunkiin tai uudelle asuinalueelle, kannattaa perehtyä asunnon etsintään erityisen tarkasti. Hae netistä laajasti tietoa eri asuinalueista ja millaisia asuntoja kaupungista löytyy omilla kriteereilläsi. Kysele myös tutut läpi, josko heillä olisi tietoa kaupungin asuntotilanteesta. Kun sinulta löytyy yleiskuva uuden kaupungin asunnoista ja hintatasosta, lähetä asuntohakemuksia ahkerasti. Nuorella ensihakijalla saattaa olla haastavaa löytää asuntoa yksityisiltä asuntomarkkinoilta, joten kannattaa hakea niin montaa asuntoa kuin mahdollista.

Uuteen kaupunkiin muuttavalle opiskelija-asunnot tai erilaiset säätiöt voivat olla hyvä vaihtoehto, varsinkin jos toivoo kämppiksiä seuraksi. Ihmisten ympäröimänä olo ei ole niin yksinäinen ja turvaton, kuin vastaavasti yksin asuessa saattaisi olla. Moni pitää yhteisasumisesta varsinkin uudessa ympäristössä, koska siten pääsee tutustumaan nopeasti uusiin ihmisiin.

Muutto uudelle paikkakunnalle on kutkuttavan jännittävää, sillä silloin pääsee kokeilemaan siipiään uudessa kaupungissa ja omassa ensiasunnossa!

Uuteen kaupunkiin muuttavan muistilista:

 • Jätä reilusti aikaa uuden kotikaupungin asuntotarjontaan perehtymiseen
 • Kämppiselämä voi olla hyvä startti uudessa kaupungissa, joten harkitse kaupungin opiskelija-asuntoja ja hae niitä hyvissä ajoin
 • Jos mahdollista, käy tutustumassa tulevaan kotikaupunkiin ja mahdolliseen asuinalueeseen ennen muuttoa

Mitä asioita hoitaa ennen muuttoa?

Kun mieluinen kämppä on löytynyt, seuraavaksi alkaa itse muuton suunnittelu. Muuttamiseen ja asuntoon liittyy monen monta asiaa mitkä pitää olla hoidettuna ennen muuttopäivää. Ensimmäistä kertaa muuttaessa omaan kotiin voi etenkin tulla eteen uusia asioita. Ne kannattaa hoitaa hyvissä ajoin kuntoon, jotta ei synny turhaa hämminkiä ja lisätyötä stressaavan muuton lisäksi.

Ensiasuntoon muuttavan muistilista:

 • Varmista että asunnon vuokrasopimus on selkeä sekä puolin ja toisin allekirjoitettu
 • Hoida uuteen asuntoon sähkösopimus, kotivakuutus ja netti Sähkösopimuksiin pääset tutustumaan täällä.
 • Järjestä muuttopäivälle muuttoapua. Joko rekrytoi kavereita ja muita läheisiä apuun tai palkkaa muuttofirma tueksi
 • Mieti mitä hankintoja asuntoon täytyy tehdä. Typötyhjän asunnon kalustaminen on kallista, joten kannattaa pyrkiä löytämään huonekaluja ja kodinkoneita mahdollisimman paljon käytettynä
 • Aloita pakkaaminen ajoissa - ei missään nimessä vasta muuttopäivänä, jotta aikataulut eivät mene liian tiukille
 • Käy noutamassa avaimet hyvissä ajoin, jotta kuorma päästään purkamaan mahdollisimman nopeasti

Positiivisella asenteella ja järjestelmällisellä asioiden hoitamisella selviät ensiasuntoon muutosta kuin konkari ja pääset asettumaan uuteen kotiin mahdollisimman vaivattomasti.

Kun olet viimein omassa ensimmäisessä kodissasi, nauti tästä uudesta elämäntilanteesta täysillä, sillä tulet muistelemaan kyseisestä asuntoa vielä pitkään!