Kysymyksiä kodin aurinkopaneeleista

Usein kysyttyä

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Suomessa aurinkoenergian kannattavuus on hyvä. Vuosittainen tuotanto on lähes samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin. Yksittäisen järjestelmän kannattavuus yksittäiselle kuluttajalle on korkein, kun tuotetun aurinkosähkön käyttää itse eli järjestelmä on mitoitettu oman sähkönkulutuksen mukaisesti. 

Maksaako järjestelmä itsensä takaisin?

Aurinkopaneelijärjestelmä tuo säästöä sähkölaskuissa, vähentämällä ostosähkön määrää. Paneelit nostavat lisäksi tutkimusten mukaan kiinteistön arvoa sekä muun muassa nopeuttavat mahdollista kiinteistön jälleenmyyntiä. Aurinkopaneelit kasvattavat kiinteistön kiinnostavuutta ennen muuta matalien asumiskustannusten, mutta myös viherarvojensa ansiosta. Paneelijärjestelmän takaisinmaksuaikaan vaikuttaa kiinteistön arvonnousun lisäksi mm. sähkön markkinahinnan kehitys sekä järjestelmän mitoitus suhteessa omaan sähkönkulutukseen. 

Mitä lupia paneelien asentamiseen tarvitaan?

Käytännöt vaihtelevat kunnittain, varmista kaupunkisi/kuntasi verkkopalvelusta kuntakohtaiset ohjeet.  Yleensä kiinteistön omistajan tulee hakea itse toimenpidelupaa. 

Paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on myös omat ohjeensa aurinkovoimaloiden turvallisuusmääräyksille ja teknisille vaatimuksille. On tärkeää, että komponentit täyttävät paikallisen sähköverkkoyhtiön vaatimukset. 

Mihin ilmansuuntaan paneelit olisi hyvä suunnata?

Paneelit suunnataan useimmiten etelään päin. Myös kaakkoon ja lounaaseen suunnatut paneelit tuottavat hyvin, huipputeho vain ajoittuu eri kellonaikaan. Kaakkoon suunnatut paneelit tuottavat aamupainotteisesti ja lounaaseen osoittavat iltapainotteisesti. Myös kahden lappeen asennuksia tehdään. Pohjoiseen suunnattuja paneeleja ei suositella. 

Kestävätkö kattoni kattorakenteet?

Suomessa rakennusmääräysten mukaisesti rakennettujen talojen katot on mitoitettu suurelle lumikuormalle.  Paneelien lisäpaino ei tyypillisesti aiheuta katolle merkittävää lisäkuormitusta. Yksi noin 1,7 neliön aurinkopaneeli painaa alle 20 kg kun talven lumikuorma samalla pinta-alalla on yli kymmenkertainen.

Paneelien ja inverttereiden valmistustiedot?

Tiedustele näistä toimittajalta ja tee vertailuja valmistajan, valmistusmaan, laatusertifikaattien jne. osalta.

Miksi aurinkopaneelien kanssa tarvitaan invertteri?

Tehokas vaihtosuuntaja eli invertteri on aurinkopaneelijärjestelmän välttämätön osa, laadukkaiden aurinkopaneelien lisäksi. Invertterillä paneelien tuottama tasavirta muunnetaan sähköverkkoon soveltuvaksi 230 voltin vaihtovirraksi. 

Paljonko aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa sähköä?

Suurin tuotanto saadaan, kun paneelit suunnataan etelään noin 35 asteen kulmaan.

Jos katon lappeet suuntaavat itään ja länteen, kannattavinta on toteuttaa asennus harjan molemmin puolin. Kokonaistuotanto saadaan näin suunnilleen samaksi kuin etelään suunnatulla asennuksella.

Normaaliolosuhteissa paneelit tuottavat aurinkoisella säällä, lämpimänä päivänä Suomessa arviolta noin 85-95 % paneelin nimellistehosta.

Huippuolosuhteissa aurinkoisena ja kylmänä päivänä voidaan päästä yli nimellistehon. Paneelit voivat tuottaa silloin 100-105 % paneelin nimellistehosta.

Lopulliseen tuotantomäärään vaikuttavat muutkin asiat, mm. katon lappeen kulma, paneelien ilmansuunta

Kokeile aurinkolaskurilla, paljonko sinun katoltasi voisi tuottaa aurinkosähköä.

Mitä aurinkopaneelien ylituotanto tarkoittaa?

Aurinkoisina päivinä ja kesällä kotivoimalasi voi hyvinkin tuottaa tarvettasi enemmän sähköä. Tällöin ylitse jäävä sähkö ohjautuu kiinteistöstäsi takaisin sähköverkkoon. Voit myydä ylijäämätuotannon Fortumille, tekemällä Lähisähkösopimuksen kanssamme. Maksamme ylijäämätuotannosta sähköpörssin mukaisen hinnan, vähennettynä arvonlisäverottomalla välityspalkkiolla (0,24 c/kWh). Lue lisää täältä.

Jos olet sähköautoilija, voit hyödyntää aurinkopaneeliesi ylituotannon Fortum Aurinkolataus-palvelumme avulla sähköautosi lataamiseen Fortum Charge & Drive -latausverkostossa. Fortum Aurinkolatauksella hyvitämme aurinkopaneeliesi ylituotannon kaksinkertaisena Fortum Charge & Drive -palvelutunnisteellesi. Lue lisää täällä.

Ylijäämätuotannon määrää voi seurata verkossa Oma Fortum -palvelun kautta.

Kytketäänkö paneelit julkiseen sähköverkkoon?

Aurinkopaneelijärjestelmät, jotka on tarkoitettu tuottamaan sähköä omakotitaloasujan tarpeeseen korvaamaan osa ostosähköstä, kyteketään sähköverkkoon. Sähköverkkoon kytkeminen mahdollistaa joustavan sähkön oston verkosta ja oman tuotannon ylijäämän myymisen, esimerkiksi Fortumille.

Tekniset vaatimukset sähköverkkoon kytkemiselle?

Paikallinen sähköverkkoyhtiö tarkistaa laitteiston liitettävyyden sähköverkkoon ja myöntää kytkentäluvan. 

 

Palaa takaisin Aurinkopaneelit-etusivulle