Puhtaalla lämmöllä puhdasta ruokaa

Puhtaalla lämmöllä puhdasta ruokaa

Mikä yhdistää fermentointia ja kaukolämpöä? Molemmat ovat vanhoja keksintöjä, jotka ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Kaukolämpöfermentointi hyödyntää kaukolämmön energiaa herkullisten ja hyvää tekevien ruokien valmistukseen. Pian täysin hiilettömästi tuotettu kaukolämpö palvelee asiakkaitamme jatkuvasti uusilla, jopa yllättävillä tavoilla. Kaukolämpökokkaaminen tuo palveluumme uusia puolia ja on kaukolämmön tapaan parhaimmillaan yhdessä nautittuna.

Blini

Palvelu, johon voit luottaa kuin lempiravintolassasi

Emme ajattele lämpöä palveluna, mutta sitä se on. Kaukolämpö on kuin suosikkiannoksesi, joka on valmistettu huolella, parhaista saatavilla olevista raaka-aineista ja tarjoiltu sinulle rakkaudella ja aina luotettavasti.

Ruoanlaitossa ja kaukolämmössä on paljon yhteistä - ei ole sattumaa, että lämpö toimii säällä kuin säällä, pysyy vakaahintaisena ja nimestään huolimatta tulee läheltä.

Kaukolämpö toimiikin kuin parhaat keittiöt. Mitään ei heitetä hukkaan, lämpö kerätään järkevästi lähellä olevista lähteistä, reseptejä kehitetään jatkuvasti puhtaammiksi ja kokemus on aina parasta yhdessä jaettuna ja nautittuna.

Sasu Laukkonen

Michelin-kokki Sasu Laukkosen kaukolämpöreseptit

”Otamme ruoan itsestäänselvyytenä aivan kuten lämmönkin”, Oran keittiömestari ja maailman ensimmäisten kaukolämpöreseptien kehittäjä Sasu Laukkonen sanoo. Laukkonen on innoissaan fermentoinnin ja kaukolämmön yhdistämisestä, sillä kummassakaan ei synny hukkaa. Päinvastoin, ylijäämäruokaa ja -lämpöä voidaan hyödyntää kekseliäästi, tehokkaasti ja nykyaikaisesti. Kokeile alta löytyviä herkullisia Laukkosen kehittämiä kaukolämpöreseptejä.

Muista nämä: turvallisuus ja hygienia kaukolämpökokkaamisessa

  • Käytä fermentointiin vain kaukolämpöpatteria - sähköpatteria ei saa peittää
  • Älä peitä patteria tekstiileillä
  • Tutustu fermentoinnin hygieniaan ennen kokkaamista esim. Marttojen sivuilla
  • Käytä kaukolämpöpatteria vain reseptissä mainituilla tavoilla

Kaukolämpöblinit

Usein talvella kylmillä keleillä on vaikeaa saada käymisprosessia käyntiin. Tässä kaukolämpöpatterin läheisyys auttaa mainiosti, ja blinit ovatkin juuri talvisesongin herkkua. Blinien kanssa voit syödä kaikkia joulukaloja ja mätejä, ja sienisalaattiakin toimii hienosti.

Lue resepti

Ylijäämäperunaa à la kaukolämpö

Kun perunaa jää yli (ja sitähän aina jää), kannattaa ehdottomasti kokeilla sen fermentointia – tämä tuo perinneruokaan monivivahteisen maun ja lisää sen terveysvaikutuksia. Hyvien maitohappobakteereiden syntymistä auttaakin, kun perunat sijoitetaan käymisvaiheessa lämpöpatterin lähelle.

Lue resepti

Kaukolämpöleipäjuuri

Moni kotikokki on innostunut juureen leipomisesta. Se on hienoa, mutta harva hyödyntää sitä vielä niin monipuolisesti kuin voisi. Leipäjuuri tuo moniin klassikkoruokiin syvempää makua ja sen fermentointi onnistuu mainiosti kaukolämpöpatteria hyödyntämällä.

Lue resepti

Kaukolämpösi on pian hiilineutraalia

Puhdistuva ja palveleva kaukolämpö

Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon tällä vuosikymmenellä. Hiilestä luovutaan jo lähivuosina. Vaivaton kaukolämpö tekee arjesta sujuvaa ja pienentää maanlaajuisesti puolen Suomen hiilijalanjälkeä ilman, että asiakkaiden tarvitsee tehdä mitään. Se onkin suurin yksittäinen ilmastoteko Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella.

Lue lisää

Osallistu kaukolämpöillallisen arvontaan!

Kuulutko Espoon, Kaunaisten tai Kirkkonummen kaukolämpöverkkoon? Voita paikka (+avec)  ainutlaatuiselle Sasu Laukkosen kokkaamalle ja Fortumin isännöimälle kaukolämpöillalliselle 22.3.2022 hyvässä seurassa. Jätä yhteystietosi ja olet mukana arvonnassa. Huom! muuttunut päivämäärä koronarajoitusten vuoksi. Illallisen aikana otettua kuvamateriaalia voidaan käyttää Fortumin PR-tarkoituksiin. Luethan arvonnan säännöt tarkkaan.  

Lue arvonnan säännöt Osallistu arvontaan

Lämpöä läheltä

Uuden sukupolven kaukolämpö perustuu fossiilisten energianlähteiden korvaamiseen älykkäillä ja joustavilla ratkaisuilla hyödyntämällä muun muassa hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä, geotermistä energiaa ja bioenergiaa. Alla on esimerkkejä puhtaan lämmön lähteistä.

Datakeskus Fortum

Datakes­kuksilla harppaus kohti ilmas­to­ta­voit­teita

Datan määrä, digita­li­saatio ja pilvi­pal­velut kasvavat kaikkialla. Tarvitaan yhä enemmän palve­lin­kes­kuksia, joille operaat­torit etsivät sijoi­tus­paikkoja. Miksi emme houkut­telisi niitä Suomeen? Suuren datakeskuksen hukkalämpö voisi kattaa jopa 35 % Espoon kaukolämmön tarpeesta päästöttömästi.

Fortum Suomenojan lämpöpumppulaitos

Jäteveden hukkalämpöä kaukolämmöksi

Suomenojan lämpöpumppulaitoksella käynnistyi kesällä 2021 Suomen suurin, 25 megawatin lämpöpumppu. Laitoksen kolmas yksikkö hyödyntää edellisten yksiköiden tapaan puhdistetun jäteveden hukkalämpöä ja kesäisin merivettä. Sen ansiosta jo puolet kaukolämmön tuotannosta on hiilineutraalia. Katso video lämpöpumppulaitoksesta.

Havainnekuva Vermon IVLP-laitoksesta

Kaukolämpöä ilmasta

Kotien ilma-vesiläm­pö­pumpuissa käytettävää tekno­logiaa skaalataan teolliseen mitta­kaavaan useissa edelläkävijähankkeissamme. Muutaman vuoden sisällä ne tuottavat merkit­tävän osan Espoon alueen kauko­läm­möstä puhtaasta ja rajattomasta lämmönlähteestä - ilmasta. Samalla syntyy jäähdy­tystä alueel­lisiin tarpeisiin.

Lisätietoja

Minna Robertson

Minna Robertson

Viestintäpäällikkö
Lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Suomi
minna [piste] robertson [ät] fortum [piste] com