Olemme tukenasi muutossa ja muuton jälkeen

Oma Fortum -sovelluksen avulla pääset helposti jyvälle uuden kotisi sähkönkulutuksesta ja kustannuksista. Sieltä tarkistat myös sopimuksesi tiedot ja pääset käsiksi laskuihisi. Keräsimme tälle sivulle myös useimmat asiakaspalveluumme tulevat kysymykset uuden kodin sopimukseen liittyen.

Uusi koti tutuksi

Oma Fortumista löydät sopimuksesi, ja seuraat näppärästi energiankäyttöä ja kustannuksia.

Uuden kodin sähkönkulutukseen kannattaakin perehtyä heti alussa, jotta vältyt pahimmilta yllätyksiltä, jos uudessa kodissa kuluukin enemmän sähköä kuin edellissä asunnossa.

Jos sinulla ei ole vielä Oma Fortum -sovellusta, voit ladata sen puhelimellasi tai tabletillasi sovelluskaupasta alla näkyvästä linkistä. 

Lataa tästä

Onkohan uusi sopimukseni nyt varmasti kunnossa?

Tarkistat alkavan sopimuksesi tiedot helposti vahvistukselta tai Oma Fortumista.

Tärkeintä muuttovaiheessa on, että sähkösopimuksen tekeminen ei ole unohtunut ja sähköä tulee uuteen kotiin. Sitten kun tarkempaa tietoa uuden kodin sähkön kulutuksesta alkaa kertyä, on aika tarkistaa sinulle paras sopimus.

Olet saanut meiltä tilausvahvistuksen, kun teit sopimukseen uuteen kotiin. Sen lisäksi olet saanut erillisen sopimusvahvistuksen toimituksen alkamisesta. Niistä löydät sähkösopimuksesi oleelliset tiedot sekä paikallisen verkonhaltijan nimen. Vahvistukset ovat tulleet joko sähköpostilla tai paperipostilla, valitsemasi lähetystavan mukaan.

Verkkoyhtiö eli sähkönsiirtoyhtiö on saanut tiedon muutostasi automaattisesti, kun teit sopimuksen kanssamme. On mahdollista, että sähkönsiirtoyhtiö on lähettänyt sinulle erikseen vahvistuksen verkkopalveluistaan.


Oma Fortum webbipalvelussa löydät uuden kodin sopimuksen tiedot kohdasta "Sopimukset"

Oma Fortum puhelinsovelluksessa on tiivistelmä sopimuksen oleellisista tiedoista, kuten hinnat ja voimassaolo. Sovelluksesta on suora yhteys Oma Fortumin webbipalveluun katsomaan kaikki tiedot, jos joku kaipaamasi tieto jäi uupumaan. 

Sovellus ja webbipalvelu käyttävät samaa Oma Fortum tunnustasi, joten siirtymä palveluiden välillä on matkapuhelimella joustavaa.

Oliko vastaus hyvä?

Minä päivänä sähköntoimitus uudessa kodissa alkaa?

Toimitus alkaa samana päivänä kuin Fortumin sähkösopimus alkaa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö toimittaa meiltä ostamasi sähkön uuteen kotiisi.


Sähköpostistasi pitäisi löytyä sekä tilaus- että sopimusvahvistus. Tilausvahvistuksesta näet toivomasi aloitusajan ja sopimusvahvistuksesta sen päivän, jolle verkkoyhtiön kanssa toimituksen alkaminen on voitu vahvistaa. Useimmiten asiakkaan toivoma aika onnistuu.

Vahvistus hukassa? Jos sähköpostissa ei näy vahvistuksia, tarkista roskapostikansiosi. On myös mahdollista, että olet valinnut tilauksen yhteydessä vahvistuksen paperipostina.  Ovatko vahvistukset mahdollisesti menneet edelliseen osoitteeseesi?  (Muista osoitteenmuutos Postiin!)


Oma Fortum webbipalvelussa löydät uuden kodin sopimuksen tiedot kohdasta "Sopimukset". Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta näytetään sopimuksen alkamispäivä, eli sähköntoimituksen aloituspäivä. Määräaikaisen sopimuksen osalta sopimuskausi näyttää aloitusajan.

Oma Fortum puhelinsovelluksessa löydät myös sopimuksen alkuajan helposti. Jos aloituspäivä ei näy, tarkista vielä sopimus-sivun linkistä, joka ohjaa katsomaan lisätietoja sopimuksesta.

Energiankulutustiedot: Melko pian sähköntoimituksen alkamisen jälkeen paikallisen sähköverkon haltija, eli sähkönsiirtoyhtiö alkaa toimittaa meille uuden kotisi mittaustietoja tunnin tasolla ja alat nähdä sähkönkulutuksesi tiedot sekä Oma Fortum webbipalvelussa että sovelluksessa.


 
Oliko vastaus hyvä?

Miksi sähköt eivät toimi?

Jos sähkösopimus on astunut voimaan, mutta kodissa ei ole sähköä, kyseessä on tekninen vika tai sähköjä ei ole kytketty päälle.

Tarkista ensin sulakkeet ja pääkytkimen asento ja napsauta päälle tarvittaessa. ON=päällä, OFF=kiinni.

Onko uudella kodilla takanaan pitkä elämä? Jos omakotitalossa on laajennusosia tai erillisiä rakennuksia, sulaketauluja voi olla useita. Lisäksi voi olla erillinen pääkeskus, joka voi olla vaikkapa kellarissa tai sijoitettuna ulkoseinään tai tontilla olevaan sähköpylvääseen.

Jos ongelma ei korjaannu, tarkista myös oletko saanut paikalliselta sähkönsiirtoyhtiöltä eli verkonhaltijalta tekstiviestiä tai sähköpostia? Pyydetäänkö viestissä  turvallisuussyistä erillistä vahvistusta, että sähköt voi kytkeä päälle? 

Joskus vaan on huono tuuri, ja sähkönsiirtoyhtiön suunniteltu verkon huoltotyö tai esimerkiksi myrskyn aiheuttama yllättävä katko tulee juuri muuton keskelle. 

Oletko saanut sähkönsiirtoyhtiöltä ilmoitusta suunnitellusta sähkökatkosta alueellasi? Kurkkaa sähköpostit ja tekstiviestit.

Voit myös tarkistaa verkkoyhtiösi vikakartalta, onko kotisi laajemman katkoksen piirissä.


Jos Fortumin sähkönmyyntisopimuksesi on astunut voimaan, niin sähkön toimitus paikalliselta sähkönsiirtoyhtiöltä pitäisi alkaa viimeistään samaan aikaan. Jos syy ei selviä, pyydä lisätietoa siirtoyhtiöltäsi. Sähkönsiirtoyhtiön eli paikallisen verkonhaltijan nimen löydät esim. Fortumin sopimusvahvistukselta.
 

Kotisi sähkönkulutus näkyy Oma Fortum sovelluksessa ja nettipalvelussa yleensä seuraavana päivänä. Tiedot ovat tunnin tarkkuudella. Voit siis myös jälkikäteen nähdä siellä tunnit, jolloin sähköt ovat olleet pois päältä.

Joskus kulutus näyttää nollaa, vaikka sähköt ovatkin jo palautuneet. Tämä voi johtua siitä, että kulutustietoa ei ole voitu välittää meille automaattisesti. Nämä tiedot kuitenkin korjaantuvat Oma Fortumiin myöhemmin, kun sähkönsiirtoyhtiö pääsee lähettämään kulutustiedot järjestelmäämme raportointia ja laskutusta varten.

Oliko vastaus hyvä?

Onkohan vanhan kodin sähkösopimus jo päättynyt?

Jos edellisen kodin sopimuskin oli Fortumilta, tarkistat sopimuksen tilan helposti Oma Fortumista.


Oma Fortum webbipalvelussa vanhan kodin sopimus näkyy niin kauan kunnes päättäminen on tilattu. Jos olet ilmoittanut sopimuksen päättymisestä, näet merkinnän "sopimus päättymässä".  Kun sopimus on päättynyt, sitä ei enää näy sopimussivullasi. Löydät kuitenkin myös edellisen kotisi sähkölaskut arkistoituna Oma Fortumissa.

Oma Fortum sovelluksessa näet vielä 3 kuukautta sopimuksen päättymisen jälkeenkin tiedot vanhan kodin sopimuksestasi, ennen kuin ne poistuvat palvelusta. 


Laskutus on sopimuskohtaista. Eli kun sopimus vanhassa kodissa loppuu, saat siitä viimeisen laskun, eli loppulaskun. Uuden kodin lasku muodostuu siis eri laskulle, kuin vanhan kodin lasku.

Jos olet saamassa palautusta maksun sijaan, ilmoita meille tilinumero, johon hyvitys lähetetään. Ole aina tarkkana, että kyseessä on varmasti Fortumin tarjoama palvelu eikä huijaussivusto. Ohjeet tilinumeron ilmoittamiseen löydät täältä: fortum.fi/hyvitystili


Kun sähkösopimuksesi Fortumilla on ilmoitettu päätettäväksi muuton vuoksi, siitä menee automaattisesti tieto myös paikalliselle jakeluverkon haltijalle, eli sähkönsiirtoyhtiölle. Sinun siis ei tarvitse erikseen päättää sähkönsiirtosopimusta, kun olet ollut sähköasiakkaamme sekä aiemmassa että uudessa osoitteessasi.


Samassa toimitusosoitteessa ei voi olla samanaikaisesti kahta sähkösopimusta. Jos uusi asukas on muuttanut vanhaan kotiisi ja tehnyt sinne sähkösopimuksen, sinun sähkö- ja siirtosopimuksesi päätetään automaattisesti.

Oliko vastaus hyvä?

Milloin ensimmäinen uuden kodin lasku tulee?

Muuton jälkeen laskutusrytmi muuttuu ja samalla myös vuotuinen laskujen määrä voi vaihtua.


Laskujen lukumäärä perustuu arvioituun sähkön vuosikulutukseen.

 • Pieni kulutus -> 4 laskua vuodessa. Ensimmäinen laskusi tulee todennäköisesti aikaisintaan 3 kk sopimuksen alkamisesta.
 • Keskikokoinen kulutus -> 6 laskua vuodessa. Ensimmäinen laskusi tulee aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta.
 • Suuri kulutus -> 12 laskua vuodessa. Laskut tulevat kuukausittain,  kunkin kuukauden päätyttyä.

Eräpäivävalinta ei ole mahdollinen. Laskutusrytmillä varmistetaan laskutuksen selkeys. Näin esimerkiksi sähkönkäyttö voidaan eritellä laskulla kuukausikohtaisesti täysinä kuukausina.

Jos sinulla on tarve muuttaa pysyvästi laskujen lukumäärää, pyydä asiakaspalveluamme tekemään muutos. Asiakaspalvelu vastaa chatissä maanantaista perjantaihin klo 9-17. Kirjoita chat-ruutuun "asiakaspalvelu chat"


Oma Fortum webbipalvelusta sekä puhelinsovellukselta löydät laskujen lukumäärän, kun klikkaat auki "Sopimukset".
 

Oliko vastaus hyvä?

Sain sähkölaskun muualta, vaikka sopimukseni on Fortumilta

Samassa osoitteessa ei voi vahingossakaan olla kahta eri sähkönmyyntisopimusta. Toinen laskusi on varmastikin lasku sähkönsiirrosta.


Paikallinen sähkönsiirtoyhtiö on se yritys, joka omistaa sähkönjakeluverkon, kunnossapitää sitä, siirtää meiltä ostamasi sähkön kotiisi, huolehtii sähkön mittauksen oikeellisuudesta ja toimittaa meille kotisi sähkönkulutustiedot laskutusta ja kulutusraportointia varten.

Jos siirtoyhtiösi on Caruna, tarjoamme sinulle mahdollisuuden yhteislaskutukseen. Silloin saat yhdellä laskulla myynnin ja siirron osuuden.

Vaikka saisitkin kaksi erillistä laskua, voimme kotisi sijainnista riippuen tarjota sinulle mahdollisuuden kokonaiskustannusten seurantaan Oma Fortum  -sovelluksessa. Saamme nimittäin joiltakin sähkönsiirtoyhtiöiltä tiedon sähkönsiirron kuluistasi, joten pystymme tarjoamaan kokonaisnäkymän sähkökustannuksiisi kunkin kuukauden alusta.

Olet palvelun piirissä, jos verkkoyhtiösi on

 • Caruna (mm. Espoon seudun ja Joensuun seudun kuntia)

 • Elenia (kuntia Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla)

 • Helen Sähköverkko (Helsinki)

 • Tampereen sähkölaitos

 • Vantaan Energia Sähköverkot

Oliko vastaus hyvä?

Yhteystietojani sopimuksella pitää korjata

Kiitos, kun olet tarkkana! On erittäin tärkeää, että yhteystietosi ovat oikein asiakasjärjestelmässämme.

Sähkönkäyttöpaikan tiedot

 • tarkoittaa sitä osoitetta, missä sähköä käytetään. Sähkösopimus perustuu aina sähkönkäyttöpaikan osoitteeseen. Tätä tietoa ei voi päivittää.

Asiakastiedot-sivu Oma Fortumissa

 • Asiakkaan osoite, sähköposti ja puhelinnumero tarkoittavat yhteystietoja, jonne lähetämme sinua koskevat vahvistukset, kirjeet, laskut jne. Näitä tietoja voit päivittää Oma Fortumissa.

 • Poikkeava laskutusosoite: jos haluat laskun tulevan sinulle johonkin muuhun kuin asiakkaan osoitteeseen, ei erillistä laskutusosoitetietoa voi antaa Oma Fortumissa. Pyydä asiakaspalveluamme tekemään muutos. Asiakaspalvelu vastaa chatissä maanantaista perjantaihin klo 9-17. Kirjoita chat-ruutuun "asiakaspalvelu chat"

Huomaa, että Oma Fortum -tunnuksen tai salasanakyselyyn käytettävän sähköpostin muutos ei vaikuta asiakastiedoissa antamaasi sähköpostiin tai päinvastoin.

Oliko vastaus hyvä?

Haluan muutoksia sopimukseeni

Tarkista tästä mitä voit tehdä verkossa. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme.

Jos sähkösopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva (ei määräaikainen), niin voit koska vaan tehdä uuden sopimuksen fortum.fi-sivuilla.

Jos sinulla on määräaikainen 2-vuotinen sähkösopimus ja siihen hankittuna lisäpalvelu Fortum Vaihtotakuu, voit hyödyntää vaihtotakuun sopimusehtojen mukaisesti ensimmäisen vuoden jälkeen, eli vaihtaa toiseen edullisempaan määräaikaiseen sopimukseen.

Jos haluat vaihtaa sähkösopimuksesi alkuperän aurinkosähköön tai 100% uusiutuvaan, voit ostaa alkuperämuutoksen Oma Fortum -nettipalvelusta.

Jos haluat muita muutoksia sopimukseesi, pyydä asiakaspalveluamme tekemään muutos. Asiakaspalvelu vastaa chatissä maanantaista perjantaihin klo 9-17. Kirjoita chat-ruutuun "asiakaspalvelu chat"


 

Jos uusi kotisi on kerrostalohuoneisto, voit ottaa sinne kotivakuutuksen. 

 • jos sinulla oli Fortum Kotivakuutus jo ennestään, ole asiakaspalveluun yhteydessä siirrä kotivakuutus uuteen kotiin. Vakuutus ei siirry automaattisesti.

 • jos haluat peruuttaa kotivakuutuksen, tee sekin asiakaspalvelussamme.

 • Voimassa oleva kotivakuutus näkyy Oma Fortum -palvelussasi sekä netissä että sovelluksessa.


Asiakaspalvelu vastaa chatissä maanantaista perjantaihin klo 9-17. Kirjoita chat-ruutuun "asiakaspalvelu chat".
 

Oliko vastaus hyvä?

Eikö sinulla vielä ole Oma Fortum -tunnusta?

Katso lisäohjeita täältä

Tutustu

Onko sopimusasiat kunnossa, mutta kaipaat muita vinkkejä muuttoon tai uuteen kotiin?

Täältä löydät blogi-kirjoitukset ja vinkit:

Olen jo muuttanut

Muuttopäivä on vasta tulossa