Kalifornialainen kasvuyritys ennustaa espoolaisten kaukolämmön tarvetta tekoälyn avulla

Kaukolämmön muuttaminen hiilineutraaliksi edellyttää kaukolämpöasiakkaiden tarpeiden ja tapojen parempaa tuntemista. Tarkemman tiedon avulla voidaan ennakoida kauko­lämmön kysyntää riittävän tarkasti ja säätää tuotantoa energiatehokkaasti kysynnän mukaan. Kalifornialainen kasvu­yritys Myst.ai toimittaa Fortu­mille kysyn­täen­nus­teita, joilla koko kaukolämpöverkon toimintaa voidaan optimoida entistä paremmin.

Digitalisaatio

Kaliforniassa tiedetään milloin täällä käydään suihkussa

Talvisin lämpötilat Etelä-Suomessa laskevat nollan tuntumaan ja ero sisä- ja ulkolämpötilan välillä kasvaa merkittävästi. Kylminä kuukausina sekä syksyisin että keväisin toimivan ja tarkan kysyntäennusteen merkitys korostuu. Tällä hetkellä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämpöverkon alueella on noin 300 000 kaukolämmön käyttäjää, joiden arkiset päätökset sään ohella vaikuttavat kaukolämmön tarpeeseen merkittävästi. Jotta kaukolämpöverkkoa voidaan ajaa mahdollisimman tehokkaasti, tarvitaan riittävää tietoa siitä, millainen eri alueiden lämmöntarve on ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen.

Kalifornialainen Myst.ai hyödyntää kysyntäennusteiden tekemiseen tekoälyyn perustuvaa mallia, johon syötetään ajankohtaista tietoa sääennusteista ja toteutuneesta kulutuksesta. Tiedon avulla Myst.ai tuottaa kysyntäennusteita, joiden perusteella Fortum pystyy arvioimaan espoolaisten seuraavan seitsemän päivän lämmöntarpeen.

Yhteistyön tavoitteet

Environmental friendly
Energiatehokkuuden parantaminen
Low emissions
Päästöjen vähentäminen
Customer oriented
Asumis- ja käyttömukavuuden parantaminen

Yhdistävinä tekijöinä ilmastotavoitteet ja teknologinen edelläkävijyys

Yhteistyön aloittaminen Myst.ai:n kanssa ei ollut alusta saakka itsestäänselvyys, sillä yhtiö tekee yhteistöitä vain arvoiltaan samankaltaisten yhtiöiden kanssa. Pelkät ilmastotavoitteet eivät yksin riitä, vaan niiden lisäksi tarvitaan konkreettisia tekoja. Lopullinen päätös yhteistyöstä syntyi Fortumin ja erityisesti Espoo Clean Heatin merkittävien ilmastotavoitteiden ja tekojen ansiosta. Fortumin lisäksi Myst.ai tekee yhteistyötä Enelin, Guzman Energyn ja sPowerin kanssa. Myst.ai:n päärahoittaja on Google.

 

Myst.ai:n perustajat

Titiaan Palazzi ja Pieter Verhoeven, Myst.ai:n perustajat:

“Kun harkitsemme yhteistyötä energiayhtiöiden kanssa, tarkastelemme ensisijaisesti heidän ilmastotavoitteitaan ja konkreettisia tekoja niiden saavuttamiseksi. Tällä saralla näemme Fortumin edelläkävijänä. Teemme yhteistyötä monien energiayhtiöiden kanssa, mutta Fortumin kohdalla olimme erityisen vaikuttuneita heidän teknologisista valmiuksistaan esimerkiksi datan keräämisessä ja säilyttämisessä.”

Tutustu tarkemmin:

Espoo ilmakuva

Espoo Clean Heat tekee kaukolämmöstä hiilineutraalia

Espoon ja Fortumin yhteistyöprojektin tavoitteena on luopua kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä ja muuttaa tuotanto hiilineutraaliksi tällä vuosikymmenellä.

Lue lisää
Fortumin sääasemat Espoon kartalla

Paikallissäätä seurataan reaaliajassa sääasemien avulla

Tiesitkö, että Espoossa on seitsemän mikroilmastoa? Uudet sääasemat ympäri Espoota tuottavat erittäin tarkkaa ja lähes reaaliaikaista säädataa kaukolämmön tuotannon ja kulutuksen optimointiin.
 

Lue lisää
Digitaalinen kaksonen kuvituskuva

Kaukolämpöjärjestelmästä rakennetaan täydellistä digitaalista kopiota

Fortum rakentaa kaukolämpöjärjestelmän digitaalista kaksosta, jonka avulla testataan hajautettujen lämmönlähteiden ja kysynnän yhteensovittamista ja operoidaan tulevaisuudessa koko kaukolämpöverkkoa autopilotilla.

Lue lisää

Lue lisää kaukolämmön digita­li­saa­tiosta