Teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumput tuottavat päästötöntä kaukolämpöä

Ilma-vesilämpöpumppu on monelle omakotitaloasujalle tuttu lämmitys- ja viilennystapa. Teknologiaa skaalataan nyt teolliseen mittakaavaan – ilma-vesilämpöpumppulaitokset tuottavat muutaman vuoden sisällä merkittävän osan Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmöstä. Samalla syntyy jäähdytystä alueellisiin tarpeisiin.

Keran IVLP-laitos havainnekuva: Ramboll

Havainnekuva: Ramboll. Espoon Keraan suunniteltu IVLP-laitos osana modernia kaupunkiympäristöä

Jo nyt Espoossa on käynnissä useita ilma-vesilämpöpumppuhankkeita. Teollisten ilma-vesilämpöpumppujen päästötön lämmöntuotanto on tärkeä osa Espoon alueen lämmityksen muuttamista hiilettömäksi ja hiilineutraaliksi.

Ilma on resurssina rajaton

Ilma-vesilämpöpumput ottavat energiansa ilmasta. Ilmaa voidaan käyttää rajattomasti ja sitä on saatavilla kaikkialla. Teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumppulaitokset ovat tärkeä osa tulevaisuuden hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa.

Uuden tekniikan edelläkävijä

Ilma-vesilämpöpumppujen hyötysuhde riippuu ulkoilman lämpötilasta, ja tekniikkaa kehitetään parhaillaan toimimaan myös kovilla pakkasilla. Tämä mahdollistaisi sen hyödyntämisen silloin, kun kaukolämmön kysyntä on suurinta.

Energian kiertotaloutta käytännössä

Ilman ohella kiinteistöltä palaava jäähdytyksen lauhde voidaan hyödyntää lämpöpumpun avulla kaukolämmön tuotannossa. Lämmön ja kylmän yhteistuotanto parantaa tuotannon hyötysuhdetta ja mahdollistaa kylmän tuotannon alueellisesti asiakkaiden tarpeisiin.

Vermon IVLP-laitostyömaa

Pohjoisen pallonpuoliskon suurin ilma-vesilämpöpumppu

Vermoon Espooseen rakennettavaa ilma-vesilämpöpumppulaitosta on testattu onnistuneesti kymmenessä pakkasasteessa. Pian 11 megawatin tehoon yltävä laitos vähentää tuotantokäytössä päästöjä 31 000 hiilidioksiditonnia vuodessa. Määrä vastaa 14 500 auton poistamista liikenteestä.

Katso video Vermoon rakenteilla olevasta laitoksesta täältä.

Lue lisää

Keran IVLP-laitos havainnekuva: Ramboll

Kokoluokassaan ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Fortumin tavoite on toimittaa Espoon Keran kaupunginosaan lämmitysjärjestelmä, joka perustuu ilma-vesilämpöpumppulaitokseen, paikalliseen hiilineutraaliin energiantuotantoon ja energian kiertotalouteen. Kokoluokassaan ja pohjoisissa olosuhteissa ainutlaatuinen ratkaisu muuttaa toteutuessaan kokonaisen kaupunginosan lämmityksen hiilineutraaliksi. Havainnekuva: Ramboll.

Lue lisää
 

 

Aalto Konekortteli K3 havainnekuva Helin Co Architects - Aalto-yliopisto

Energian kierrätystä yliopistokorttelin sisällä

Ainutlaatuisessa projektissa Fortum on uudistanut Aalto-yliopiston 10 kiinteistön korttelin energiajärjestelmän päästöttömäksi ja 70-90-prosenttisesti omavaraiseksi. Lämpö ja kylmä tuotetaan teollisen koon keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla ja jäähdytyksessä syntyvä lämpö kierrätetään. Havainnekuva: Helin Co Architects/Aalto-yliopisto

Lue lisää
 

Ota yhteyttä

Thomas Ekholm

Thomas Ekholm

Johtaja, New Solutions -yksikkö
Lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Suomi
Puhelin: 040-828 0777
thomas.ekholm@fortum.com